Конференција за медије проф. др Војислава Шешеља, 17. октобра 2018. године

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, Генерални секретаријат Српске радикалне странке истражио је на интернету све могуће изворе података о америчкој фирми „Бехтел,“ с којом је Зорана Михајловић потписала Споразум о разумевању – дакле, види се да је то једна врло непоуздана фирма, да је то фирма која је већ улазила у разне афере у Румунији, Хрватској и у другим земљама. Поред „Бехтела“ и „Чајна роуд енд бриџ корпорејшн“, позната кинеска компанија, изразила је интерес да учествује у изградњи тог ауто-пута, међутим она је очигледно на овај начин потиснута јер је примат унапред дат америчкој фирми.

Потпуно је јасно да појављивање те фирме говори да Американци желе да уђу на тржиште које се тиче изградње саобраћајне и друге инфраструктуре, али и да настоје да потисну кинеске фирме из пословања у нашем подручју. Они не могу да их потисну ни конкурентношћу, нити јефтинијим понудама, па их онда потискују притисцима на Владу Србије, на државне органе да им дају посао без тендера. И где год се појављује та фирма „Бехтел“, ангажују се и амерички амбасадори као њихови лобисти. Пошто су цене рада кинеских фирми увек ниже од америчких, они не могу издржати ниједну јавну понуду, ниједан тендер. Та кинеска фирма „Чајна роуд енд бриџ корпорејшн“ радила је на изградњи кинеског моста, односно Пупиновог моста у Београду; у Хрватској гради сада Пељешки мост, и тамо им је понуда мања него што је коштао овај мост који је својевремено Ђилас радио као градоначелник. И у Црној Гори раде пут Бар-Бојаре, а ви знате какви су тамо услови рада – то је ваљда најтежа деоница у Европи. То говори о озбиљности те фирме, о њеној конкурентности и способности да изведе послове.

Пошто су закаснили, у односу на Кинезе, Американци користе Зорану Михајловић као свог лобисту, као свог слугу, као свог извршиоца, а у свему томе и Кајл Скот има исту ону улогу као његов претходник, бивши амерички амбасадор, који је лобирао такође за једну дивљу америчку фирму да купи по крајње, за нас Србе, неповољним условима смедеревску Железару.

Чим сам се вратио са оног дугог службеног пута, пре четири године, ја сам одржао три конференције за штампу, раскринкао тај посао, и Влада Србије је морала да одустане од продаје. Сећате се, целе 2014. године је вођена велика кампања да се Американцима то прода. Зорана Михајловић увек са представницима ове фирме разговара у друштву амбасадора Скота, а Влада Србије је заиста и потписала меморандум, али то је начелни меморандум у коме се није конкретизовао ниједан посао. Кад дође до конкретизације потребно је расписивање тендера, а онај ко није у стању да издржи конкуренцију, не може ни да добије посао.

Скот је, дакле, ту водио главну реч, изазвао је скандал на конференцији за новинаре после тог састанка, а Зорана Михајловић уопште није реаговала на његову изјаву да је Косово „независна држава“ и да се не може говорити о такозваној „влади Косова“. И сад, немачки „Шпигл“, што је најинтересантнија информација (мислим да је то пренео „Спутњик“), означио је „Бехтел“ још почетком јануара 2005. године, у тексту „Рај за америчке инвеститоре“, подсећајући да је својевремено та фирма добила посао на изградњи деонице Сплит-Дубровник на ауто-путу кроз Хрватску, а да није учествовала у јавном надметању. У тексту је оцењено да су везе и политички притисци учинили то могућим, и због тога је за изградњу 147 километара ауто-пута требало да се плати 30 посто више него да се ишло на јавни конкурс. Тридесет посто више!

Е, то је оно што и нас чека ако Американци без јавног тендера добију овај посао. Под притиском Европске комисије Влада Хрватске је морала да се одрекне тог уговора са „Бехтелом“. Европска комисија је морала да интервенише, иначе Влада Хрватске није била способна да одоли америчком притиску. Та фирма добија, изгледа, да ради пут и од Ниша преко Мердара до Приштине. У плану је, како су они замислили, и да ради пут од Београда до Сарајева.

Ако не станемо на крај том проблему већ на првом кораку, ако не спречимо то, онда ћемо бити на вишеструком губитку. Ви ћете видети овде још неколико података који се тичу те фирме и корупције, која увек њено пословање прати.

 

 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ