Зашто су млади пољопривредници остали без субвенција?

Општински одбор Српске радикалне странке Ивањица подсећа јавност да су у нашем граду многи млади пољопривредници очекивали доделу субвенција на основу републичког конкурса који се бавио диверсификацијом дохотка и унапређењем квалитета живота у руралним подручјима, али да до данашњег дана, и поред преко 5.500 пријављених кандидата, средства нико није добио.

– Поред овог проблема са којим се суочавају млади пољопривредници који желе да остану и раде на својим газдинствима у руралним подручјима попут наше Ивањице, јасно је да у Закону који се бави уситњавањем катастарских парцела обрадивог пољопривредног земљишта мора доћи до одређених промена. Наиме, многи суграђани имају озбиљних проблема када је потребно између наследника поделити пољопривредно газдинство, односно економско двориште са објектима, а када се земљиште води као пољопривредно. Разлог томе је члан 27 Закона, који говори о томе да се обрадиво пољопривредно земљиште не може уситнити на парцеле чија је површина мања од пола хектара. Много путева је изграђено кроз пољопривредна земљишта, али их због овог члана Закона није могуће у катастру у цртати. Уколико, на пример, два брата остану у сувласништву на истој парцели на којој су обојица направили своје куће, куће ће обе бити уписане као сувласништво, а када се особа води да има удео на више од једног стамбеног објекта, губи право на дечији додатак – упозорава Дане Аничић, председник Моравичког окружног одбора Српске радикалне странке, уз напомену да и ако комшије, на пример, желе границу парцела или да размене неке делове, то не могу да учине управо због ових законских решења.

Српска радикална странка сматра да је младим пољопривредницима потребно под хитно дати субвенције намењене кроз расписане конкурсе, а да је уситњавање катастарских парцела потребно уредити новим законским решењима, која неће стајати на пут подели земље између наследника или било којих других комитената.