Šešelj: Nije tačno da postoji dogovor sa Vučićem!

slajder copy

Najmlađi doktor nauka i najpoznatiji srpski disident, koji je u nekoliko navrata tamnovao u srpskim zatvorima, kao i u zeničkom kazamatu, predsednik Srpske radikalne stranke, dr Vojislav Šešelj, posle 12 godina provedenih u pritvoru Haškog tribunala, bez presude, ali narušenog zdravlja, posle nekoliko operacija u Hagu, dve na srcu i kancera digestivnog trakta, prošle godine početkom novembra je pušten u Srbiju na lečenje. Samo sat vremena pošto se vratio u Srbiju, Šešelj je poručio: "Brutalno su me izbacili iz Haškog tribunala i tamo se dobrovoljno više ne vraćam!"

Tom prilikom je najavio i da će srušiti srpsku vlast, koju su u Srbiji u međuvremenu osvojili odmetnuti radikali, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, koji su formirali SNS. Šešeljev povratak je u nekoliko navrata ustalasao ceo region! O njemu se rapravljalo u Evropskom parlamentu i hrvatskom Saboru...

U Beogradu ste 10 meseci, koliko ste primili hemioterapija i kako se osećate?

- Zdraviji sam od mnogih, posebno od Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Dosadila su mi pitanja na temu mog zdravlja. Osećam se odlično i dok god se budem tako osećao baviću se politikom!

Zašto ste onda u kritikama Aleksandra Vučića blagi pa ga u nekim TV emisijama niste gotovo ni pomenuli?

- Gostujući na TV Pink i Hepiju sam pokušao da ga kritikujem. Međutim, kad god bih zaustio nešto da kažem protiv Vučića, voditelji su me vraćali na nešto drugo ili me prekidali reklamama. Imao sam dilemu da napravim incident, ili da budem malo tolerantniji kako bih ostao u emisiji, jer u slučaju incidenta bi mi zabranili svako gostovanje u budućnosti. Ipak, uspeo sam da iznesem niz krupnih zamerki, koje niko iz opozicije nije rekao.

Opšti utisak je da je vaša kritična oštrica usmerena samo na Tomislava Nikolića...

- Nije istina! Oni koji su gledali moja gostovanja na Pinku, mogli su da vide da kako krenem sa kritikom Aleksandra Vučića, ili me novinar prekine, a i oba puta su emisije završene pre vremena!

Kruži priča da vam je Aleksandar Vučić platio da ga ne prozivate, da li je to tačno?

- To nije tačno, ali je tačno da sam oštriji prema Tomislavu Nikoliću, prema njemu pokazujem i mržnju, samo zato jer sam u njega imao neograničeno poverenje, a on me je izdao!

Da li to znači da Vučiću niste verovali kao bliskom saradniku?

- Nikada nisam imao poverenja u Aleksandra Vučića! Mada, prilikom napuštanja stranke Vučić je vratio svoj mandat gradskog odbornika stranci, a Tomislav Nikolić ne da nije vratio svoj poslanički mandat, već je ukrao 20 poslaničkih mandata!

Zar ne možete da se izdignete iznad te situacije, to je bilo pre sedam godina?

- Izdaja je uvek izdaja. Zameraju mi što otvoreno mrzim Nikolića jer je mržnja greh... Slažem se, mržnja je greh, ali ni ja nisam idealni vernik lišen ljudskih slabosti, pa se, eto, i kod mene posle greha Tomislava Nikolića, takođe probudila grešnost... Izdaja je neuporedivo veći greh od mržnje!

Šta danas kod Vučića i Nikolića prepoznajete od onoga što su nekada naučili od vas?

- Očigledno od mene nisu ništa naučili, jer ne bi krenuli putem izdaje. S druge strane, Nikolić je više puta rekao da je Vučić njegov politički sin i sa tim se slažem, a sa tim se slaže i Vučić, jer to nikada nije demantovao. Znam da to Vučića najviše nervira, pa to koristim kao uvredu.

Koliko ste napravili pogrešnih političkih koraka tokom ovih 10 meseci?

- Ne znam, ali čini mi se da nisam napravio nijedan ozbiljan politički korak. Mada ne kažem, možda je bilo nekih sitnijih, beznačajnih grešaka.

Ne odustajete od prozivke Haškog tribunala, mada vam malo-malo prete povratkom u Sheveningen, da li vas to neko štiti?

- Ma ne, sve što sam ima da kažem o Hagu, već sam rekao. U Hag se dobrovoljno ne vraćam, a ti naši mučenici u Tribunalu žive u najstrašnijim mukama. Svi su se obolestili i ne leče se adekvatno. Neki koji su osuđeni, služe kazne u državama koje imaju nedopustivu zatvorsku torturu, kao što je slučaj sa Estonijom, i srpska vlast apsolutno ne reaguje.

Kakav je vaš odnos prema dijaspori?

- Jasan i otvoren, dijaspora izdržava Srbiju! Da nije doznaka od dijaspore srpskim građanima koje im šalju rođaci i prijatelji iz inostranstva, Srbija bi bila u neuporedivo težoj situaciji.

[infobox color="white"]

Doktor za sudnice

* Vojislav Šešelj je rođen u Sarajevu 1954. godine, a već je u prvom razredu osnovne škole pokazao genijalnost, pročitavši stotinak knjiga. Pravni fakultet je završio za dve i po godine u rodnom gradu. Magistrirao je i doktorirao za tri, u Beogradu, u 24. godini, i tako postao najmlađi doktor nauka tadašnje SFRJ.

* Vispren i inteligentan, oštar i hrabar, spreman je da se žrtvuje za ideale do poslednjeg daha. Četiri puta bio je predsednički kandidat, 1990. godine je osvojio 100.000 glasova, a 1997. godine 1.125.000. Od 2003. godine je na izborima učestvovao isključivo kao nosilac liste i to iz Haškog tribunala, pa s nestrpljenjem očekuje raspisivanje novih parlamentarnih izbora u Srbiji.

* Šešelj je 24. februara 2003. godine dobrovoljno otišao u Hag. Prvi zločini za koje je optužen dogodili su se još 1991. godine, dok je optužnica protiv njega podignuta tek 2003, 12 godina kasnije. Optužen je za govor mržnje, a još tri puta optužen i jednom osuđen za nepoštovanje suda. Kao optuženi imao je najduži staž - 12 godina, ali bez prvostepene presude.

* U Sheveningenu je napisao i izdao stotinak knjiga. Vreme u pritvorskoj ćeliji Šešelj je ubijao družeći se sa ostalim pritvorenicima, a najčešće je igrao šah sa Nebojšom Pavkovićem i Milanom Martićem.

* Vojislav Šešelj je oženjen Jadrankom Šešelj i otac je četiri sina: Nikole, Aleksandra, Mihajla i Vladimira.

[/infobox]

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM