Конференција за новинаре, 24. април 2019. године

Срето Перић: Даме и господо новинари, Српска радикална странка као државотворна странка којој је стало до очувања територијалног интегритета, борбе за Косово и Метохију, већу запосленост, бољи друштвени стандард, боље здравство, школство и све оно што интересује грађане Србије, од недавно је покренула иницијативу за стављање ван снаге Закона о извршењу и обезбеђењу.

Закон о извршењу и обезбеђењу који је почео да се примењује од 2012. године нанео је више зла грађанима Србије него што је то и сам ДОС могао да учини на почетку 21. века. Овај закон први пут је увео режим Бориса Тадића, али га је и режим Александра Вучића наставио примењивати, чак и одређене измене су биле 2016. године, тако да су најгоре последице по грађане Србије, које су се могле очекивати преко једног закона, а преко правног система државе Србије – јесте управо Закон о извршењу и обезбеђењу.

А такозвани јавни извршитељи, које грађани Србије врло често називају и приватни извршитељи – довољно је само неколико цитата из новина да вам наведем, па да видите које све последице њихово деловање оставља по грађане Србије – извршитељи им продали кућу, децу избацили напоље на хладноћу. Кућа од 170 метара квадратних продата за пет хиљада и петсто евра!?! У Нишу за 15.450 евра отета имовина у вредности од 800.000 евра! У Београду кућа од 570 квадрата продата за 13.000 евра!?!

Извршитељ је само за две године инкасирао приход од два милиона и сто хиљада евра. Приватни извршитељ Миљана Димитријевић је избацила бебу и дете од три године да би стан био продат њеном пријатељу који је већ трећи стан купио од приватних извршитеља. Недавно је био један случај у Београду да су приватни извршитељи ушли у стан у време док је син од брачног пара Аксентијевић био у том стану, закључали га и одузели, отели стан. Тај стан је купио син од приватног извршитеља. Врло често се то на првој аукцији не прода и нема јавног обавештавања о томе да је на продају нека некретнина, а онда касније у посед тих станова и непокретности долазе лица која су веома блиска са приватним извршитељима.

Очигледно је да је велики спој и велика сарадња између одређених судских органа, банака и приватних извршитеља. Према систематизацији, у Србији је потребно 308 извршитеља, а тренутно их има 207. Ма, много их је на овакав начин, да је само и један. Али, поставља се питање: због чега то није попуњено у целости? Па, из простог разлога што ови који раде посао приватних извршитеља већ сад могу више да плате од оних који већ обављају тај посао. Сетите се оне анегдоте када су колеге једног цариника питале шта би желео да му поклоне приликом неке пригодне свечаности, па су му узели разне поклоне, а он је тражио само једну ноћну смену на граници. Ово је шаљиво, али приватни извршитељи раде тако.

Дуг који у почетку буде основни дуг, пет хиљада динара, ради се о комуналним обавезама грађана Србије, он расте десет пута више, а од тога највеће учешће у структури обавеза дужника јесу обавезе које припадају приватним извршитељима.

Мени је позната и управо та чињеница ме радује, а то је да већ постоји одређен број јавних предузећа која више не желе да измирење обавеза од стране својих корисника траже преко приватних извршитеља, него то покушавају на договоран начин, имајући у виду и разумевање за своје дужнике. Врло често приватни извршитељи се понашају као харачлије и не гледају уопште колики однос је између оног што дужник дугује и онога колико вреди његова имовина или начин на који треба извршити тај дуг.

Наш председник је након повратка са свог службеног пута изјавио, а то је прва изјава или једна од првих изјава коју је дао, дакле рекао је: „Укинућемо приватне извршитеље”. И, ево, Српска радикална странка у континуитету, по шести пут подноси Народној скупштини Предлог закона за стављање ван снаге Закона о извршењу и обезбеђењу. Бићемо упорни све док то не прихвате, а у случају да нам и не прође тај Предлог док смо опозициона странка, један од првих предлога закона који ћемо предложити, кад будемо преузели одговорност и власт у држави Србији, биће стављање ван снаге Закона о извршењу и обезбеђењу, односно враћање ове надлежности у судске институције.

Недавно је Привредни суд у Чачку изрекао новчану казну начелнику полицијске управе у Чачку због тога што није хтео да пружи асистенцију приликом продаје једне фирме. Дакле, суд је овде стао такође на страну приватних извршитеља. Мишљења сам да би и режим Александра Вучића морао много више повести рачуна о заштити грађана Србије.

Током прошле године, негде половином 2018. године, помоћник министра у Министарству правде Јелена Деретић је најавила, цитирам: „Престаће бахаћење јавних извршитеља, ставићемо ван снаге тај закон и извршићемо неке промене”. Међутим, ни до дана данашњег од тога није било ништа, јер изгледа да приватни извршитељи могу више да плате, него што је интерес дужника у Србији.

Хвала вам. Да ли имате неко питање?

Српска радикална странка штампала је и специјално издање листа „Велике Србије”, где је на један децидан начин објаснила, и довела у везу чак, Закон о извршењу и обезбеђењу који је донет 1978. године и закон који је донет 2012. године, односно његове измене и допуне 2016. године. Огромна је разлика. Иако за тај период кажемо да је то свирепи комунистички период, када је у питању овај закон огромна је разлика између тог закона из 1978. године и закона из 2012, односно 2016. године.

Хвала вам.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР