Ekskluzivni intervju Vojislava Šešelja za internet portal Espreso!

Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, svakako je čovek koji ima šta da kaže o politici.

U intervjuu za Espreso, osim političkih tema, ovaj radikal govori i o privatnom životu, seksu, Hagu, Farmi, hrani i naravno neizbežnoj temi - Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić.

espreso

Kako komentarišete odluku da Aleksandar Vučić ne raspiše izbore? - Pitanje je šta je na njega delovalo. Mislim pritisak spolja.

Ko ga pritiska? - Iz EU, verovatno i Amerikanci.

Kakav oni interes imaju da ne budu izbori? - Verovatno da bi dobili još vremena da pripreme prozapadnu alternativu Vučiću i SNS.

To bi bio ko? - Još ne mogu da pronikem ko. Pajtić im ne odgovara. Izgledalo je da im Borislav Stefanović odgovara, nisam sad siguran. Zoran Živković im sigurno ne odgovara. Boris Tadić nije ni za šta. Čedomir Jovanović nije ni za šta. Oni još traže nekoga i vrlo brzo će ga plasirati.

Ko vam je tu najozbiljniji kandidat? - Borislav Stefanović.

Zašto on? - Treba im neko ozbiljan. Od svih pobrojanih, jedino za njega nisam čuo da ima neke veze sa mafijom. Možda i ima, ali nije to ništa naročito. Vrlo brzo će oni nekoga izbaciti i oko njega okupljati prozapadnu opoziciju.

Gde ste tu vi? Kako ćete vi proći na izborima? - Mislim da ćemo proći odlično. Mi smo već pre četiri-pet meseci imali više od 20 posto po istraživanjima. Ali, prema ozbiljnim istraživanjima, ne ovo što radi Faktor plus ili Stratedžik marketing, pa obmanjuju javnost. Uostalom, ja to osećam svuda kroz Srbiju kuda putujem. Pune su sale, to možete videti na našem sajtu. Vrlo su mi gledane emisije. Već sam imao 50 emisija u unutrašnjosti. Putujem svaki dan kroz Srbiju zato što sam blokiran u Beogradu i to daje dosta efekta.

Bilo je dosta izbora od kada ste vi izašli iz Haga i tu se SRS nije proslavila. - Nismo učestvovali na izborima od kada sam se ja vratio. Doneli smo takvu odluku.

Zbog čega? - Naprednjaci ulažu ogromne pare u te izbore. Šalju bataljone u crnim limuzinama iz Beograda da na silu vode narod na glasanje i da svaki trag otpora režimu satru. Kad budu opšti uslovi za celu Srbiju i lokalni i republički, onda oni svuda ne mogu da pošalju toliko batinaša.

Odakle vama pare za izbore? - Što se tiče ozbiljnih političkih partija u Srbiji mi najlošije stojimo s parama, ali snalazimo se. Nešto od članarina, nešto od ušteđevine...

Ako ne prođete cenzus na narednim izborima, da li bi to bio znak da se povučete iz politike? - To bi imalo katastrofalne posledice po mene lično, i po stranku.

Što će reći - povlačite se iz politike ili ne? - Videćemo. Jedva sam preživeo ono iz 2012, kad su saopštili da nismo prešli cenzus. Pogodilo me kao grom iz vedra neba.

Čega je to posledica? - Verovao sam da ćemo sigurno proći. Bio sam ubeđen!

I niste. Kako ste analizirali poraz? - Bilo je dosta unutrašnjih sukoba u stranci kada su otišli Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Nije stranka stigla da se konsoliduje. Bilo je 10-15 centara moći.

Smeta li vam činjenica da su vaša "politička deca" Nikolić i Vučić uspešniji u politici od vas. - Nisu oni moja politička deca!

Iz vašeg šinjela su izašli. - Da su moja politička deca, i da su izašli iz mog šinjela, ne bi nikada postali izdajnici! Neko ko je moje političko dete mora da ima i moj politički gen, a oni ga sigurno nemaju. Moji politički geni su takvi da mi nikada ne dozvoljavaju ni da pomislim da postanem izdajnik.

Da li ste naslućivali da bi moglo da dođe do razlaza s njima? - Nikada! U Tomislava Nikolića sam imao neograničeno poverenje. U Aleksandra Vučića ne baš toliko. Sa njim je uvek bilo nekih problema, on je uvek bio svojeglav i samosvojan u nekim stvarima u stranci, ali što se tiče patriotizma nikada se to nije dovodilo u pitanje. Više sam imao problema da Vučića odvojim od Dragoša Kalajića, pod čiji uticaj je devedesetih potpao.

Ko je talentovaniji za politiku od njih dvojice? - Sigurno Vučić, mada i Nikolić ima određeni talenat za politiku. Ima i određene govorničke sposobnosti. Njemu nedostaje obrazovanje! On i danas ne čita knjige. Stalno sam vršio pritisak na njega da čita knjige.

Šta ste mu preporučivali? - Čitav niz ozbiljnih teortetičara iz oblasti političkih nauka. Slobodana Jovanovića, on je nabavio komplet: Sabrana dela Slobodana Jovanovića, a nikad nije stigao da ga pročita. Istoriju srpskog naroda sada drži u kabinetu, fali mu jedan ili dva toma, ali ni to nikada nije uspeo da pročita. Funkcija tih knjiga je da se slika sa njima, a ne da ih čita. Tomislav Nikolić je uspeo da se razvije u ozbiljnog političara dok je bio u SRS. Dok je imao ideološke okvire u kojima se snalazio, dok ga je vodila sigurna ruka kroz istoriju. Kad je nestalo te ruke, kad se odrekao ideologije, on više ne zna šta govori. On lupeta gluposti! Nema pojma o čemu priča.

Neuporedivo ste oštriji prema Tomislavu Nikoliću, iako ste svesni da realnu političku moć ima Aleksandar Vučić. - To je tačno. Pogledajte, Tomislav Nikolić je ukrao 20 mandata kada je odlazio. Aleksandar Vučić je prvo podneo ostavku, vratio odbornički mandat, pa onda rekao da napušta SRS. Ja o tome moram da vodim računa. Jedan nam je ukrao 20 mandata, drugi nam nije ukrao mandate. Znate, nisu oni ovce, pa da ja mogu da ih držim u stranci i kontrolišem. Oni su slobodni ljudi, kao i svi ostali članovi, i u svakom trenutku mogu da kažu: E, više mi se ne sviđa ova stranka, napuštam! To nikome ne mogu da zamerim. Drugo, u Nikolića sam imao neograničeno poverenje i zato sam sad na njega više kivan. Zbog krađe mandata ja iskreno mrzim Tomislava Nikolića! Mrzim svakoga ko nam je krao mandate. Zgromio bih ga, tu nema nikakve sumnje. To je emocija koja postoji u meni, jaka je i ja je priznajem. Onaj ko se sa nama razišao i otišao, rekao: Doviđenja! Zalupio vrata, svejedno, šta ja imam njemu da zamerim što se toga tiče. Njemu zameram sadašnju politiku i postupke.

Da li postoji nekakav dogovor sa Vučićem o nenapadanju, odnosno napadanju Tomislava Nikolića. - Ne. Zašto su napadi različiti? Po Ustavu Vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku. Po svim aspektima te politike ja mogu da napadam Vladu i Vučića kao premijera, a Nikolića po tim pitanjima ne vredi napadati.

Ali vi nešto ne napadate Vučića previše. - Nikolića mogu da napadam zbog glupih izjava, kriminalnih afera, korupcije, lažne fakultetske diplome koju je stekao, a da nije ni jedan ispit polagao, crkve pokajnice koju podiže u svojoj Bajčetini ukradenim novcem, zbog toga što se on i njegova supruga Dragica sad pojavljuju kao ktitori crkava i manastira sa ogromnim sumama novca koje su ukrali, zbog fondacije Dragice Nikolić kroz koju se odvija velika pljačka novca. Zbog toga ja njega napadam. Vučića, pa pogledajte spisak od 20 pitanja koja sam postavio. Neki kažu da su blaga pitanja. Pogledajte ta pitanja i pokušajte da dopunite. Ima li još nešto ozbiljno da mu se postavi? Mislim da nema. Tamo nema psovki. Šta je sad trebalo da kažem da je peder, da je picoust, da ga je pravio Šiptar ili peto i deseto.

To sve nije tačno! Onda biste ga samo uvredili. - Naravno da nije ništa tačno. Pazite, ja sam njegov kum i kum njegove dece i znam da nije peder! Šta znači to "picousti"?! Ne mogu to da razumem, kakav je to argument?! Ili da ga je pravio Šiptar?! Ajde malo razmislite o tome.

Ukoliko pređete cenzus i osvojite određeni broj poslaničkih mandata u parlamentu hoćete li se vratiti u skupštinu kao poslanik ili razmišljate o kandidaturi za mesto predsednika Srbije? - Videćemo. O tome odlučuje COU. Nije to stvar moje volje.

Da li biste voleli da se kandidujete za predsednika Srbije? - Najviše bih voleo da budem predsednik vlade, ali nije nemoguće da će me stranka kandidovati za predsednika republike, kad uskoro Tomislav Nikolić bude primoran da podnese ostavku.

Zbog čega bi to uradio? - Zbog svih kriminalnih afera, korupcije, lažne diplome...

To stoji godinama pa se ništa ne dešava. - Moraće u jednom trenutku.

Ko će ga primorati na to? - Primoraće ga srpski narod, građani Srbije, javnost, mediji...

Ko vam je najnezgodniji politički neprijatelj s kojim ste imali polemiku? - Niko! Nisam nikada imao nezgodnog suparnika. Uvek sam pobeđivao. Nešto mi je ostalo urezano u sećanje da sam uvek pobeđivao. I u duelima u parlamentu i na televizijama.

S kim ste uživali da polemišete? - Najviše sa ljudima koji su imali neko znanje. Imao sam 10 televizijskih duela sa Zoranom Đinđićem. Deset puta sam ga pobedio, ali mi je sa njim bilo najinteresantnije jer je on znao mnoge stvari. Mogla se voditi rasprava i na teorijskom nivou. Šta ćete se raspravljati sa nekim ko ne zna ništa. Uporedite Zorana Đinđića i Vladana Batića. Nebo i zemlja. Iako ja više mrzim Zorana Đinđića, ali moram da kažem da je ipak znao dosta toga.

A Đinđić-Vučić? - Đinđić je bio opasniji i opakiji.

Samo toliko? - Pa šta da kažem?!

Da li vam je nekada palo na pamet da vodite pogrešnu politiku i da bi trebalo nešto da promenite od osnovnih postulata SRS? - Ne! sve što se dešavalo srpskom narodu u poslednjih 25 godina, sve što dešavalo SRS i sve što se dešavalo meni lično, za mene su snažni dokazi da sam vodio ispravnu politiku. Moglo je biti taktičkih grešaka, moglo je biti nekih loših procena, to se ispravlja u hodu, ali osnovni strateški pravac uvek je bio dobar.

Žalite li za nečim? Da li ste nešto pogrešno uradili, da li je nešto trebalo drugačije da uradite? - Ne baš.

Čak ni dobrovoljni odlazak u Hag? - Duboko bih bio nesrećan da me nisu optužili u Hagu. Zamislite sve te istaknute Srbe optuže, a mene ne?! Pa da me deca i unuci pitaju: A šta si ti radio u ratu?! Jesi ti bio negde, nešto značajno uradio?

Da li je bilo potrebno da odete u Hag da bi taj pečat ostao? - Svi koji su nešto radili devedesetih godina završili su u Hagu.

Ispostavilo se da ste tolike godine bili tamo, to vam se i obilo o glavu - zdravlje vam je narušeno. - Ja sam Haški tribunal pobedio. Znate li vi kolika je to satisfakcija!

Da nije preskupa cena koju ste platili? - Pa dobro, malo mi je zdravlje bilo narušeno. Ali, evo oporavio sam se. Sad sam opet najzdraviji na srpskoj političkoj sceni. Drugo, svi ćemo mi jednog dana umreti. Neko malo pre, neko kasnije. Nije to važno već šta će ko ostaviti za sobom. Ja, da ništa u životu nisam uradio, tu je 11 debelih tomova mojih haških suđenja. 11 tomova samo onoga što je izgovoreno u sudnici. Pa je l` vredelo zbog toga živeti?!

To ćete vi najbolje znati. Ima li nečega čega se stidite? - Ne! Nikada nisam ništa ukrao, nikada nisam nasrtao na slabije, kinjio nemoćne, služio se lažima, nikada nisam izdao interese sopstvenog naroda, uvek sam sledio svoje ideale, uvek sam bio spreman da se žrtvujem za te ideale i to sam pokazao na delu.

Vređa li vas kad vam kažu da ste Hrvat? - Nekada se našalim i kažem da mi je to najteža uvreda. To je zapravo šala. Znate, treba to pitanje drugačije postaviti: Šta tera Hrvate da neprestano potenciraju tu priču?

Da razjasnimo već jednom. Imate li neke hrvatske korene u porodici? - Nemam ništa. Šta bi dali Hrvati da sam zaista njihov? Da imaju nekog ovakvog. Tako treba gledati na to. Dali bi mnogo!

Kako biste voleli da vas istorija pamti? - Kao istaknutog srpskog patriotu i kao intelektualca koji se rukovodio nacionalnom i demokratskom ideologijom.

Ko je Vojislav Šešelj privatno? Šta ljudi ne znaju o vama? - O meni se sve zna. Nikada ništa nisam krio.

Svako malo se kroz javni diskurs provlači legenda o vašem seksualnom životu. Svako malo vas neke dame, manje ili više ugledne, pominju.. - Pa, koje?!

Recimo Vesna Vukelić Vendi. - Stalno neke dame i sve se svodi na jednu.

Hvalili ste se na Tviteru da se bili sa Kolindom... - Svako normalan je shvatio da je to sa Kolindom bila šala. A što se tiče događaja iz moje mladosti i devojaka, koji ozbiljan muškarac o tome raspreda u javnosti. Naravno da sam imao seksualan život i to prilično buran i intenzivan. Sve u svoje vreme. Što bih sada raspredao o tome.

Šta ste radili u Americi 1987? -Nisam bio 1987. u Americi. Bio sam 1989. Imao sam turneju po Americi, Kanadi, Australiji i zapadnoj Evropi. Održao sam 97 predavanja srpskim imigrantskim organizacijama, srpskim iseljenicima i tu sam zaradio veliku količinu para na osnovu koje sam stao na noge, materijalno se obezbedio i godinama pomagao stranku.

Pomenuli ste Slobodana Jovanovića, šta čitate privatno? - Intenzivno radim na stručnoj i naučnoj literaturi. Spremam još jednu knjigu koja će imati naslov: Srpski narod mora da oslobodi Kosovo i Metohiju, a u toj knjizi obrađujem sve haške presude koje se odnose na KiM.

Odličan šlagvort. Kako biste vi branili Kosovo? Da ste u poziciji nekoga ko odlučuje o tome. - Mi bismo problem pokušali da zaledimo, kao kiparski. I to bi bio najbolji način. To je trebalo da urade "dosmanlije", nisu imali hrabrosti, znanja, ni sposobnosti. Ovi koji su došli kasnije nastavili su istim putem kojim su krenule "dosmanlije" i još više upropastili. To nam je jedina šansa bila. Mi - srpski radikali - bili smo protiv prihvatanja plana Černomidin-Ahtisari. Ali, kad je već došlo do okupacije trebalo se striktno držati Rezolucije 12 44 i svaki razgovor sa strancima bi bio u tom pravcu. Ko god bi doašo mi bismo razgovarali, ali bismo rekli: Ajde prvo da se sve ispuni iz Rezolucije 12 44. Onda ćemo konstruktivno o svemu drugom raspravljati i rešavati. Još nije realizovana ni rezolucija. U njoj stoji do 1000 srpskih vojnika i policajaca da se vrati. Niko ne postavlja pitanje zašto se to ne radi.

Šta kažete o ideji Predraga Markovića koji je nedavno ušao u SPS? On je rekao da ćemo jednog dana otkupiti Kosovo.... - Nikada nisam čuo da Predrag Marković ima neke ideje. Ne mogu da razumem čoveka koji nema ideje. Kako da otkupimo?

Da budemo moćni da otkupimo Kosovo. - Da budemo moćni pa da ga povratimo, a ne svoju zemlju da otkupljujemo od nekoga. To je naša zemlja, šta ima da je kupujemo?! Nije to nešto tuđe pa da idemo na pijacu da kupimo.

Za koga navijate u sportu? - Lišen sam tih navijačkih strasti. Navijam samo za reprezentaciju, u svim sportovima.

A za Đokovića? - Naravno, za sve naše sportiste. Svaka njihova pobeda me obraduje. Nekad gledam, nekad ne gledam. Ali u ove navijačke strasti nikada nisam upadao.

Koju muziku slušate? - Najviše volim četničku muziku!

A rokenrol, klasika... - Najviše volim ćirilicu. Od stare narodne, ali volim i novokomponovanu, ako je lepa, skladna i uhu prijatna.

A šta volite da gledate? - Na televiziji najviše volim da gledam onaj istorijski kanal. Volim Histori, Nešnal džiografik, Enimal planet. Naravno, gledam informativne emisije, političke...

Reklo bi se da ste gurman. Šta volite da jedete? - Iznenadićete se, ali ja vrlo retko jedem meso. Otprilike jednom nedeljno. Sad sam krenuo po savetu lekara i nutricionista sa zdravom hranom. Problem je što ja to jedem u većim količinama nego što su propisane. S druge strane moji lekari su mi preporučivali da se na to ne osvrćem, jer dok dobijam na težini znači rak ne napreduje. Zaista, meni se rak zaustavio. poslednje istraživanje na CT skeneru meni miruju ona dva jastoga na jetri, i Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić. U jednom trenutku ih samo uhvatim za šiju i isčupam.

Dosta ste duhoviti na Tviteru, je l` sami pišete te tvitove? - Sam.

Jesu li vam bliske društvene mreže. Pratite li te stvari? - Da, idem nekada na Fejsbuk, nekad na Jutjub. Dosta informacija čovek tamo sazna. Zavisi šta traži, na Guglu može da se nađe svašta, mada sam dosta otkrio pogrešnih informacija.

Rekli ste da u Hag mogu samo da vas odnesu. Postoji li neka teoretska šansa da opet odete tamo? - Uopšte ne razmišljam o tome! Ja sam pobedio i s tim sam završio.

kako vam se čini ideja Srbija kao monarhija i prestolonaslednik Aleksandar? - Ništa gluplje nema od ideje da Srbija bude monarhija. Uopšte nije važan taj čovek, ideja je promašena i zastarela. Ideja je antidemokratska. Ne može zemlja biti u punom smislu demokratska dok ima monarhiju.

Zar nisu obično desno orijentisani za monarhiju? - Mi nismo ekstremna desnica. Mi smo umerena desnica. I kada bi me novinari u više navrata pitali kako ste vi to umereni, a ne ekstremni, pošto su nas svi nazivali ekstremistima, ja im kažem: Eto, nismo za monarhiju. Mi smo za sekularnu državu. Punih 25 godina istrajavamo na republikanskom uređenju i na sekularnoj državi. Ta podela na levicu i desnicu odavno je zastarela.

Naslov vaše nove knjige? - Srpski narod mora da oslobodi KiM.

To je jedina knjiga koju pišete? - Da. Objavio sam sedam knjiga u Hagu, a imam u rukopisu materijala za četiri do pet knjiga. Ako mi bog da zdravlja, nadam se da ću ih sve završiti.

Ima li još onako slikovitih naslova? - Ne! Te sam naslove davao za zbirke dokumenata. Tu je nebitno kakav je naslov. Hteo sam da ih uvredim. Da ih ponizim. Da im pokažem da su niko i ništa i da im pokažem da me ne plaše, niti zabrinjavaju. Zato sam to uradio. Ove sve knjige, naučne, imaju ozbiljne nazive.

Kad će ponovo Srbija biti u granicama Karlovac-Karlobag Ogulin-Virovitica? - Jednog dana će sigurno biti!

Kada? - Ko to zna.

Kada vi mislite da će to biti? - Naši sinovi, unuci, praunici, neko će to realizovati.

Kad smo već kod sinova, pitanje na koje nije odgovorio Vučić ticalo se učlanjenja njegovog sina u SRS. - Ne, on se još nije učlanio. Moje pitanje je precizno: Kako će Aleksandar Vučić reagovati ako se njegov sin Danilo, moje kumče, na dan punoletstva učklani u SRS?

A imate li vi neke informacije da bi do toga moglo da dođe? - Postavio sam pitanje, ne znam što se Vučić nije izjasnio. Ne mogu ja dublje da ulazim u ta porodična pitanja. Njemu sam, kao ocu, postavio pitanje. Na to imam pravo, a da o tome govorim novinarima, zaista nemam nameru.

Kad vam je bilo najgore u životu? - Te noći 2012, kad su saopštili da SRS nije prešla cenzus.

Čak ni Hag, ni sve što se desilo... - Ne. To mi je bilo najteže. To je bio najteži trenutak u mom životu.

Poslednje pitanje: Kada ćete se povući iz politike? - A što da se povlačim kada mi ide dobro?!

Koliko godina imate? - Imam 61.godinu. Kad neće Mićunović sa 100 godina da se povuče, što bih ja?!

[infobox color="white"]

Toma ili Vučić? - U kom pogledu? Političkom. - Pa Toma je završio svoje na političkoj sceni, a Vučić će nam biti ozbiljan protivnik još koji mesec. Ceca ili Karleuša? -Pa Ceca. Ceca bar ima mozga. Partizan ili Zvezda? - I Partizan i Zvezda Kosovo ili Republika Srpska? - I Kosovo ili Republika Srpska

[/infobox]

(espreso.rs)

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM