Српски радикали против бисте Тарасу Шевченку! Хитно раскинути партнерски однос са украјинским Лавовом!

„Српска радикална странка гласала је против одлуке да се у Новом Саду подигне биста украјинском песнику и сликару Тарасу Шевченку, коју је иницирао град Лавов, преко украјинске амбасаде у Београду. Ова скандалозна и неутемељена одлука је „прст у око“ братској Руској Федерацији. Шевченко није никакав борац за слободу словенских народа, него борац за независност Украјине од мајке Русије. Добро је познато да, оно што је за српски народ Призрен, то је за Русе Кијев. Да ствар буде гора, иницијатива долази из града Лавова, који је главно упориште украјинских неонациста и центар русофобичне хистерије. Град Лавов, са којим Нови Сад, стицајем чудних околности, има потписан партнерски однос је 2019. годину, прогласио годином Степана Бандере, оснивача Украјинске побуњеничке армије, који је служио Адолфу Хитлеру и нацистима. Српска радикална странка захтева од градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића да моментално, без одлагања, раскине партнерски однос са градом Лавов у Украјини. Нови Сад баштини слободарску и антифашистичку традицију, за разлику од Лавова, који слави и баштини Степана Бандеру.“ – изјавио је на ванредној конференцији за медије Ђурађ Јакшић, председник Одборничке групе Српске радикалне странке у Скупштини Града Новог Сада.

Јакшић је рекао, да се Украјинска побуњеничка армија Степана Бандере ставила у службу нациста и да је одговорна за покољ 100.000 Пољака у области Волиније, 7000 Јевреја у Лавову и за убиство неколико десетина хиљада црвеноармејаца.

„Нови Сад нема никаквих додирних тачака са Лавовим. У граду Лавову скандали, који запрепашћују читав свет, су свакодневица. Лавов се „прославио“ у свету по маршевима младих неонациста, сахрани посмртних остатака припадника злогласне СС дивизије „Галиција“, по скулптури Господа Исуса Христа, како салутира нацистички поздрав... Лавов је све, што Нови Сад није. У предлогу одлуке за подизање бисте, заборавили су да напишу да се један стих из песме Тараса Шевченка – „Слава Украјини! Слава херојима!“, користи као нацистички поздрав, још од времена Степана Бандере. Оно што је усташама – „За дом спремни“, то је украјинским нацистима – „Слава Украјини“. Новом Саду не треба биста Тараса Шевченка, нити Лавов, као град партнер.“ – истакао је Јакшић.

Српски радикали се захваљују одборнику Покрета социјалиста Бојану Вулину, који је, иако припада владајућој већини, смогао снаге да гласа против одлуке о подизању бисте Тарасу Шевченку.

„Српска радикална странка захтева од напредњачке власти у Новом Саду да коначно, после две године, стави на дневни ред Скупштине Града нашу иницијативу, у којој смо тражили да Нови Сад, попут Београда, подигне споменик највећем пријатељу српског народа, руском цару Николају II Романову. Цар Николај, који је увео Руску Царевину у Први светски рат да би заштитио Србију, заслужује вечни помен и најдубљи пијетет српског народа.“ – закључио је Ђурађ Јакшић.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ