Мировић преварио Буњевце! Пастор најгрубље крши пословник и саучествује у превари!

„Српска радикална странка захтева од Иштвана Пастора, председника Скупштине АП Војводине, који се налази и на челу Одбора за уставно – правни положај АП Војводине, да се коначно, после десет месеци, удостоји да закаже седницу овога Одбора и у складу са Пословником уврсти предлог Декларације о стављању ван снаге акта тзв. Главног народноослободилачког одбора за Војводину из 1945. године, којим су Буњевци и Шокци, брутално, на бази фалсификата, претварани у Хрвате. Иштван Пастор најгрубље крши Пословник и већ десет месеци игнорише иницијативу, коју су Одбору упутила три члана овог скупштинског тела. Не поступајући у складу са Пословником, Пастор саучествује са Игором Мировићем у бесомучној превари буњевачке националне мањине. Мировић је почетком године, јавно обећао да ће се спорни, асимилаторски, акт ставити ван снаге, како би, макар и симболично, била исправљена неправда према Буњевцима и Шокцима. Међутим, после Вучићеве посете Хрватској, Мировић је заборавио на своје обећање и Буњевце више не сме ни да помене.“ – изјавио је на данашњој конференцији за медије Ђурађ Јакшић, председник Посланичке групе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ у Скупштини АП Војводине.

Јакшић је рекао, да су три члана Одбора за уставно – правни положај АП Војводине – проф. др Слободан Орловић, Зоран Вучевић и Смиљана Гламочанин Варга, крајем августа, упутили нови, четврти, захтев за заказивање седнице Одбора.

„Пословник дефинише да је председник Одбора дужан да закаже седницу овога тела, уколико захтев за заказивање потпишу три члана Одбора. Први захтев је упућен децембра прошле године, затим у марту месецу, трећи крајем априла, а четврти пре десетак дана. Иштван Пастор не само да није заказао седницу Одбора, него ни једног тренутка није удостојио потписнике захтева било каквог одговора. Очигледно је да су Пастор и Мировић врло синхронизовани по питању игнорисања моралне, људске и цивилизацијске обавезе, да се исправи страшна неправда и стави ван снаге асимилаторски акт, којим су Буњевци и Шокци, против своје воље, у све службене списе и легитимације уписивани као Хрвати.“ – истакао је Јакшић.

Српски радикали истичу да се не сме заборавити изузетна улога Буњеваца у славним данима из новембра 1918. године, јер, уз Србе, Буњевци имају највеће заслуге за доношење историјских одлука о присаједињењу Срема, Баната, Барање и Бачке матичној српској држави.

  • Мировић и Иштван Пастор показују знаке ванредне нервозе при помену братског буњевачког народа. Ко о чему, власт говори о правима националних мањина, али их кршење елементарног права Буњеваца, права на национално изјашњавање и њихово присилно претварање у Хрвате, не интересује. О Буњевцима не смеју ни да писну. Буњевци су за покрајинску власт забрањена тема. Српска радикална странка захтева да се хитно закаже седница Одбора и да се донесе Декларација о стављању ван снаге срамног акта из маја 1945. године, јер смо мишљења да се, у години када обележавамо стогодишњицу од ослобођења и присаједињења, Скупштина АП Војводине мора оградити од присилне асимилације Буњеваца и Шокаца.“ – закључио је Ђурађ Јакшић.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ