„ЛОКАЛНИ ОМБУДСМАН“ – ПРОТИВУСТАВНА КАТЕГОРИЈА И АРЧЕЊЕ НОВЦА НОВОСАЂАНА!

Српска радикална странка гласала је против предлога Одлуке о Локалном омбудсману, која предвиђа да овај термин буде нови назив за Заштитника грађана на градском нивоу, као и да се од сада он назива „независним и самосталним органом који штити права грађана и контролише рад градских управа“. Подсећамо јавност да Устав Републике Србије, као најважнији законски акт познаје искључиво термин „заштитник грађана“ и да свака званична употреба других страних појмова представља најдиректније кршење закона.

    „Српска радикална странка је више пута указала на чињеницу да се у овом случају ради о класичној демагошкој флоскули и да је заштитник грађана потпуно бесмислена институција која нема никакве конкретне надлежности.  Постављамо питање, где је тај исти заштитник грађана када се најсиромашнији и најугроженији боре са једном од најгорих пошасти данашњице - приватним јавним извршитељима? Када им се наплаћује измишљена камата за њихове наводне извршитељске услуге и када се избацују из кућа и станова који се после јефтино препродају и купују од стране мафије око самих извршитеља? Где је заштитник грађана када се становницима Новог Сада наплаћује измишљени намет звани димничарина? Зашто не кажете јавности колико је пута заштитник грађана реаговао на своју иницијативу и на одговорност позвао запослене у јавним управама и систему Града Новог Сада? Зато што не смете!“ – истакла је Марина Недељковић, одборник Српске радикалне странке у Скупштини Града Новог Сада.

    Из буџета Града Новог Сада, сваке године, издваја се нешто више од 15 милиона динара за функционисање институције Заштиника грађана и плате запослених, док иста показује све лошије резултате, потпуну незаинтересованост и сав бесмисао њеног постојања. 

    „У јавности је добро познато да је ова институција све само не независна и дистанцирана у односу на владајућу политичку већину и да свака власт има „свог заштитника грађана“. Поред тога, годишњи извештаји о раду новосадског Заштитника грађана показују да се из године у годину све мање грађана обраћа овој институцији, а интересантно би било спровести анкету колико Новосађана уопште зна ко је њихов заштитник, како се зове и шта је његова надлежност.“ – рекла је Марина Недељковић.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ