Konferencija za novinare, 18. mart 2021. godine

Aleksandar Šešelj: Dame i gospodo, Srpska radikalna stranka zahteva od Ministarstva prosvete i Vlade Republike Srbije da obustave najavljenu upotrebu udžbenika iz biologije za osmi razred osnovne škole. Ovo je još jedan u nizu skandala oko pitanja udžbenika u Srbiji – u najavljenom udžbeniku se kaže da osim muškog i ženskog pola postoji i međupol i to je osnovna materija, osnovno gradivo za biologiju osmog razreda.

Podsetiću vas da je Srpska radikalna stranka već reagovala, godinama unazad, na skandale u našoj prosveti po pitanju udžbenika. Mi smo već imali skandale, o tome su i novine pisale, mediji su izveštavali, da u udžbenicima iz istorije deca u školi uče kako je danak u krvi bio jedna pozitivna stvar u vreme otomanske okupacije i da je Jasenovac bio maltene zabavište.

Mi na tržištu udžbenika u Srbiji imamo monopol hrvatskih izdavača kao što su Bigz, Klet, Školska knjiga i drugi, a to ne bi smelo da bude pitanje tržišta. Iako je naš najznačajniji izdavač, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, i dalje jako zastupljen, to nije dovoljno. Mi moramo da donesemo odluke na državnom nivou da se zabrani upotreba tih udžbenika, da Ministarstvo prosvete napravi komisiju koja bi odobravala određene udžbenike za osnovnu i srednju školu, a prioritet mora da ima Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

Takođe smatramo da se politika vladajućeg režima u poslednje vreme okrenula ka promociji LGBT propagande. Osim ovog pitanja i najnovijeg skandala iz sektora obrazovanja, vi znate da je Vlada Republike Srbije najavila da će u nastupajućem periodu da usvoji tri zakona. Jedan je o istopolnim zajednicama, odnosno o gej brakovima, drugi je o diskriminaciji i rodnoj ravnopravnosti. Dakle, vidimo da se po tom pitanju pritisak određenih nevladinih organizacija i njihovih eksponenata koji su i u Vladi Republike Srbije, ali i iz inostranstva, proširio i da je to sada pitanje koje je došlo na dnevni red. Smatramo da Republika Srbija mora da zabrani LGBT propagandu u svakom obliku, po modelu Ruske Federacije, da je to nešto što naše društvo ne prihvata, da je to nešto što promoviše antiustavne stavove, da je to nešto što promoviše vrednosti koje nisu u skladu sa tradicijom i vrednostima našeg društva. Dakle, Srpska radikalna stranka se oštro protivi takvim najavama, zahteva da se ovo pitanje reši i zahteva da Vlada Republike Srbije prestane da forsira zakonske projekte koji su povezani sa pitanjem promocije LGBT ideologije u Srbiji.

Izvolite, ukoliko imate nekih pitanja.

Novinar Srbin info, Gradimir Potić: Da li je na delu nemar ili isključivo namera da se promovišu te vrednosti na mala vrata?

Aleksandar Šešelj: Ne smatramo da je na delu nemar. Imamo ministra u vladi koji predstavlja Srpsku naprednu stranku, Gordanu Čomić, koja je najavila usvajanje seta ovih zakona, među kojima je najviše pažnje javnosti izazvao Zakon o istopolnim zajednicama. To je nešto što je planirano i što treba da se sprovede, da li u vreme prolećnog ili jesenjeg zasedanja Narodne skupštine. Dakle, to je nešto što se radi planski. Da li se to radi zato što oni imaju želju da to donesu ili imaju pritisak iz inostranstva da se tako nešto usvoji u Srbiji, to je pitanje za režim. To je nešto što nije imalo bilo kakvu pažnju u medijima prethodnih nekoliko godina. Mi smo čuli tek posle izbora, tek početkom ove godine, da će takav jedan set zakona biti usvojen. Da su oni to hteli da prikažu našoj javnosti kao nešto pozitivno za šta se oni zalažu i što će sprovesti kada potvrde svoju pobedu na izborima posle 21. juna, valjda bi o tome govorili i u predizbornoj kampanji. U predizbornoj kampanji mi nismo mogli da čujemo ništa po pitanju LGBT propagande, već isključivo posle izbora, odnosno početkom ove godine.

Gradimir Potić: Što se tiče pitanja udžbenika, stiče se neki utisak da je tu rat oko novca i prava za štampanje, pa zato i mogućnost da tako funkcionišu udžbenici iz istorije, iz biologije... Kako vi to vidite?

Aleksandar Šešelj: U svakom slučaju mi imamo jedan koruptivni lanac, od Ministarstva prosvete, osnovnih i srednjih škola, gde predstavnici tih hrvatskih izdavačkih kuća, dakle ove tri koje sam malopre spomenuo, podmićuju otvoreno i direktore škola i neke nastavnike i Ministarstvo prosvete da forsiraju te udžbenike, koji su i nekvalitetni, u kojima se mogu naći ovakve nebuloze, ali i koji direktno narušavaju poziciju Zavoda za udžbenike, koji je ipak domaći izdavač. Interes države Srbije mora da bude forsiranje našeg domaćeg izdavača, gde možemo da imamo i određenu kontrolu nad njim, odnosno Republika Srbija i nadležni organi, a ne forsiranje privatnika koji u nekom smislu i piše svoju istoriju i vodi svoju propagandu kroz sektor obrazovanja.

Mi smo znali od 2000. godine, to je opštepoznata činjenica, da neki zapadni centri, koji imaju izuzetno veliki uticaj u Srbiji, sektore kulture i obrazovanja koriste kao ideološko oružje u Srbiji. Dakle, to nije ništa nepoznato. Imali smo uticaj nevladinih organizacija, koji je u poslednjih dvadeset godina izuzetno visok u Srbiji i to ništa nije novo. Mi samo tražimo da država jednostavno povuče crtu i da se obračuna konačno sa tim lobijem i da uspostavi red u našem prosvetnom sistemu.

Ukoliko nemate više pitanja, hvala vam što ste došli.

https://www.youtube.com/watch?v=wKCwPjT0A1w

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM