Српски радикали протви урбанистичког дивљања у Новом Саду!

Српска радикална странка оштро се противи урбанистичком дивљању са којим се Нови Сад као град, суочава преко 25 година, у континуитету. Као у врзином колу, градски планери, константно понављају исте грешке из прошлости, стварајући све веће и веће проблеме са којима се грађани свакодневно сусрећу.

„Наиме, сведоци сте да је Град Нови Сад, у протекле две деценије прихватио изузетно велики број становника и практично удвостручио број становника који је имао седамдесетих година прошлог века, када је пројектована већина кључних саобраћајних коридора у граду. Уместо да град шири и гради нове коридоре попут Булевара Европе, Темеринског и Сентандрејског пута као и праваца ка Футогу, Руменци и Петроварадину како би лакше уводио саобраћај у градску саобраћајну мрежу и квартове, градски планери непрестано оптерећују постојеће уличне коридоре објектима који готово као по правилу, бивају изграђени уз саму пешачку стазу. Улице задржавају старе попречне профиле, објекти повећавају спратност и то је оно што гледамо већ 25 година у читавом граду“ – сматра Лазар Кањерић, потпредседник Градског одбора Српске радикалне странке Нови Сад и одборник у Скупштини Града Новог Сада.

„Где год данас живели у Новом Саду, имаћете проблем са паркинг простором, бићете често приморани да пешачите коловозом јер су тротоари и зелене површине преплављени возилима, које станари и корисници простора немају где да паркирају. Град већ сада нема решења за многе проблеме па прибегава решењима која су изузетно опасна, попут бициклистичке стазе у Кисачкој или улици Максима Горког. Што пре је потребно покренути измену генералног плана Града, и направити тим на челу са градским архитектом (кога Град у овом тренутку нема) који би размотрио даље правце у ширењу и развоју града, утврдио моделе и реалне оквире развоја града, како у демографском, тако и у просторном смислу. Такође, Град мора почети системско решавање проблема са којима се суочава деценијама, а који ће са повећањем броја становника довести до колапса у саобраћају и комуникацији. Поменућемо само неке од њих: регулација улице Јована Суботића, проблем уског грла ка тргу Марије Трандафил, Јеврејска улица, организација саобраћаја у Кисачкој и Темеринској улици, измештање Аутобуске станице и решавања Булевара Ослобођења, како би се растеретила Кисачка и Руменачка улица, Прерадовићева улица и решавање саобраћаја кроз подграђе, градња паркинг гаража у централним градским зонама,...“ – истакао је Кањерић.

Српска радикална странка сматра да у овом тренутку Град нема визију и смернице како и на који начин ће се развијати и градити у 21. веку. Ту визију Град нема већ 30 година, а оне замисли и идеје које затичемо у постојећој планској документацији, створиле су озбиљне проблеме Граду. Сматрали смо да ће се именовањем господина Миладиновића за место директора ЈП „Урбанизма“, ствари променити на боље, с обзиром да је он први архитекта који је сео на чело тог предузећа за протеклих 20 година. Са великим стрпљењем смо чекали прве резултате рада, али и са великим разочарањем дочекали чињеницу да се суштиски у погледу пројектовања и планирања градског простора ништа није променило. Штавише, неретко се доносе планови који додатно повећавају спратност и габарит објекта, а све је чешћи случај да се инвеститорима у потпуности излази у сусрет, стављајући, при том, по страни дугорочне интересе Града.

Српска радикална странка спремна је да се укључи у решавање свих проблема, уз присуство свих других релевантних чиниоца у Граду, као и свих грађана, јер ови проблеми тичу се свих у Новом Саду, па и будућих генерација, којима овај град остављамо на коришћење.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ