Конференција за новинаре, 9. април 2021. године

Александар Шешељ: Поштовани новинари, Српска радикална странка данас креће у акцију прикупљања потписа за иницијативу да се Предлог закона о истополним заједница или о геј браку не нађе у скупштинској процедури, односно да се повуче из те процедуре. Дакле, за ово питање у Србији не постоји никакав политички легитимитет да би се оно сад постављало на националном нивоу и да би се овај закон доносио.

Ми смо против овог закона зато што је он неуставан, зато што Устав Републике Србије у члану 62 јасно каже да је брак заједница жене и мушкарца, а доношење овог закона јесте негирање члана Устава.

Иако се у овом закону не налази реч „брак”, из суштине и карактеристика истополне заједнице јасно је да је реч о браку, зато што се закључује пред матичарем и два сведока и уређује, како предлог закона каже, породично-правне односе.

Ми сматрамо да напредњачки режим, председник Александар Вучић и Влада Републике Србије, не смеју да допусте да овај закон дође у скупштинску процедуру зато што је, осим што је неуставан, велика, можда и огромна већина грађана Србије против њега, а напредњачки режим, видели смо, покушава на перфидан начин преко Гордане Чомић, дојучерашње перјанице Демократске странке, да спроведе овај поступак и да се геј бракови озаконе у Србији.

Ми сматрамо и знамо, из упоредне правне праксе, да је породица заједница родитеља и деце, па се и поставља питање како је то могуће да истополна заједница уређује породичне односе.

Такође у члану 36 овог предлога закона оставља се могућност усвајања деце, односно да један од партнера у истополној заједници постане хранитељ, што је по нашем мишљењу недопустиво.

Ми смо против овог закона и зато што је он у супротности са општеприхваћеним друштвеним нормама у Србији, не само са законским оквиром који уређује породицу. Да је ова идеја тако добра и да је подржава и велики број грађана Србије, ваљда би се у недавно завршеној предизборној кампањи о томе говорило. Странке, поготово оне које су владајуће, то би обећавале, међутим, нису се изјашњавали, нико није ниједну реч рекао против, односно за усвајање једног оваквог закона, а то је један од првих потеза нове владе. Сматрамо да овај закон треба да се повуче, да се никад не нађе у скупштини.

Наравно, није због тога што смо ми хомофоби или што смо против ЛГБТ популације као такве. Ми смо против ЛГБТ пропаганде. Не би требало да она има државну подршку у нашој земљи, да се озакоњује нешто како би се противно уставу задовољили интереси једног покрета који је интернационални, а видели смо да у свим земљама у којим је то питање решено јесте само први од корака како би јавност омекшала на ову тему. Наравно, за тим следи и званично усвајање деце и остала геј пропаганда која треба да се представи у нашој земљи, не само у култури, већ у образовању. Сматрамо да не сме бити места за ЛГБТ пропаганду.

Кренули смо данас у акцију прикупљања потписа. Очекујемо да ће велики број грађана подржати ову петицију како бисмо је предали Народној скупштини Републике Србије и како се овај закон не би нашао на дневном реду.

Да се предлог закона из скупштинске процедуре повуче потребно је 30.000 потписа, а ми сматрамо и очекујемо много већу подршку од тога у недељама које су испред нас. Ову петицију покрећемо у свим градовима и местима у Србији и очекујемо велику подршку грађана.

Новинар: Имамо у јавности и апел интелектуалаца који су против увођења овог закона, а имамо и став Српске православне цркве која је исказала незадовољство због овог.

Александар Шешељ:Ја сам лично потписао петицију (...) која се (...) доношења сета закона из такозваног министарства за дијалог, где је министар Гордана Чомић и наравно у сагласности су наши ставови са ставовима Српске православне цркве. Подсетићу вас да су и друге верске заједнице – и исламска заједница и католичка црква – такође изнеле свој став у јавности који се противи доношењу оваквог закона.

Сматрамо да је лицемерно што Гордана Чомић као напредњачки министар у овој влади позива на дијалог сада када су предлог и нацрт закона већ у процедури, када је тај предлог закона скројен у разговору само са промотерима ЛГБТ покрета у Србији, а нису се ни удостојили даузму у разматрање ставове Светог архијерејског синода Српске православне цркве, који је послао своје замерке још пре више од две недеље. Дакле, то је скандалозно и лицемерно.

Подсетићу вас такође да је Гордана Чомић симбол нетолеранције у Србији, да је то особа која је била коловођа избацивања више од 50 народних посланика својевремено, када је била потпредседник народне скупштине, која је позната по томе што је сваку реч у скупштини – док је она водила главну реч – која није била у складу са политиком Демократске странке и свако опозиционарство, изузетно тешко новчано кажњавала и апсолутни је симбол недемократије. То да се она данас позива на људска права и демократију је заиста парадоксално и лицемерно.

https://www.youtube.com/watch?v=fCVQ_q6Xh18

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ