Српска радикална странка захтева укидање пријемних испита

Програмско опредељење Српске радикалне странке је да се упис средњошколаца и студената врши без полагања пријемног испита, на основу резултата постигнутих током претходног школовања. Сматрамо да један испит не може бити меродаван у односу на претходних осам, односно дванаест година школовања.

Укидање пријемних испита био је предлог Српске радикалне странке сваки пут када се у Народној скупштини расправљало о законима из области образовања и тај предлог никада није усвојен.

Вишегодишња пракса је показала да је став српских радикала исправан, јер ниједан министар досада није успео да организује регуларне пријемне испите, било да је у питању пријемни испит за упис у средње школе или факултете. Сваки пријемни испит обављен је под велом сумње, а било је случајева и покретања кривичних поступака због појављивања тестова у јавности.

И овогодишњи пријемни испит за упис у средње школе био је у сенци наводног покушаја малверзација, о чијим детаљима надлежни министар није дао никакво званично саопштење. Спорно је и то што се резултати тестирања нису могли видети у предвиђеном року, што такође доводи у сумњу регуларност испита, поготово што је онлајн приступ резултатима био онемогућен.