Буњевци и шокци нису Хрвати! Скупштина АП Војводине мора исправити неправду!

Српска радикална странка пружа пуну подршку иницијативи, коју су упутила три члана Одбора за уставно – правни положај АП Војводине, да Скупштина АП Војводине донесе декларацију о поништавању асимилаторског акта тзв. Главног народноослободилачког одбора Војводине, Одељења за унутрашње послове, од 14. маја 1945. године, којим су Буњевци и Шокци са простора АП Војводине, противно њиховој вољи, уписивани у све службене легитимације и списе као Хрвати. Скупштина АП Војводине као уставноправни наследник Одбора, који је донео овај асимилаторски акт, мора донети декларацију којом би се исправила историјска неправда и одузимање права братском буњевачком и шокачком народу на национално изјашњавање и њихово присилно претварање у Хрвате.“ – изјавио је на данашњој конференцији за медије Ђурађ Јакшић, председник Посланичке групе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ у Скупштини АП Војводине.

Јакшић је рекао, да Српска радикална странка очекује да Иштван Пастор, председник Одбора за уставно – правни положај АП Војводине, закаже у складу са Пословником седницу Одбора, на којој ће бити разматран захтев, који су потписала три члана овог скупштинског тела: проф. др Слободан Орловић, Смиљана Гламочанин Варга и Зоран Вучевић.  

„Српска радикална странка сматра да би било драгоцено, у години великог јубилеја, када обележавамо 100 година од историјских одлука донетих на Румској и Великој народној скупштини, којима су Срем, Банат, Бачка и Барања присаједињени матичној српској држави, да се декларацијом Скупштина АПВ огради од асимилације Буњеваца и Шокаца и на тај начин, макар и симболично пружи им подршку. Српска радикална странка не заборавља изузетну улогу Буњеваца у доношењу одлуке о присаједињењу ових крајева Србији.“ – истакао је Јакшић.

Јакшић је рекао, да се више од 70 година Буњевци грчевито боре за очување свог идентитета, језика и обичаја, а какав значај за њих има Велика народна скупштина, најбоље сведочи чињеница да су Буњевци, 25. новембар, прогласили за један од четири своја национална празника.  

„Буњевци и Шокци нису Хрвати, иако присилна асимилација и њихово претварање у вештачку хрватску нацију перманентно траје више од пола века. Српска радикална странка очекује да након заседања Одбора за уставно – правни положај АП Војводине, сви посланици у Скупштини покажу политичку мудрост и зрелост и изгласају декларацију, која ће поништити асимилаторски акт Главног народноослободилачког одбора из 1945. године.“ – закључио је Ђурађ Јакшић.

 

 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ