Izjava prof. dr Vojislava Šešelja pre i posle saslušanja haškog tužilaštva u Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine Ustanička 29, 27. septembar 2022. godine

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dame i gospodo, ova haška bagra htela bi opet da mi sudi i to zbog mojih knjiga. Ja sam odlučio da sve haške dokumente iz svog predmeta objavim i već sam objavio oko 50 knjiga dokumenata. Tu su, naravno, izjave zaštićenih svedoka, njihovi podaci. Tu su i poverljivi dokumenti. Moje suđenje je završeno što se njih tiče, pravosnažno, samo ja imam pravo na zahtev za reviziju. Ne može to večito ostati tajno, mora ostati za istoriju, dostupno naučnicima, istraživačima. Zato im neću dozvoliti da moje knjige plene, a meni da sude. Da nije ovih lepih dama ovde, rekao bih da mogu da me povuku za neku stvar. Eto, to mogu haški tužioci. 

Čujem da ih predvodi ovde onaj glupi Markuzen. Od njega sam već napravio sprdnju u Haškom tribunalu više puta. Šta on sad hoće? Saslušavaju moje saradnike na štampanju knjiga: daktilografkinje, tehničke urednice, sve koji su na neki način tehnički doprinosili da te knjige izađu iz štampe. Saslušavaju i štampare i mnoge druge. Oni tu spremaju veliki proces. Ako se ja naljutim, baš će imati veliki proces. 

Imate li vi neko pitanje? 

Novinar: Kakve sankcije očekujete? 

Prof. dr Vojislav Šešelj: Šta ja znam. Nije suđenje ni počelo. Treba prvo da me uhvate, pa onda da mi sude. 

Novinar: Jeste li vi prekršili neki zakon objavljivanjem knjiga?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Oni imaju tamo pravilnik po kome su podaci poverljivih svedoka i poverljivi dokumenti zaštićeni. Ne može to večito da važi. To važi dok traje suđenje. Kad se završi suđenje, oni sve te svoje svedoke mogu da pokupe u kamion i voze negde da ih sakriju. Ja nikad nisam ugrozio nijednog lažnog svedoka. Kod Haradinaja je 20 likvidirano, kod mene nijedan nije ni ošamaren. Zašto ih štite? Zato što i oni znaju da su lažni svedoci, zato što su ovi haški tužioci saučesnici u kreiranju lažnih dokaza. 

Novinar: Šta ako opet budete osuđeni? 

Prof. dr Vojislav Šešelj: Ja ne idem dobrovoljno nigde više. Ja sam tamo bio i izbacili su me iz Haškog tribunala. Triput su me tamo sudili za nepoštovanje suda. Šta sad hoće? Prekršili su moja građanska prava po Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Suđenje mi nije bilo u razumnom roku i nema govora da odem tamo, kao ni moji saradnici Vjerica Radeta i Petar Jojić, protiv kojih su već podigli optužnicu. 

Novinar: Šta još u vašim knjigama je sporno? 

Prof. dr Vojislav Šešelj: Eto to – poverljiva dokumenta i podaci o tim lažnim svedocima koji su zaštićeni. Sve sam objavio, da ostane za istoriju, da ih se deca i unuci stide, to je moj motiv. 

Novinar: A ostali, jesu li se odazvali na poziv? 

Prof. dr Vojislav Šešelj: Neki su se odazvali, neki su bolesni. Dugo oni saslušavaju. 

Novinar: Šta očekujete od ovog procesa? Da li imate neko predviđanje? 

Prof. dr Vojislav Šešelj: Novu komediju. 

Imate li još pitanja? 

Novinar: Ne. Hvala vam. 

Prof. dr Vojislav Šešelj: Hvala vama.

Izjave posle saslušanja haškog tužilaštva u Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine, Ustanička 29, 27. septembar 2022. godine

 

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dame i gospodo, ova haška bagra nije dozvolila da moj pravni savetnik Vjerica Radeta prisustvuje saslušanju i onda neće biti saslušanja. 

Hteli su prvo da nas prevare, prvo da ja uđem, pa će ona posle dva minuta, kao da ja ne znam te finte. Pošto sam ja rekao – Ona ulazi direktno sa mnom – nema saslušanja. 

Žao mi je što nisam iskoristio ovu priliku da još jednom tog Markuzena sravnim sa zemljom, ali eto, bez svog pravnog savetnika Vjerice Radete nigde neću. 

Milan Terzić: Još uvek nismo dobili dokument. 

Prof. dr Vojislav Šešelj: Postoji dokument našeg tužilaštva da se dozvoljava ulazak i mom advokatu i njegovoj koleginici, takođe advokatu, i mojoj pravnoj savetnici Vjerici Radeti. 

Novinar: Kako su vam to objasnili? Šta su vam rekli? 

Prof. dr Vojislav Šešelj: Ne daju. Nisu mi objašnjavali, nego poručili po stražaru da ja mogu da uđem, a ona ne može. Ja sam rekao stražaru da im prenese moju poruku da jedu govna, baš tim rečima. 

Imate li još pitanja? 

Novinar: Šta će dalje biti? 

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dalje mogu zaista da jedu govna, da ne kažem nešto bezobraznije, što sam im ranije govorio.

https://youtu.be/icEaYcoOzNQ

 

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM