Aleksandar Šešelj: Kristijan Šmit nije visoki predstavnik - Konferencija za novinare, 4. novembar 2021. godine

Aleksandar Šešelj: Dame i gospodo, Srpska radikalna stranka smatra da Srbija mora da podrži Republiku Srpsku u ovim teškim trenucima, u ovoj krizi koja je najveća još od 1995. godine i potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Svedoci smo da ni Savet bezbednosti ne priznaje novog takozvanog visokog predstavnika Kristijana Šmita i da taj čovek nema legitimitet da predstavlja međunarodnu zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Republika Srpska se danas bori za svoj opstanak, ima međunarodnu podršku od strane Ruske Federacije i Narodne Republike Kine, koje takođe ne priznaju nametanje novog, takozvanog visokog predstavnika. Taj čovek nije izabran u skladu sa procedurom i nije ga potvrdio Savet bezbednosti, tako da on nema nikakav mandat da bilo šta odlučuje u Bosni i Hercegovini i da utiče na prilike u Bosni i Hercegovini.

Današnje institucije u Srbiji naglašavaju kako je u pitanju visoki predstavnik; čak i predsednik Republike Aleksandar Vučić, koji je organizovao sastanak sa Kristijanom Šmitom u Beogradu i na zvaničnom sajtu predsednika Republike stoji da se Aleksandar Vučić sastao sa visokim predstavnikom. Mi smatramo da to ne ide u prilog aktuelnoj poziciji Republike Srpske. Smatramo da Srbija sa punim kapacitetom treba da stane iza Republike Srpske, da na svaki mogući način pomogne njen opstanak, a ne da u skladu sa interesima zapadnih sila u Bosni i Hercegovini prihvati nametanje Kristijana Šmita, koji nema apsolutno nikakav legitimitet. Prilike su se u međunarodnim odnosima promenile. Po prvi put Savet bezbednosti nije izabrao visokog predstavnika i to treba da bude svima jasno.

Pozivamo rukovodstvo Republike Srbije da u svakoj prilici pomogne Republiku Srpsku. To je obaveza Srbije da zaštiti srpski narod, da u skladu sa odlukama Saveta bezbednosti i u skladu sa stavovima naših najvažnijih spoljnopolitičkih partnera i prijatelja, a to su svakako Ruska Federacija i Narodna Republika Kina, ne dozvoli uplitanje, ne dozvoli nametanje nekih eksponenata koji nemaju nikakav legitimitet, koji nemaju mandat da vrše bilo kakve funkcije u Bosni i Hercegovini. Postoji jedna ozbiljna tendencija da se Bosna i Hercegovina dedejtonizuje, da se stvori unitarna Bosna i Hercegovina koja treba da nastane likvidacijom političkog entiteta i likvidacijom Republike Srpske i stapanjem Banjaluke u unitarnu Bosnu i Hercegovinu. To ne sme da se dozvoli i Republika Srbija treba čvrsto da stane i iza člana predsedništva Milorada Dodika i iza institucija Republike Srpske u ovoj borbi i da od toga stava ne odustanemo.

Izvolite, ukoliko imate nekih pitanja.

Novinar Srbin info, Gradimir Potić: S obzirom na promenjene okolnosti u svetu koje ste i sami pominjali, da li očekujete u nekoj, ako ne baš bližoj, onda daljoj budućnosti, neke bolje ili lošije dane za Republiku Srpsku?

Aleksandar Šešelj: U svakom slučaju, ovo je prvi put da Savet bezbednosti nije dozvolio nametanje visokog predstavnika. To je zasnovano na iskustvu koje smo imali prilike da do sada imamo sa tom institucijom i to je jedan pokazatelj da takva institucija apsolutno nije objektivna i da je delovanje bivših visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini bilo samo u cilju da se unitarizuje Bosna i Hercegovina. Po prvi put imamo izraženu podršku Kine kada se govori o pitanju Bosne i Hercegovine u Savetu bezbednosti, tako da mislim da su se međunarodne okolnosti promenile u našu korist i da treba u ovim stavovima istrajavati, jer Republika Srpska je stvorena u oružanoj borbi srpskog naroda za opstanak, za život i slobodu i ne sme se time bagatelisati i ne sme se nametati bilo šta što bi imalo za krajnji ishod nestajanje Republike Srpske stapanjem u unitarnu Bosnu i Hercegovinu.

Gradimir Potić: Da li biste bili ljubazni da mi prokomentarišete dolazak Krivokapića u Beograd i sve ovo što je bilo?

Aleksandar Šešelj: Mi, srpski radikali, smatramo da nije trebalo da dođe do posete Zdravka Krivokapića Beogradu sve dok se ne vrati srpski ambasador u Podgoricu. Dakle, ambasadora Srbije u Crnoj Gori je proterala vlast Mila Đukanovića, a kada se vlast promenila, kada su pobedu na izborima izvojevale i prosrpske stranke, a Krivokapićev deo bio je deo liste srpskih stranaka u Crnoj Gori, na neki način se i nastavila politika DPS-a kada su u pitanju odnosi sa Srbijom i nije došlo do vraćanja ambasadora Srbije u Crnoj Gori.

Šta god mi mislili o Vladimiru Božoviću, a mi smatramo da je u pitanju jedna kompromitovana politička ličnost, on je predstavljao Republiku Srbiju u Podgorici i sve dok se to ne uradi, sve dok se ne vrati ambasador, kako mi možemo da imamo bilo kakve odnose sa Crnom Gorom. To je trebalo staviti na dnevni red, da se to pitanje reši, a ne da se preko tog pitanja pređe. Jer, ukoliko mi pređemo olako oko tog poteza novih crnogorskih vlasti, možemo da očekujemo i nova poniženja u budućnosti.

Gradimir Potić: Zamolio bih vas da mi prokomentarišete izbore u Makedoniji i da li će to uticati na neki odnos sa Srbijom?

Aleksandar Šešelj: Mi smatramo da Republika Srbija treba da gradi što je moguće bolje odnose sa Severnom Makedonijom, da je to jedna od zemalja bivše Jugoslavije sa kojima mi imamo dobru saradnju, pored svih, rekao bih negativnih okolnosti koje su uticale u prošlosti na naše odnose, kao što je, na primer, priznanje nezavisnosti Kosova, ali u svakom slučaju, između Makedonaca i Srba nije bilo nekih konflikata kao što smo imali prilike da vidimo, kao što smo imali prilike i sa Hrvatima i sa muslimanima iz Bosne i Hercegovine. Treba nastojati da gradimo dobre odnose, mi smo vrlo bliski i mislim da ko god dođe novi u Makedoniju na vlast, treba da ima otvorenu ruku saradnje za odnose sa Republikom Srbijom.

Gradimir Potić: Hvala vam.

Aleksandar Šešelj: Ukoliko nemate nekih pitanja više, hvala vam što ste došli.

https://www.youtube.com/watch?v=sz8j4SW35hE

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM