Мајска скупштина – почетак остварења српских националних снова

Посланичка група „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ у Скупштини АП Војводине присуствовала је данас Светој архијерејској литургији у Саборној цркви Светог Николе у Сремским Карловцима, коју је служио Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј, поводом обележавања 170. година од одржавања Мајске скупштине, на којој је 1848. године, проглашена Српска Војводина.

Српска радикална странка радо евоцира успомене и чува од заборава сећање на наше славне претке и знамените догађаје од 13. и 15. маја 1848. године. Одлука о проглашењу Српске Војводине, избор Стевана Шупљикца за војводу, а митрополита Јосифа Рајачића за патријарха, представљају први корак и почетак остварења националног сна српског народа који је живео на простору Хабзбуршке монархије – национално ослобођење и уједињење са матичном српском државом.

Српски народ северно од Саве и Дунава, створио је пре 170 година Српску Војводину, борећи се за очување националног, верског и културног идентитета, изложен жестоким насртајима мађаризације. За Српску радикалну странку не постоје значајнији датуми у прошлости ових простора од 15. маја 1848. године, када је проглашена Српска Војводина и од 24. и 25. новембра 1918. године, када је донета одлука о присаједињењу Срема, Баната, Бачке и Барање матичној српској држави.

Оно што је започето на Мајској скупштини у Сремским Карловцима 1848. године, крунисано је новембра 1918. године, када је на Румској и Великој народној скупштини донета одлука о присаједињењу и стварању јединствене српске државе.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ