Aleksandar Šešelj: SRS poziva građane da izađu na referendum i da zaokruže NE

Aleksandar Šešelj: Poštovani novinari, Srpska radikalna stranka poziva građane Republike Srbije da izađu na referendum 16. januara, da zaokruže „ne” i da se usprotive predloženim ustavnim promenama koje narušavaju princip podele vlasti, koje će uvesti korupciju kao primarni način funkcionisanja našeg pravosuđa i koje se u Srbiji sprovode isključivo pod pritiskom iz inostranstva. To najbolje govori činjenica da ono što je predloženo i ono što se zahteva od strane Venecijanske komisije i Evropske unije da Srbija promeni u svom Ustavu u oblasti pravosuđa ne postoji ni u jednoj zemlji Evropske unije kao opšti princip. Dakle, ni Nemačka, ni Francuska, ni Austrija, ni bilo koja razvijena zemlja ne biraju sudije po principu po kojem se sada predlaže da Srbija uvede. To je diktat iz inostranstva koji pokušava još više da razbije naše institucije i koji ima za cilj da pokaže da Srbija nije suverena država. Kada Srbija prihvata da svoj Ustav promeni pod pritiskom iz inostranstva, pokazuje da nema dovoljno suverenosti u odlučivanju.

Ono što je takođe skandalozno jeste da u proces promene Ustava ulazi jednopartijska skupština, dakle skupština u kojoj je predstavljena isključivo vlast. Skupština kao takva nema legitimitet da vrši proces ustavnih promena. Mi zbog toga pozivamo građane da se na referendumu 16. januara izjasne protiv takvih predloženih promena. Mi ćemo organizovati naše simpatizere i članove da izađu na referendum. Uzećemo učešća u glasačkim odborima koje će organizovati Republička izborna komisija i učestvovaćemo u tom procesu.

Mi, dakle, smatramo da ukoliko nešto u Ustavu ne valja, onda Ustav treba promeniti. Ali, Ustav treba promeniti tako da bude po meri građana Srbije koji su ga i doneli, a ne da bude po meri bilo koje međunarodne organizacije koja to od Srbije zahteva.

Smatramo da Srbija već jednom treba da raskrsti sa takvim ponašanjem i apsolutnim slušanjem svakog diktata koji dolazi sa Zapada, pošto smo svedoci da već 20 godina, kako traje takozvani proces evropskih integracija, ne samo što Srbija uopšte nije bliža članstvu u Evropskoj uniji, već je na tom putu uvek morala da bude servilna, da pristaje na razne zahteve iz inostranstva. To nikada nije bilo u okviru srpskog nacionalnog interesa, niti u okviru interesa bilo kog građanina Srbije.

Izvolite, ukoliko imate nekih pitanja.

Novinar „Srbin info” Gradimir Potić: Gospodine Šešelj, kažete da ovaj zakon nije klasično imanentan evropskoj pravnoj tradiciji i onome što je zastupljeno u određenim zemljama Evropske unije. Da li je razlog što se on donosi servilnost prema korporacijama ili nešto treće?

Aleksandar Šešelj: Ni Nemačka, ni Austrija, ni Francuska ne biraju sudije na ovaj način. Dakle, u Nemačkoj se sudije na saveznom nivou biraju u parlamentu, na pokrajinskom nivou se biraju u okviru pokrajinskih parlamenata. To nije princip po kojem funkcioniše pravosuđe u razvijenim evropskim zemljama. Interes toga jeste da se javnost apsolutno, pre svega, eliminiše iz postupka izbora sudija, ne samo narodna skupština, pošto kad imate biranje sudija u narodnoj skupštini, imate javnost tog postupka. Sada će se sudije birati u mraku, apsolutno niko neće znati kako ti procesi funkcionišu. Tu se otvaraju vrata korupciji, koja je i sada prisutna u našem pravosuđu. Ovim promenama, ukoliko budu donesene, taj procenat korupcije u našem pravosuđu će se samo povećati. U čijem će to biti interesu, ne mogu sada da kažem, ali znam da neće biti u interesu građana Srbije.

Gradimir Potić: Na kraju smo godine, pa bih vas molio da mi prokomentarišete kako je izgledala, po vašem mišljenju, ova politička godina.

Aleksandar Šešelj: U ovoj godini smo imali na političkoj sceni u Narodnoj skupštini Srbije, i uopšte, to da se ustalila jednopartijska narodna skupština. Dakle, vlast i narodna skupština koja treba da bude predstavništvo građana nema legitimitet. Kao takva, skupština mora da se promeni. Mi smatramo da će posle parlamentarnih izbora Narodna skupština Srbije biti pre svega saobražena narodnoj volji. Mi smatramo da su Narodnoj skupštini potrebne one političke snage koje će biti brana zaokruživanju takozvane državnosti takozvanog nezavisnog Kosova; koje će se protiviti evropskim integracijama i daljem srljanju Srbije u propast; koje će se protiviti toj ekonomskoj neokolonizaciji koja se sprovodi u našoj zemlji već decenijama i da sa tim treba raskrstiti. Mi smatramo da će u Narodnoj skupštini, posle sledećih izbora, biti predstavljena ona politička snaga kojoj će interesi građana Srbije uvek biti na prvom mestu, kao i interesi naše nacionalne privrede. Naravno, smatramo da naša ukupna spoljnopolitička orijentacija treba da se promeni i da treba produbiti saradnju sa našim istorijskim saveznicima koji poštuju naš teritorijalni integritet i suverenitet. To su, pre svega, Ruska Federacija, Narodna Republika Kina i ostale zemlje BRIKS-a koje danas predstavljaju najrazvijeniji deo sveta. To, naravno, ne znači da mi treba da budemo pod blokadom ili u izolaciji od zemalja Evropske unije. Sa njima, svakako, treba sarađivati, ali na bilateralnoj osnovi, na što ravnopravniji način. Mi takvu snagu, koja će interese građana predstavljati u Narodnoj skupštini, vidimo samo u Srpskoj radikalnoj stranci. Smatramo da će posle sledećih izbora najjača nacionalna opcija u Narodnoj skupštini biti upravo Srpska radikalna stranka.

Gradimir Potić: Potpisan je sporazum zbog broja stranaka u pregovorima sa vladajućom većinom. Ima već nekih žalbi da se taj sporazum ne sprovodi ili barem ne onako kako je zamišljen. Kakvo je vaše mišljenje?

Aleksandar Šešelj: Mogu da govorim samo o sporazumu koji je potpisan u Narodnoj skupštini, pošto je Srpska radikalna stranka učestvovala u tom procesu. To je sporazum koji se, pre svega, tiče tehničkih stvari u izbornom procesu. Tu ima izvesnih poboljšanja, međutim, izbori još uvek nisu raspisani da bismo mi videli neka ozbiljna kršenja tog sporazuma, niti izmene određenih zakona još uvek nisu donete. Mi, naravno, nismo politička stranka koja bi se oslanjala na ono što vlast nudi, na ono čime vlast pokušava da zadovolji neke opozicione stranke. Mi se, pre svega, obraćamo građanima Srbije i samo nas njihova volja interesuje. Nastojaćemo u izbornoj kampanji da steknemo njihovo poverenje, a ne poverenje bilo koje stranke, da li je u pitanju vladajuća ili opoziciona, kako bi se nešto u izbornom procesu promenilo nabolje. Dakle, mi se obraćamo srpskom narodu. Očekujemo od njih podršku na izborima, a ove stvari o kojima se govorilo, ti sporazumi, jesu samo put da jedna stranka, kojoj je to u interesu, može to na lakši način da ostvari, nego što je to bio slučaj dosada.

Gradimir Potić: Hvala.

Aleksandar Šešelj: Ukoliko nemate više pitanja, hvala vam što ste došli.

 

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM