Konferencija za novinare, 16. decembar 2021. godine

Miljan Damjanović: Srpska radikalna stranka poziva predsednika Vlade, Anu Brnabić, da se po hitnom postupku obrati Narodnoj skupštini i zatraži od narodnih poslanika da se ministar energetike Zorana Mihajlović razreši sa dužnosti jer je ona, kao osoba koja je na čelu ministarstva u kom se desio energetski kolaps, glavni krivac za sva ova dešavanja koja smo imali prethodnih dana. S obzirom na činjenicu da ona nije imala morala da sama podnese ostavku, što je se očekivalo od nje, zahtevamo da u najkraćem roku bude smenjena sa svih državnih funkcija, a nakon toga da se utvrdi odgovornost i ostalih.

S druge strane, bitna tema o kojoj se vrlo malo govori jeste tema o najavljenom referendumu, odnosno referendumu koji je za 16. januar 2022. godine raspisao Ivica Dačić kao predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, a reč je o promeni Ustava. Mi srpski radikali smo već izneli stav da nije normalno da se raspiše referendum o Ustavu u ovom trenutku, kada u praksi imamo jednopartijski sistem u Srbiji; da ta odluka o promeni Ustava treba da sačeka izbore koji su najavljeni za april, pa tek nakon toga da se, ukoliko je potrebno, priprema promena Ustava.

Takođe, smatramo da ovaj referendum nije legitiman zato što je raspisan pod pritiskom Zapada, Evropske unije i Venecijanske komisije koja nije nikakav skup pravnih eksperata, već isključivo politički deluje od strane najmoćnijih zemalja Zapadne Evrope. Zahtev nam stiže, kao što sam rekao, od Evropske unije, kao i za sve ostalo što smo imali unazad 20 godina – diktat, diktat i samo diktat. Da je dobra promena Ustava, način izbora sudija i tužioca, zar ne mislite da taj pravni sistem i pravnu normu ne bi prvo primenila Nemačka? Ne, i u Nemačkoj se biraju sudije i tužioci baš kao u Srbiji i zato smo protiv toga da se ovakav referendum održi.

S obzirom na činjenicu da se Ivica Dačić ne oglašava, izgleda da nemaju namere da povuku referendum i ovo referendumsko pitanje, pa Srpska radikalna stranka poziva sve građane Srbije da obavezno izađu na raspisani referendum i zaokruže „ne” promeni Ustava.

Ima li nekih pitanja? Ukoliko nema, to je to. Hvala vam.

Komentari

0 KOMENTARA