Konferencija za medije Leskovac

Dame i gospodo, uvaženi predstavnici medija, dobar dan i dobro došli na konferenciju za novinare Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Leskovac. Povod za današnju konferenciju je za nas veoma lep. Naime, danas obeležavamo 33. rođendan Srpske radikalne stranke. 

Ukratko bih se vratio u istoriju i upoznao vas, vaše čitaoce, slušaoce i gledaoce sa početkom političkog delovanja naše Stranke. 

Srpska radikalna stranka osnovana je 23. januara 1990. godine u Batajnici. Tog dana je održan Osnivački kongres Srpskog slobodarskog pokreta koji smatramo Prvim otadžbinskim kongresom Srpske radikalne stranke. Ubrzo nakon toga, doneta je Deklaracija o ujedinjenju Srpskog slobodarskog pokreta i Srpske narodne obnove i osnovan je Srpski pokret obnove, da bi odlukom Centralne otadžbinske uprave Srpskog pokreta obnove od 18. juna 1990. godine bio promenjen naziv naše stranke u Srpski četnički pokret. Dana 23. februara 1991. godine u Kragujevcu je održan Drugi otadžbinski kongres na kojem je proglašeno ujedinjenje Srpskog četničkog pokreta i većine mesnih odbora Narodne radikalne stranke u Srpsku radikalnu stranku. 

Svi napred navedeni podaci nam govore da je Srpska radikalna stranka jedna od najstarijih stranaka nakon obnavljanja višestranačja u Jugoslaviji, odnosno Srbiji. Iako osnovana u teškim okolnostima po srpski narod, u samo predvečerje srpsko-hrvatskog rata, jedino je Srpska radikalna stranka razumela taj istorijski trenutak i pravilno stupila na političku pozornicu, sa pretpostavkom raspada tadašnje državne zajednice. U tom smislu, mi smo svoju državotvornu ideju stavili iznad svega drugog. Nema druge političke organizacije u Srbiji koja je u to vreme razmišljala na taj način. Mi smo ponosni što do dan-danas nismo promenili svoje stavove ni za milimetar. 

Od svog osnivanja, mi srpski radikali zalažemo se, pre svega, za obnovu punog nacionalnog, duhovnog, kulturnog, ekonomskog i političkog jedinstva Srba, kao i prestanak svih podela među nama. Mi smo ponosni na naš Program delovanja: nacionalni, politički, ekonomski, socijalni i kulturni. Što je najvažnije, ponosni smo na našu ideologiju. Od svog osnivanja pa do danas, verovatno smo jedina stranka na političkoj sceni Srbije sa ideologijom. Ideologijom koju nismo nikada menjali, niti ćemo! 

U svetlu današnjih političkih okolnosti, možemo reći da smo i tu apsolutno dosledni i da nikada nismo menjali svoje stavove. Čvrsto stojimo na poziciji da je Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije i da tako mora zauvek da ostane. Oko toga nikada ne sme biti razgovora. 

Ono što je nas srpske radikale oduvek krasilo je da Srbiju smatramo otadžbinom, a Rusiju majkom. S tim u vezi, u potpunosti podržavamo odluku predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina da pokrene specijalnu vojnu operaciju i oslobodi Ukrajinu nacističke vlasti. 

Od osnivanja pa do današnjeg dana, mi srpski radikali smo prošli sve faze. Bili smo opozicija vlasti, nikada Srbiji i bili smo vlast koja se nije obrukala i koja je uvek radila u interesu naših građana. Bili smo parlamentarna i vanparlamentarna stranka. Bilo je perioda kada smo bili najjača stranka na političkoj sceni Srbije i bilo je perioda kada smo bili manje jaki. 

Danas Srpska radikalna stranka, nažalost, nije parlamentarna stranka ni u republičkom Parlamentu ni u lokalnom Parlamentu Leskovca. Narod je tako hteo i tu nema ljutnje. Na nama je da zbijemo redove i ubedimo građane da je politika Srpske radikalne stranke apsolutno u interesu građana Srbije. 

Sa druge strane, postoji i niz drugih razloga zbog kojih je naša stranka van Parlamenta. Svakako da Zapadnim silama nikada neće biti u interesu jaka Srpska radikalna stranka i oni će sa svojim sledbenicima u Srbiji činiti sve da nas drže na marginama. Ali, nećemo im to dozvoliti. Mi srpski radikali vratićemo se tamo gde nam je mesto. Predvođeni našim ideologom, predsednikom Stranke dr Vojislavom Šešeljem, vratićemo Stranku tamo gde joj je mesto, a to je lokalni Parlament Leskovca i republički Parlament! 

Ponosni na stavove i čestitu politiku naše Stranke, otimamo od zaborava i nesebično delimo sećanje na prve 33 godine političkog života Srpske radikalne stranke sa svim članovima naše radikalske porodice, sa građanima Leskovca, Srbije! 

Ukoliko imate nekih pitanja, izvolite. Ukoliko ne, hvala vam što ste prisustvovali našoj konferenciji. 

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM