Конференција за новинаре, 29. мај 2018. године

Миљан Дамјановић: Поштовани новинари, добили смо од Полицијске станице Савски Венац и поделили вам решење којим се забрањује протестни скуп Српске радикалне странке заказан за сутра, у среду 30. маја, а поводом, заиста, срамне одлуке да држава допусти да се у Београду одржава фестивал „Мирдита, добар дан којим се руше Устав и закони Републике Србије.

Оно што је још интересантније у овом допису, а поставили смо малопре питања поводом тога министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу, јесте да у решењу стоји како држава Србија фактички признаје независно Косово! Као образложење за забрану нашег скупа стоји да је фестивал сусрет српских и косовских друштвених и културних заједница, пазите, српских и косовских, те да они иницирају бољи дијалог Београда и Приштине.

Даље се наводи, с обзиром да ће на наведеном фестивалу присуствовати уметници и извођачи са Косова, а који су супротних ставова од присталица Српске радикалне странке... Не могу бити супротни ставови. Српска радикална странка брани Устав и законе Републике Србије. Поставили смо питање – Да ли је овим решењем, уколико је министар упознат, дошло до промене политике Владе Републике Србије и да ли је Србија и званично решила да призна независно Косово? Макар били и последњи на планети, ми ћемо се увек супротстављати онима који желе да руше уставни поредак Републике Србије и њен територијални интегритет и суверенитет. Упркос овој срамној забрани, Српска радикална странка ће се оглушити о овакво противзаконито решење и она позива све присталице, грађане који се не слажу са оваквом политиком Владе Републике Србије и оваквим решењем Министарства унутрашњих послова, да се окупе сутра, 30. маја, испред Храма Светог Саве у 18 часова, где ћемо запалити свеће за све оне који су оставили животе бранећи нашу земљу, и од НАТО агресора и од шиптарских терориста, као и због свих људи који су се борили када их је држава позвала да бране територијални интегритет и суверенитет земље, а након тога у 18. 15 часова кренућемо ка Бирчаниновој улици, где је заказан тај скуп који организује поменута невладина организација. Не одустајемо од тога да спречимо одржавање тог скупа. Уколико држава не жели да спречи, ми ћемо га спречити.

Друго, питање које смо поставили и затражили од министра унутрашњих послова, да уколико није био упознат са политичким деловањем ове невладине организације, а детаљно смо чињенице у вези са њом изнели, и износили смо их овде у претходне две недеље, затражили смо да се већ колико данас под хитно забрани и та манифестација и деловање те невладине организације.

Ми не можемо да пристанемо на то, поготово што смо ми парламентарна странка, да неко забрањује скуп једној парламентарној странци, која је изашла на изборе и добила поверење грађана да штити Устав и законе Републике Србије, а да дозвољава неким невладиним организацијама да се постављају изнад државе.

Сад се поставља конкретно и јасно питање – Да ли држава овим потезом признаје независно Косово? Да знамо како да реагујемо, јер су опречне изјаве представника владе и председника државе – са једне стране када је реторика у питању и с друге стране њихово конкретно деловање. Поделили смо вам, ево доказа, где се каже да смо ми ти који бранимо Устав, забрањује нам се да, како они кажу, „не би вршили некакве нереде, правили неке нереде, и с друге стране, кажу да „постоји опасност да дође до угрожавања безбедности људи, имовине на наведеном простору, изазивање верске и националне мржње и нетрпељивости, као и нарушавање јавног реда и мира. Самим тим што је онима који заступају политику независног Косова дато право да у главном граду Републике Србије ово раде, већ се нарушио јавни ред и мир грађана, јер наравно да су сви затечени таквом одлуком. Ми ћемо бити тамо, одржаћемо обећање које смо дали грађанима и неће нас ниједно решење МУП-а, које је антиуставно и противзаконито, спречити да се боримо за српске националне интересе.

Ако ви имате неких питања, изволите.

Новинар: ... Да ли очекујете некакве сукобе, да ли са полицијом, да ли са неким другим? И да ли сматрате... бити провоцирани они који су вас забранили?

Миљан Дамјановић: Они који су дозволили да се држи такав скуп провоцирају све оне који желе да бране Устав Републике Србије. Они сада провоцирају. Документ који сте добили – ми смо по закону све одрадили, знатно раније од три дана, пре одржавања јавног скупа, предали смо полицији.

Хронологија: предали смо захтев у петак ујутру, у 10 часова, а већ у 17 часова, на кућну адресу, дошли су ми командир и заменик командира Полицијске станице Савски Венац, са образложењем да допунимо пријаву, која је увек била иста и никада није било проблема, а у којој стоји да ће Српска радикална странка и њени активисти обезбеђивати скуп у маркерима, као што то и увек радимо, и да смо ми ти који ћемо бринути о људима који дођу са нама, у том делу да не буде било каквих инцидената.

Тражили су нам додатна упутства, број моје личне карте, мене као организатора, затим и људе који ће водити те активисте. Ми смо ту допуну предали у 22 часа у петак. У суботу, до 11 часова, нити ми се јавио командир, нити његов заменик, ваљда је и њима било глупо, већ су послали једно лице из полицијске станице да ми уручи овакво решење. Решење у којем стоји да постоје некакви косовски... ово је јасно и децидно стављено, и да смо ми ти који онда, ваљда, нарушавамо некакав јавни ред и мир. Не, ми не провоцирамо никога. Ми нисмо рекли – Идемо у Тирану да забранимо културну манифестацију албанске културе. Ми само кажемо – Овде је проблем, и изнели смо га и вама. Организатор овог скупа каже да је Косово независна држава. Они заступају интересе независне државе Косово и они уопште не одступају од тога. Ми ћемо се, наравно, томе супротставити, али смо тражили онда и реакцију државе, уколико то јесте тако, а имамо чињенице да је тако, да ли држава онда треба да каже јасно и гласно: од данас Косово је независно, имају право.

Значи: ми заиста не желимо никакве сукобе. Видели сте када је било и у Јарку, није било никакве потребе оно радити, али некоме је изгледа потребан неки политички поен, или ваља о томе сада правити гунгулу да би се неке друге ствари решавале испод тепиха. Али, ми нећемо одступити. Јер било шта да смо урадили мимо закона, једно слово да није било по закону, прихватио бих одговорност. Али, како бранити ово образложење осим чињенице да је онда држава решила да оне који су представници народа, представници закона, да људе који бране Устав Републике Србије забрањује, а с друге стране даје зелено светло једном малом броју људи, који отворено, знате и сами, говоре колико их финансирају амбасаде западних сила. С једне стране, кад вама одговара они вам сметају, а с друге стране кад је то нечији договор – онда о томе мора да се ћути. И као што видите, прошло је две године од овог сазива, никада у пленуму нисмо имали, заиста, праву расправу ни око Косова и Метохије, ни око Бриселских споразума, а исто то се дешава и на Одбору за Косово и Метохију. Е, зато смо ми ту да кажемо – Не! Желимо народу да изнесемо чињенично стање. Знамо да је болно и тешко, али морамо да кажемо истину.

Новинар: ...

Миљан Дамјановић: Не, није. Они су требали и у хотелу „Метропол, сетите се, требало је да дође Атифете Јахјага. Ми смо такође тада уредно све по закону предали и тада смо добили одговор да се забрањује одржавање скупа и њима и нама, али да ће и њима бити забрањено. И било је забрањено. Није било спорно. Тада смо тражили да се забрани њихов рад, и власт то није учинила.

Прошле године смо добили уверење да неће бити, и ми смо били тамо као народни посланици. Мислили смо да ће то бити спречено, видели смо да су биле неке групе других патриотских организација, како год да се зову. Тражили смо да се то реши институционално. Када смо видели да ова власт неће да то тако реши, иако су им пуна уста Косова и Метохије, онда смо решили да станемо на пут томе – У реду, људи, имали сте шансу, рекли сте јавно – подсетићу вас, да су управо садашњи председник државе Александар Вучић и Томислав Николић, када су долазили на власт 2012, на завршном митингу у Косовској Митровици, рекли да ће укинути Бриселске споразуме, забранити рад тих невладиних организација и неће дозволити распарчавање земље – добили су тада поверење грађана Републике Србије. Данас они раде управо супротно. Ми ћемо бранити наш програм, нашу идеологију онако како ми знамо и умемо, макар до последњег, ни то ништа није спорно.

Има ли још неких питања? Уколико не, хвала вам што сте били на конференцији.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР