Српски радикали подржали споразум о успостављању сарадње између Новог Сада и Куманова!

Одборничка група Срспске радикалне странке у Скупшитни Града Новог Сада подржала је предлог одлуке да се успостави сарадња између Града Новог Сада и Општине Куманово. 

    „Српска радикална странка заступа принципијелан став да на сва три нивоа власти не треба ступати у односе сарадње и партнерства са градовима, областима и регијама које припадају државама које су признале независну шиптарско-терористичку нарко „државу Косово“. Међутим, у случају Општине Куманово, морамо имати у виду шири друштвени, културни и историјски контекст, као и значај који један овакав споразум може имати за опстанак и аутономију српске националне мањине у Македонији. Српски народ се на просторима данашње Македоније вековима у назад рађао, живео, борио и умирао. То је простор Старе Србије, Вардарске Србије, тло на коме се рађала велика и моћна средњовековна српска држава, где смо после скоро 500 година турског зулума кренули у једну од највећих битака Првог балканског рата, Кумановску битку и донели дугоочекивану слободу. На просторима данашње Македодније одолевали смо покушајима бугаризације нашег становништва, као што се и дан данас наша национална мањина бори против агресивне и врло перфидне асимилације. Баш зато што не можемо изједначити штетне одлуке поданичке власти Македоније са њеним становништвом и културно-историјским значајем за Србију подржаћемо овај предлог. Зато што становништво Македоније можда и најбоље зна и на својој кожи осети шта значи тероризам шиптарских сепаратиста, попут Срба на Косову и Метохији“ – истакла је Марина Недељковић, одборник Српске радикалне странке у Скупштини Града Новог Сада.

    „Изнад Куманова налази се брдо Зебрњак са једним од најважнијих спомен обележја, којим је одата почаст свим страдалим српским војницима у Кумановској бици, 1912. године. Влада Републике Србије, сто година након битке финансирала је обнову овог комплекса. Поред тога, за Куманово нас вежу дубоки српски корени, школе, цркве и све друге инстутуције које су вековима ницале на подручју ове општине  – закључила је Марина Недељковић.

    Српска радикална странка предлаже и да Град Нови Сад у наредном периоду покрене процедуру за успостављање партнерских односа и сарадње са Херцег Новим, где је и те како жива српска национална мањина у тренуцима када се ова нова држава „Монтенегро“ свим силама бори да угуши и из историје избрише све што има конотацију српства. Поред тога, изузетан значај би имало и успостављање партнерских односа са градовима и општинама које припадају Републици Српској, имајући у виду све оштрије намере запада да укине легитимитет ове творевине. 

 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ