Српска радикална странка: Власт тера раднике на интернету да напусте Србију ако желе да раде свој посао

Српска радикална странка поручила је данас да власт мора да има слуха за захтеве радника на интерету (фриленсере), који протестују испред Скупштине Србије, или ће бити приморани да масовно напусте Србију како би могли да наставе свој посао.

– Проблем фриленсера у Србији настао је у октобру прошле године када је Пореска управа изненада одлучила да овој категорији радника наплати порезе и доприносе за пет година уназад, уз изузетно високе каматне стопе. При томе се позива на Закон о порезу на доходак грађана Србије донет пре две деценије, односно много пре него што је рад на интернету заживео – изјавила је за „Бету” члан Председничког колегијума СРС Александра Белачић, подсетивши да се странка више пута оглашавала о овом проблему.

Како је навела, пореске управе послале су грађанима велики број позива да се јаве у локалне филијале ради контроле прихода из иностранства, али су ови поступци углавном привремено обустављени након почетка преговора фриленсера, Владе Србије, Пореске управе и Министарства финансија.

– Преговори су довели до одређених помака будући да је понуђен отпис камата и могућност плаћања дугова на период од десет година. Међутим, проблем још увек није у потпуности решен – објаснила је Белачић.

Наиме, додала је Белачић, преговори, одржани пре неколико дана, такође су били неуспешни.

Она је рекла да се након тога у медијима појавила лажна вест да су фриленсери прихватили понуду владе и нагласила да је удружење које је прихватило понуду  „заправо фантомско, основано са тим циљем, док је већина радника на интернету окупљена у другом удружењу које још увек протестује борећи се за своја права”.

– Најновијим предлогом, који је крајње дискриминаторан, предложено је да радници који су зарађивали просечно до 500 евра на месечном навоу буду ослобођени свих пореза, док ће они који су зарађивали више бити у обавези да плате како порезе, тако и доприносе које нису имали прилике да искористе – објаснила је Белачић.

Према њеним речима, проблем је и план по којем би се убудуће уредило ово питање, с обзиром да је влада одустала од предлога да постоје нормирани трошкови у износу од 43 посто, већ предвиђа искључиво постојање неопорезивог износа од 18.300 динара на месечном нивоу.

– Ако законско решерење буде усвојено овако предложено, фриленсери ће бити преоптерећени, јер ће морати да плаћају како претходне, заостале обавезе, тако и текуће обавезе, што је директно у супротности са ставом 2члана 91 Устава који  прописује да пореска обавеза мора бити сразмерна економској моћи обвезника – истакла је Белачић.

Према њеним речима, захтеви СРС су од почетка комплементарни са захтевима фриленсера, јер странка захтева да Влада Србије, Министарство финансија и Пореска управа одустану од незаконите, ретроактивне наплате пореза и доприноса и да порези и доприноси буду рачунати тек за период након доношења закона.

– Уколико не буде слуха за захтеве фриленсера, доћи ће до тога да ова преоптерећена категорија радника одлучи да своје пословање настави у иностранству, поготово они којима је то примарни извор прихода, а сигурни смо да ниједан режим не жели да изазове масовну економску миграцију најмлађих и најобразованијих становника своједржаве – навела је Белачић.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ