Конференција за штампу Српске радикалне странке, 28. септембар 2023. године

Вјерица Радета: Даме и господо новинари, синоћ је председник Републике у емисији на РТС-у обавестио јавност о томе да је наша амбасада у Холандији добила обавештење од Хашког трибунала да је против Војислава Шешеља и четворо његових сарадника поднета пријава због непоштовања суда.

Као шеф Тима за одбрану Војислава Шешеља, желим да вас обавестим да ни Војислав Шешељ, нити његови сарадници о којима је реч, нису добили ништа званично, али претпостављамо да је у питању поступак који је у вези са објављивањем и ширењем информација, како они то кажу.

Ради се о томе да је Хашки трибунал већ неколико година у акцији, и причали смо ми то и у медијима, да покушавају да врате Србију у средњи век и да књиге Војислава Шешеља ваљда спале на ломачи, зато што им се не свиђа што је Војислав Шешељ у својим књигама објавио цео свој хашки процес од првог до последњег дана, свако своје појављивање, сваки допис, свако обавештење и ту, наравно, има и тајних података, тајних за Хашки трибунал.

Они су мислили да ваљда треба трајно ставити шапу на све њихове лажи и обмане, а Војислав Шешељ их је и у самом Хашком трибуналу, наочиглед целокупне светске јавности, извргао руглу и показао на који начин заправо функционише Хашки трибунал. Он им је разоткрио све лажне сведоке, све фалсификоване документе и то је сада све објављено у његовим књигама и то, наравно, апсолутно није спорно.

Они су тражили, дакле, траже то негде од маја 2021. године, мислим да је тад отприлике почело, траже да Шешељ уништи 60 својих књига,  пардон, 56 својих књига. У међувремену је он објавио још четири са истом тематиком, тако да за сада има 60 књига које се односе на његов поступак у Хашком трибуналу и на те, за Хаг тајне податке, а за Војислава Шешеља и за све нас у његовом тиму и за његове сараднике, то не могу бити тајни подаци. Знате, поступак против њега је правоснажно окончан, пре већ колико има година, осам година, колико има. Дакле, не може то што су они некада сматрали тајном, не може то бити вечита тајна. Поступак је завршен, тим лажним сведоцима није длака с главе фалила ни у току поступка. Зашто би сада било икаквих проблема да се њихова имена помињу, да се заправо кроз ове Шешељеве књиге жигоше свако онај ко је био лажни сведок пред Хашким трибуналом, али и да се жигоше начин рада Хашког трибунала, за који ми од почетка тврдимо да је то заправо један антисрпски, такозвани суд.

Уз Војислава Шешеља оптужено је, према, опет нашој претпоставци, четворо људи, јер је против њих вођен такође овај поступак у Специјалном тужилаштву код нас, за ратне злочине. То су: Љиљана Михајловић, Огњен Михајловић, Миљан Дамјановић и Мирољуб Игњатовић. Они су добијали овде сви позиве да се јаве представницима Хашког трибунала, али у нашем суду, у Тужилаштву за ратне злочине, и они су били вољни да учествују, као што ми српски радикали увек показујемо спремност да учествујемо у сваком поступку који се води пред нашим државним органима, па и судским, наравно. Међутим, проблем је био када је Војислав Шешељ ишао да дâ изјаву тамо, а ишли смо са њим адвокат Милан Терзић и ја, као шеф тима за његову одбрану – они нису дозволили да ја уђем у ту судницу, у ту канцеларију где је требало да се обави разговор. Наравно, Војислав Шешељ се никада није покоравао никоме, а најмање некаквим фићфирићима који су дошли из Хага у Београд и одбио је да учествује на тај начин у том поступку. После тога није више било никаквих позива, али ево сад смо добили ту информацију.

А иначе, важно је ради јавности да подсетимо, говорили смо и о томе да су истражитељи Хашког трибунала већ неколико година и пре овога, пре 2021. године, покушавали, па нећу претерати ако кажем да врбују одређене људе који су били у контакту са председником Српске радикалне странке, у пословном контакту по питању издавачке делатности. То су углавном и људи који су запослени у Српској радикалној странци у издавачкој делатности, па су их звали на приватне телефоне, па су слали цвеће, па су покушавали на неки фини начин да разговарају са њима не би ли их обрлатили да дођу до лажних сведока како су научили, како су заправо урадили у оном његовом главном процесу. Овај пут нису успели, бар колико ми знамо, никога да врбују, бар не од оних људи који су остали овде и који су и сада у Српској радикалној странци.

Порука и за Хашки трибунал, који ће вероватно пратити како ми сад реагујемо на ту „страшну вест коју смо синоћ чули, је да Српска радикална странка, као један од суиздавача Комитет за одбрану Војислава Шешеља и „Велика Србија д.о.о. предузеће, значи та три суиздавача, да ћемо  још већим интензитетом, још брже и још вредније да радимо на издавању књига др Војислава Шешеља. Иде нам, приближава нам се октобарски Сајам књига у Београду и гледаћемо да на том сајму буде много нових наслова, на радост читалаца и на жалост Хашког трибунала, поготово овог судије Лију Даћуна, који је иначе судија и у предмету који се води против Петра Јојића и мене. То је судија Кинез, који је, нажалост, од почетка потпуна супротност својим сународницима, потпуно је амерички човек у Хашком трибуналу и познат је по томе да је у сваком поступку у којем је учествовао  поступао искључиво са антисрпских ставова.

Такође је добро да се подсетимо да Хашки трибунал више нема, како се то правнички каже, живих предмета тамо у том свом трибуналу. Сада је то механизам, замислите – механизам суди човеку, али хајде, може код Европљана свашта. Дакле, они тамо више немају живих предмета и неколико тих најбезобразнијих судија и тужилаца не могу некако да се растану са тим својим радним местима, знате због чега? Зато што месечно добијају измећу тридесет хиљада и четрдесет хиљада евра. И то је такође један од разлога зашто се они хватају за сваку сламку, не би ли негде формирали предмет.

А када је у питању ово што се дешава са Војиславом Шешељем, са овим поступком против њега, свакако да има везе и са генерално нападима са свих страна на Србију, нападима са Запада, мислим на њих пре свега. Очигледно да им Војислав Шешељ опет смета, али њега никада нико није зауставио, па неће ни они.

Ево, ми смо имали толико, ви ако имате питања, изволите.

Новинар: Да ли можете само да поновите против кога мислите да су те оптужнице подигнуте?

Вјерица Радета: Др Војислав Шешељ, Љиљана Михајловић, Огњен Михајловић, Мирољуб Игњатовић, Миљан Дамјановић.

Новинар: Хвала.

Вјерица Радета: Молим.

Ако немате више питања, хвала што сте дошли.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ