Вратићемо култури место које јој припада!

„Уколико нам народ на предстојећим покрајинским изборима укаже поверење, Српска
радикална странка ће посебну пажњу посветити области културе и јавног информисања, јер резултати рада напредњачког покрајинског режима у овој сфери не заслужују прелазну оцену. Уместо којекаквих фантомских организација и културних догађаја сумњиве и проблематичне садржине, обезбедићемо додатно финансирање Матице српске, Српског народног позоришта, Народног позоришта у Суботици, музичке и филмске продукције, као и других институција и манифестација које баштине и промовишу историју, традицију и културу српског народа и националних мањина које живе у Војводини. Улагање у културу, у својој суштини, носи капитални карактер, јер култура оплемењује и усавршава човека у пуном смислу.“ – изјавио је на данашњој
конференцији за медије Ђурађ Јакшић, први на листи Српске радикалне странке на предстојећим покрајинским изборима.

Јакшић је рекао, да је хитно потребно стати на пут јавашлуку и увести ред у области јавног информисања, где искључиво медији блиски режиму добијају средства из покрајинског буџета.

„За ударну медијску песницу режима, Радио телевизију Војводине, годишње се у просеку
издваја преко 1,7 милијарди динара за основну делатност и „пројектно“ финансирање. Са
превазиђеном програмском шемом, културним, забавним, спортским и филмским програмом који не гледа нико и информативним програмом који неодољиво подсећа на „Пинк“, милиони инвестирани у РТВ су бачен новац. Стимуланси из покрајинског буџета не смеју остати привилегија оних регионалних и локалних медија, који су на волшебан начин приватизовани пре неколико година. Средства из буџета АПВ морају бити једнако доступна свим медијима, без обзира на њихову политичку оријентацију и симпатије.“ – нагласио је Јакшић.

Српски радикали су подржали формирање Фонда за обнову културно – историјског
наслеђа Сремских Карловаца, али су незадовољни због катастрофалне реализације планираног, у последње две године.

„Сремски Карловци су српски Сион, центар духовности, писмености и културе, али се на
челу општине налази лоповска дружина, која није у стању да припреми чак ни пројектно –
техничку документацију, како би ангажовала средства из Фонда за обнову културно – историјског наслеђа. Увешћемо стриктну контролу приликом доделе и трошења буџетског новца тзв. НВО сектору. Истинско музичко, филмско, књижевно и сценско стваралаштво може очекивати подршку из покрајинског буџета. Српски радикали су спремни да култури врате место које јој припада.“ – закључио је Ђурађ Јакшић.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ