RUSKA REČ: Milovan Bojić: Verujem da će Krim doživeti svoje zvezdane trenutke u RF

Ruska reč: Kakvi su vaši utisci nakon dva dana boravka na Krimu?

Milovan Bojić: Zaista sam pun utisaka o Krimu. Srećan sam što sam na ruskom Krimu, pripojenom Ruskoj Federaciji. Srećan sam što se to dogodilo, zato što je Krim istorijski bio ruski. Neosnovano i bez uporišta u Ustavu Hruščov ga je 50-ih godina ustupio Ukrajini. Međutim, razmeštanjem i dešavanjem različitih geostrateških i tektonskih poremećaja uopšte u društvu, a pogotovo na teritoriji Evrope i šire, desila se situacija koju danas imamo.

Ja sam srećan što je Krim i demokratski pripao Ruskoj Federaciji, jer se u ogromnom broju domicilno stanovništvo opredelilo za život u Ruskoj Federaciji. Mislim da je to i pravedno. A ono što me posebno dira kao poslanika Narodne skupštine Republike Srbije i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, to je kontakt sa običnim ljudima, sa običnim građanima. I sada duboko verujem da će Krim doživeti svoje zvezdane trenutke u Ruskoj Federaciji, da ovde nema nikakve suspenzije bilo kakvih ljudskih prava, sloboda, ranije stečenih prava, zdravstvenog osiguranja, penzionog, ostalog i td. Nego da se ta prava ovde šire i uvećavaju.

A isto tako sam video da se Ukrajina za 20 i nekoliko godina, koliko joj je Krim prepušten na upravljanje, nije previše trudila da ga razvije. Zato mislim da optimizam ljudi, običnih građana koje sam sretao i danas ovde u glavnom gradu Krima, pogotovo juče na ulicama Jalte, po meni je potpuno osnovan. Govore kako nije san, nego je java, govore da će krenuti most, da će krenuti železnički most, da će krenuti infrastrukturni projekti, da će krenuti i već su krenule mnoge dobre stvari u ekonomiji i društvenim delatnostima. Tako da očekujem da ovaj divan region doživi puni ekonomski i ukupni procvat. I ja sam potpuno siguran da ću se vraćati više puta u životu.

Ruska reč: Da li su se ljudi sa kojima ste pričali na ulicama žalili na nešto?

Milovan Bojić: Ne.  Oni su se žalili na Ukrajinu, na to koliko su dugo bili u stezi. Kao da su sada prodisali, kao da su upravo sada dobili zamah i volju za životom, za radom. Oni imaju velika očekivanja od Ruske Federacije i predsednika Putina. I rekao sam već, stvari o kojima oni govore na ulici jasno svedoče da je nihov život opredeljen, da je njihova nada osnovana i njihov optimizam opravdan.

Ruska reč: Zašto su baš poslanici Srpske radikalne stranke došli na Krim?

Milovan Bojić: Mora da shvatite da je to posledica našeg programa. Mi smo izrazita patriotska i rusofilska stranka. Naš predsednik, dr Vojislav Šešelj, koji je za života ušao u srpsku istoriju načinom kako je zgazio Evro-Amerikance u Haškom tribunalu i koji je danas sinonim borbe protiv hegemonije i globalizma, na svakom mestu i svuda ističe naše rusofilstvo. Naš programa je potpuna integracija sa Ruskom Federacijom. Ne samo u ekonomskom, nego i u vojnim i bezbednosnim aspektima. Naravno, zemlja bi sačuvala svoj identitet kroz Ujedinjene nacije, ali sve drugo bi moglo da bude isto i zajedničko.

Srbija je mala zemlja koja je kroz svoju istoriju doživela velike teške trenutke upravo zbog geostrateškog položaja, ali i slobodoljubivosti našeg naroda koji je nepokoran. Setite se samo bombardovanja Jugoslavije. Setite se otimanja Kosova, ali i mogućeg raspadanja i rastakanja zemlje kada se tiče Vojvodine ili Raške oblasti. Zato u Srbiji i njenoj dugoročnoj ili realnoj politici nema opstanka bez podrške sile-zaštitnice. Mi tu silu vidimo u Ruskoj Federaciji. To je i tradicionalno, ali i interesno. Mi nismo uveli sankcije Ruskoj Federaciji, kao što je to učinila Evropa. I naša aktuelna vlast, koja vodi našu zemlju ka Evropskoj uniji, ipak ih nije uvela. I za to je imala našu podršku. Međutim, mi smatramo da se sedenje na dve stolice neće dopasti ni Rusiji. Ali postoji i mogućnost da nam obe stolice izmaknu. I mi smo opet u krilu Evropske unije u kojoj sede naši tradicionalni neprijatelji, koji su nas bombardovali, razrušili naše živote i infrastrukturu, ukinuli perspektivu. I koji su posle 5. oktobra 2000. godine doveli na vlast izdajničke vlade i stranke.

Mi sada moramo da imamo apsolutnu zaštitu i mi je vidimo u Ruskoj Federaciji. Vidimo da Srbija mora ekonomski da jača. Samo ekonomski jaka ona može biti neutralna. A to da ostane neutralna nije interes samo Srbije nego i Ruske Federacije, s obzirom na ono što se dešava sa Crnom Gorom, s obzirom da je NATO zaokružio sve granice Rusije. Srbija je kao neutralna država i Rusiji veoma važna i interesantna. Ovih dana, upravo na godišnjicu bombardovanja stići će i moćno naoružanje iz Rusije za koje ćemo plaćati servis i rekonstrukciju. Međutim, verujemo da bi sa Srpskom radikalnom strankom na vlasti u Srbiji, ili njenom participacijom u  vlasti taj odnos EU prema Srbiji bio znatno amortizovan našim žestokim otporom, a učvrstio se razvoja sa Ruskom Federacijom.

Ruska reč: U nedelju je stigla vest iz Ukrajine da je vama i vašim kolegama iz Srpske radikalne stranke zabranjeno da pet godina ulazite u Ukrajinu...

Milovan Bojić: Ja sam ponosan na svoj postupak. Ako je to cena moje ljubavi prema Rusiji i mojeg oduševljenja da Krim bude sastavni deo Rusije, mogli su da mi zabrane i 50 i 500 godina! Ja ću to ponosno nositi. Ja sam čovek koji ima iskustvo sa zabranom Evropske unije. Ja sam ponosno branio Srbiju '99. godine i bio sam na listi kao najistaknutiji Miloševićev saborac, potpredsednik vlade i kao ministar zdravlja i komandant civilne zaštite. To znaju i ruski zvaničnici i bivši ministar za vanredne situacije, a sada ministar odbrane Sergej Šojgu koji se desetine puta sretao sa mnom za vreme bombardovanja. Prema tome, drage volje  i vrlo često ću se vraćati na Krim pored svih takvih zabrana.

Ali hoću da kažem, ako Ukrajina snagom sile proba da reši i internacionalizuje ovo pitanje - taj put je pogrešan. Sila može koliko hoće, ali sila ne može dokle hoće. Ne radi to Ukrajina. Rade to Amerika i Evropska unija kojima nikako ne ide u prilog da Rusija moćno ustane i jača. Danas se u društvu  i na svetskoj pozornici ništa ne može rešiti bez Rusije. To je pokazala Sirija. S druge strane, kako možete jednom poslaniku, a ja sam poslanik i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, zabraniti da se uveri u nešto, da o tome ima svoj kritički sud i misao? Sad su mi rekli da postoji neka pravna osnova, zbog čega su nam uvedene sankcije za nelegalni boravak na ukrajinskoj teritotoriji! To je baš smešno! Ovo sve više pokazuje i potvrđuje bezumnost ovakvih akata koji nemaju nikakvog razumnog osnova.

Originalni intervju možete pogledati na: http://ruskarec.ru/politics/2017/03/22/milovan-bojitsh-verujem-da-tshe-krim-dozhiveti-svoje-zvezdane-trenutke-u-rf_724818

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM