Ко је ојадио апотекарску установу „Нови Сад“?

Градски одбор Српске радикалне странке Нови Сад инсистира да Град Нови Сад, као оснивач Апотеке „Нови Сад“, реши нагомилане проблеме у овој установи. Средином године градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изашао је у јавност са идејом о јавно-приватном партнерству, и том приликом истакао да ће се овај посао завршити до краја текуће године. Иако се налазимо у последњем тромесечју 2017. године, јавност и даље спекулише ко би могао бити могући партнер Апотекарској установи „Нови Сад“.

Сматрамо да је последњи час да градоначелник коначно изнесе јасну платформу са прецизним подацима и могућим партнерима за решавање агоније ове установе“ – изјавила је на данашњој конференцији за медије Јелена Мандарић, одборник Српске радикалане странке у Скупштини Града Новога Сада.

Подсећамо да системско урушавање државних апотека, па и Апотеке „Нови Сад“ датира годинама уназад. Први корак је био доношење закона којим је престало буџетско финансирање плата радника у државним апотекама, те су плате искључиво исплаћиване од марже, која износи 12%. Апотеке немају слободу да самостално формирају цене и маржу, већ је она регулисана од стране државе, што је у крајњој рачуници довело до пада зарада апотека за 30%. С једне стране апотеке су потпуно препуштене милости и немилости тржишне привреде, а са друге стране држава их веома стриктно ограничава у пословању.

Српска радикална странка тражи да се утврди одговорност и Града Новог Сада за овакво стање Апотекарске установе „Нови Сад“, имајући у виду да су апотекарске установе надлежност локалних самоуправа и веома често су биле место запошљавања партијских кадрова, па не ретко су на свом платном списку имали више чиновника него фармацеутског особља. Ми српски радикали сматрамо да је доста било јавашлука и неодговорног руковођења јавним предузећима и установама и да се коначно мора установити принцип одговорности у јавној сфери и утврдити ко је ојадио Апотекарску установу „Нови Сад“ – закључила је Јелена Мандарић.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ