Конференција за новинаре народног посланика Александра Шешеља, 18. септембар 2019. године

Александар Шешељ: Српска радикална странка скупила је више од 100.000 потписа грађана Србије против јавних извршитеља, тј. за укидање институције јавног извршитеља и Скупштини Србије ће предложити потпуно нови Предлог закона о извршењу, који више неће допуштати да нам се дешавају овакве пљачке какве смо имали прилике да видимо у претходном периоду, а које су нам донели јавни извршитељи.

Дакле, институција јавног извршитеља је уведена у наш систем 2011. године, а увела ју је Демократска странка. Српска напредна странка је у време увођења ове институције била против увођења исте, па смо после видели да су их 2015, а и недавно  подржали, потврдили њихова овлашћења.

Ми мислимо да се та институција у пракси показала као врло неправедна и нехумана. Ми желимо да нашим новим Предлогом закона онемогућимо да било ко, а поготово због малих потраживања, остане без крова над главом. Ми у нашем новом Предлогу закона прописујемо да нико не сме да остане без минимум 12 квадрата стана, тј. стамбеног простора по члану домаћинства, и враћамо извршења у судове.

Ми мислимо да је ненормално да се треће лице толико богати из дужничко-поверилачког односа, да нико нема никакву контролу над тим шта раде јавни извршитељи, да та пука статистика, о којој Министарство правде прича, није довољан разлог за постојање једне такве институције, као што су јавни извршитељи.

Обишли смо целу Србију, прикупили смо више од 100.000 потписа. Мислимо да је једно од горућих питања питање јавних извршитеља, да је потребно да се то што пре укине, јер се апсолутно не поштују, пре свега, људска права, као ни достојанство грађана Србије.

Пуно је таквих примера, ми смо о томе врло често говорили. Сад је прилика да видимо да ли ће власт у Србији да се оглуши на овај апел, пре свега грађана који су потписали ову петицију, а онда и нас, српских радикала.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ