Конференција за медије проф. др Војислава Шешеља, 21. март 2019. године

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, управо смо вам поделили специјално издање листа „Велика Србија”, посвећено митингу који смо заказали за недељу, 24. марта,у 12 часова, испред Руског цара у Кнез Михаиловој улици, одакле ћемо, после краћих говора, кренути у протестну шетњу и окончати је пред зградом Председништва Србије.

А ову конференцију смо заказали, пре свега, да бисмо вам саопштили своје становиште поводом другостепене пресуде коју је јуче Хашки трибунал изрекао председнику Републике Српске Радовану Караџићу. Пресуда је у континуитету са скоро свим ранијим пресудама Хашког трибунала, кад су у питању оптужени Срби, она представља гажење елементарних правних принципа међународног хуманитарног права, међународног обичајног права и неодржива је у потпуности са аспекта правничке струке.

У пресуди је задржана осуда за наводни геноцид у Сребреници. Ми смо више пута доказивали да у Сребреници није било никаквог геноцида. Ја сам до сада у два тома објавио на 2.200 страна конкретне доказе да није било геноцида у Сребреници. Управо завршавам први том и надам се, негде до лета, да ће бити готов. Нема ниједног озбиљног правника на целом свету који може да каже да се заиста геноцид десио у Сребреници. Уосталом, погледајте међународну конвенцију о геноциду из 1946. године, па ћете видети да ово што се десило у Сребреници не садржи ниједан елемент геноцида. Јесте извршен ратни злочин стрељања једне групе ратних заробљеника, највише до 1.000 или 1.200. Ниједан цивил није убијен, ниједна жена, ниједно дете, а многи ратни заробљеници су пребачени у Логор Батковић, одакле су размењени са српским заробљеницима на муслиманској страни. Ово стрељање је обављено под врло сумњивим околностима и ни Хашки трибунал није до краја истражио ко су извршиоци стрељања. Осуђени су пуковник Љубиша Беара, пуковник Вујадин Поповић и поручник Драго Николић, као организатори.

Зна се за једну локацију ко су извршиоци стрељања то је група од седам припадника Десетог диверзантског одреда, у којој је био и Дражен Ердемовић, који говори да су стигле велике количине девиза и злата непосредно пред почетак стрељања.

На четири локације уопште се не зна ко је вршио стрељање.

Ово где се зна, то је стрељање између 200 и 300 заробљеника на Војној економији Брањево. Хашки трибунал покушава представити да их је било више од 1.000 стрељаних. Немогуће је да тако мало људи за кратко време обави тај злочин. У Дому културе у Пилици не зна се ко је стрељао, на Ораховици не зна се ко је стрељао, у Козлуку не зна се. А бројци стрељаних онда су прибројани сви који су погинули у борбама које су вођене приликом пробоја 28. муслиманске дивизије из обруча према Тузли, сви који су налетели на минска поља, сви који су погинули од српске артиљерије, сви који су погинули у међусобним муслиманским сукобимајер има муслиманских сведока који сведоче да је било сукоба међу муслиманима у погледу избора правца пробоја из српског обруча. Затим, прибројани су сви они који су погинули на том подручју, па су им костури ископани и сахрањени у спомен комплексу у Поточарима, из других делова Босне и Херцеговине доношене су кости.

У Поточарима су сахрањени и многи Срби. У Поточарима је сахрањена и једна жена, чији идентитет није до краја установљен, једна једина.Чак има тврдњи озбиљних људи да је реч о некој Српкињи. Има српских лешева који су сахрањени, има чак животињских костију које су сахрањене и представљене као људски остаци да би се достигла цифра од преко седам, близу 8.000 жртава. А да су они и заиста сви стрељани, опет то не би био геноцид, опет би то био само ратни злочин стрељања заробљеника.

Што се тиче осталих злочина који су приписани Радовану Караџићу, нема доказа да је издао наредбу у том правцу, нема доказа да је штитио починиоце, нема доказа да је вођена политика вршења злочина, нема ниједног доказа да су постојали удружени злочиначки подухвати, чак три, изгледа у неком од њих и мене наводи. У мојој пресуди су отпале оптужнице за удружени злочиначки подухват, а тамо негде ме још увек воде. Видите колико су то глупи људи. Видите како су то људи који не познају право. А ове судије нису ни писале пресуду, они су само гласали. Пресуде у Хашком трибуналу пишу, у свим процесима, ангажовани наводни стручњаци и они су анонимни. Њихова се имена не саопштавају на тексту пресуде, нити на корицама било где.

Ово је веома лош знак што се десило Караџићу и у погледу исхода суђења Ратку Младићу. Ја, да будем искрен, нисам веровао да ће Караџић бити ослобођен.Имам доста искуства са Хашким трибуналом, али сам се некако надао да ће отпасти оптужба за геноцид, јер је толико доказа изнесено да геноцида нема. Међутим, није вредело, они иду својим путем, суд и даље доказује да је антисрпски, да му је циљ да напакости целом српском народу, поготово Републици Српској, да излаже Републику Српску новим опасностима у погледу њеног опстанка.

Изволите, имате ли ви неко питање? Изволите.

Новинар: ...

Проф. др Војислав Шешељ: Због бомбардовања, али ћемо и због Караџића, пошто се то сад подударило.

Ми смо раније штампали ово специјално издање „Велике Србије”.Не помињемо Караџићеву пресуду, пошто нисмо могли да тврдимо биће ослобођен или биће му повећана казна. Али ћемо, наравно, у току тог протеста говорити и о Хашком трибуналу, и о Караџићу, и о другим хашким мученицима који су невини осуђени. Невин је осуђен Милан Мартић, затим Небојша Павковић,још увек робијају, генерал Милошевић, генерал Крстић и многи други, генерал Галић и многи други.

Новинар: Војо...

Проф. др Војислав Шешељ: Госпођо Чичак, јесмо ли ми на Војо?

Новинар: Ти си заборавио.

Проф. др Војислав Шешељ: Па, давно је то било, али ја сам неке црте подвлачио.

Новинар: ...

Проф. др Војислав Шешељ: Шта, шта?

Новинар: ...са овим шта кажу правници у свету, очигледно ми у свету... ниједног правника који се разуме у међународно право.

Проф. др Војислав Шешељ: Србија има најбољег светског правника за међународно кривично право и књига је о њему написана и објављена у Јужноафричкој Републици, књига са мојом сликом и насловом „Најбољи светски правник”. Ти се смејеш, погледај. Има та књига на енглеском језику, познати јужноафрички публициста ју је објавио.

Изволи, Миро.

Новинар: Ја сам хтела да питам зашто се протест завршава испред Председништва, пошто председник неће бити тамо...

Проф. др Војислав Шешељ: Па, нећемо ваљда ићи у Ниш да бисмо били код председника? Ми овде пред институцијом завршавамо протест. И протест ће садржати и наш захтев да одустанемо од Европске уније. Немамо шта да тражимо у Европској унији, када су тамо концентрисани сви српски непријатељи, а с друге стране ту су и захтеви да се наша држава више и боље ангажује по питању Хашког трибунала.

Новинар: Хоћете оставити испред Председништва...

Проф. др Војислав Шешељ: Нећемо ништа остављати. Све што донесемо однећемо са собом.

А где бисте ви окончали тај протест?

Новинар: Па питам вас, пошто...

Проф. др Војислав Шешељ: Кад смо протестовали против Бајдена није било ни председника ни Бајдена тамо, међутим, наш протест је видео цели свет, је ли тако?

Новинар: Тако је...

Проф. др Војислав Шешељ: Шта, не чујем?

Новинар: ...у том смеру...

Проф. др Војислав Шешељ: Шта ја могу што нико не чује?

Новинар: ...понови питање...

Проф. др Војислав Шешељ: Не могу ја да понављам питање, нисам ја Вучић.

Новинар: Да знаш да ниси.

Проф. др Војислав Шешељ: Па нисам.

Новинар: ...

Проф. др Војислав Шешељ: Шта?

Новинар: Он је мало бољи од тебе.

Проф. др Војислав Шешељ:Знао сам. Ко боље плаћа тај је бољи.

Новинар: ...плаћа...

Проф. др Војислав Шешељ: Је ли тако?

Имате ли још питања?

Новинар: ...

Проф. др Војислав Шешељ: Нема.

Новинар: Може ли да се пита на другу тему?

Проф. др Војислав Шешељ: Може, наравно.

Новинар: ...

Проф. др Војислав Шешељ: Ја сам увек добро расположен према новинарима.

Новинар: Шта ради Чанак...

Проф. др Војислав Шешељ: Што сам имао Чанку рекао сам јуче. Узмите мој говор у скупштини. Јесте ли гледали мој говор јуче? Кога интересује нек погледа.Јеси ли ти гледала, Миро?

Новинар: Нисам гледала...

Проф. др Војислав Шешељ: Аха.

Новинар: Морамо да враћамо...

Проф. др Војислав Шешељ: Кога да враћамо?

Новинар: ...

Проф. др Војислав Шешељ: Па, Чанак је безначајан. Да није било америчког амбасадора Скота, Чанак уопште не би седео у скупштини.

А чули сте јуче шта сам му рекао, ја знам врло добро са ким је он у коалицији, а он не зна с ким сам ја.Је ли тако било?

Новинар: ...

Проф. др Војислав Шешељ: Молим?

Новинар: ...

Проф. др Војислав Шешељ: Не чујем.

Новинар: Са ким сте у коалицији?Откријте нешто нама...

Проф. др Војислав Шешељ: Са српским националним духом и звезданим небом над нама.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ