Српски радикали апелују: Не градите регионалну депонију на улазу у Нови Сад!

„Српска радикална странка изражава незадовољство и неверицу због коначне одлуке градске власти да се, без обзира на оштро противљење стручне јавности, на простору садашње градске депоније, изгради четири пута већа регионална депонија, на коју би се одлагао отпад из Новог Сада и још седам општина Јужно – бачког округа. Велика регионална депонија на улазу у Нови Сад је темпирана еколошка бомба, у чијој се непосредној близини налазе густо насељени Клиса, Слана бара, Видовданско насеље, Немановци и Пејићеви салаши, удаљена свега неколико километара од самог центра Новог Сада. Изабрана локација је апсолутно неприхватљива и због близине најважнијег изворишта воде „Ратно острво“, које је од кључног значаја за водоснабдевање Новог Сада. Како се код  великих депонија ствара течна фракција лаганог распада отпада, а полимерна фолија испод ње не може трајно заштитити земљу од продора токсичне материје, та високотоксична течност може кроз земљу доспети до резервоара пијаће воде и направити праву еколошку катастрофу.“ – изјавио је на данашњој конференцији за медије Ђурађ Јакшић, председник Одборничке групе Српске радикалне странке у Скупштини Града Новог Сада. 

    Јакшић је рекао, да је један од кључних комуналних проблема у Новом Саду управо проблем са одлагањем и третирањем отпада, али да, у последњих десет година, градска власт није урадила ништа, како би овај проблем био решен.

    „Постојећа градска депонија није депонија у пуном смислу, него делимично уређено  сметлиште, које загађује животну средину и у одређеним деловима године емитује страховито штетне гасове и смрад, који се осети у читавом граду. Нови Сад мора кренути у затварање постојеће депоније и изабрати нову локацију, удаљену од стамбених зона и од самог града, за евентуалну изградњу велике регионалне депоније. Нови Сад мора заштитити свој интерес, животну средину и здравље својих становника.“ – нагласио је Јакшић. 

    Српски радикали истичу да Нови Сад, као носилац активности, треба далеко енергичније и конкретније да делује у погледу решавања проблема са одлагањем отпада, јер дочекујемо 2021. годину, као престоница културе, са планином смећа на улазу у град.

    „Уместо изградње регионалне депоније, Српска радикална странка предлаже да се сав отпад, који се не може рециклирати и компостирати, спали. Дакле, уместо регионалне депоније потребно је изградити спалионицу. Најпогоднија локација за изградњу спалионице је насеље Шангај, у непосредној близини ТЕ – ТО, где већ постоји комплетна инфраструктура. Вредна енергија добијена спаљивањем отпада, може се користити за разне ствари, у првом реду за привреду и загревање у грејној сезони, што би вишеструко смањило цену грејања у Новом Саду. Ово решење је еколошки потпуно исправно и дугорочно, економски исплативо.“ – закључио је Ђурађ Јакшић.  

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ