Српски радикали предлажу 24. и 25. новембар за државни празник под називом Дани присаједињења

Српска радикална странка гласала је против неуког, неутемељеног и шарлатанског предлога о утврђивању датума од покрајинског значаја, које је предложио напредњачки покрајински режим. Не постоји правни основ за доношење ове одлуке, јер Статут АП Војводине, не садржи надлежност по којој Покрајина може установити свој дан. Без ваљаног правног основа, ова одлука ће пасти на Уставном суду Републике Србије. Српска радикална странка ће пред Уставним судом покренути питање уставности и законитости покрајинске скупштинске одлуке о установљењу датума од значаја за АП Војводину.“ – изјавио је на данашњој ванредној конференцији за медије Ђурађ Јакшић, председник Посланичке групе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ у Скупштини АП Војводине.

Јакшић је рекао, да је предлог председника Покрајинске владе Игора Мировића да се 25. новембар прогласи за тзв. Дан Војводине неук и трагикомичан, али да српске радикале не изненађује овакав предлог, јер је Игор Мировић површан и склон импровизацији.

„Какав црни Дан Војводине?! 25. новембар нема никакве везе са Војводином. 1918. године, Војводина не постоји, не представља ништа, не представља никакву територијалну одредницу. АП Војводину су формирали југословенски комунисти 1945. године, али не на основу историјског права, него по принципу решавања националног питања по тзв. совјетском моделу, руководећи се крилатицом да „слаба Србија, значи јаку Југославију“. Зато су на простору Србије формирали две Аутономне покрајине – Косово и Метохију и Војводину. Српска радикална странка предлаже да се 24. и 25. новембар прогласе за државни празник под називом Дани присаједињења, који ће се празновати на простору читаве Републике Србије, а не само на простору АП Војводине. Значај историјских одлука донетих на Румској и Великој народној скупштини у Новом Саду превазилази оквире Покрајине. То су одлуке од националног, свесрпског значаја.“ – истакао је Јакшић.

Српски радикали истичу да је предложена одлука мањкава и по питању празника националних мањина, јер фаворизује оне националне мањине чији је језик у службеној употреби у АП Војводини, а дискриминише остале националне мањине које живе на простору Војводине.

Зашто нема празника ромске националне мањине? Шта је са Буњевцима? Шта је са празницима осталих националних мањина? Уместо тога, Покрајинска влада је предложила Међународни дан људских права за датум од посебног значаја за Покрајину. Ово је прворазредна бесмислица, јер је у питању универзални датум, који се обележава у читавом свету и ни по чему није специјално посебан за АП Војводину. Одлука о утврђивању датума од покрајинског значаја је пуна контрадикторности, историјских фалсификата и бесмислица и представља огледало напредњачког покрајинског режима.“ – закључио је Ђурађ Јакшић.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ