Спомен плоча Милици Томић поводом стогодишњице од присаједињења!

Одборничка група „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ у Скупштини Града Новога Сада обавештава јавност да нема намеру да учествује у организовању и раду било које парламентарне мреже која подстиче додатне поделе између одборника, поготову када је реч о увођењу нових дискриминација и подела на мушке и женске представнике у Скупштини.

„Свако ко прати политичка збивања у нашем друштву, може да примети да се, ми српски радикали, принципијелно држимо става да не учествујемо у било каквим „женским“ парламентарним мрежама, без обзира да ли се ради о републичком, покрајинском или локалном нивоу власти. У Новом Саду који баштини најдужу традицију уважавање права жена на политичко опредељење и гласање у Европи, у граду у којем је пре 99. година, одржана Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена, у чијем раду је учествовало и седам жена, нема места за овакве поделе и додатна разликовања између одборника у Скупштини Града Новога Сада.“ – истакла је Марина Недељковић, одборник Српске радикалне странке у Скупштини Града Новога Сада.

Српска радикална странка, у сусрет обележавању стогодишњице једног од најзначајнијих датума у историји српског народа, 25. новембра, дана присаједињења Баната, Бачке и Барање матици Србији, покренуће иницијативу да се на породичну кућу Јаше и Милице Томић, у Змај Јовиној улици број 23. постави спомен плоча једној од седам жена које су пресудно утицале на историју и будућност Срба северно од Саве и Дунава.

„Милица Томић је прави, светао пример шта реч феминизам заправо треба да значи, звезда водиља и један од великих извора мотивације нас српски радикала који данас учествујемо у јавном и политичком животу Новога Сада. Уз свог мужа, радикалског првака Јашу Томића неуморно се борила за права свих грађана и изналазила сваки могући начин да просвети и образује жене са којима је имала прилику да сарађује. Ми српски радикали, поред спомен плоче, предлажемо и да се у њиховој породичној кући, на месту где је безмало пре једног века радила штампарија у којој се штампала радикалска новина „Застава“ данас отвори Музеј штампе, у знак сећања и поштовања према Милици и Јаши који су српски народ и град Нови Сад својим надљуским напорима за очување српског индентитета и целовитости заувек задужили.“ – закључила је Марина Недељковић.

 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ