Konferencija za novinare, 19. oktobar 2017. godine

Nataša Jovanović: Dame i gospodo, Srpska radikalna stranka zahteva od Vlade Republike Srbije da odmah učini sve kako bi se ukinuli tarifni brojevi, odnosno tarife za korišćenje električne energije u našoj zemlji, koje se sprovodi kroz tarifiranje u plavoj, zelenoj i u crvenoj zoni. To je protivustavna odluka Elektroprivrede Srbije koja traje više od jedne decenije, tačnije od dolaska dosmanlija na vlast. Ona direktno pogađa siromašne građane i one građane za koje je država dužna da ih štiti. Ali i na kraju krajeva, i ako su veliki potrošači u pitanju, oni su pogođeni time što se kroz nelojalnu konkurenciju na tržištu suočavaju sa time da plaćaju više nego što bi trebalo da plate ujednačeno. Gde to ima? U kojoj državi u svetu? Ako koristite neki proizvod više, da vas država kažnjava zbog toga što ga koriste u tom obimu. Na kraju krajeva, sve ono što stoji u računu, a što običan građanin Srbije ne može da rastumači je zapravo najveći problem. Mi imamo situaciju da zbog takvog manira Elektroprivrede Srbije, pre svega zbog tarifa koje su protivustavne, jer član 90 Ustava koji štiti prava potrošača jasno kaže – da svaki potrošač u Srbiji mora da bude zaštićen od strane države ako se nalazi na nelojalnom tržištu.

S obzirom na to da je Elektroprivreda Srbije najveći i jedini snabdevač električnom energijom, građani su nezaštićeni jer ih Elektroprivreda na određeni način pljačka. Kako to izgleda na jednom običnom računu za struju koji će biti astronomski povećan zbog ovih tarifa koje tražimo da se ukinu? To izgleda ovako. Mnogi od vas imaju pretpostavljam, kao i mnogi građani Srbije, određene svoje porodične kuće, vikendice na selu... A i da ste sami, i da živite u tim kućama, da koristite ili da uopšte ne koristite električnu energiju, državi morate, odnosno Elektroprivredi, svakog meseca da platite 736 dinara. Od tih 736 dinara, vi plaćate – i to bez PDV-a koji je inače 20% – 525 dinara za takozvanu angažovanu, odnosno obračunsku snagu. I sad, ako pitate ljude – a mnogi naši poljoprivrednici, osim strujomera na porodičnom imanju imaju i strujomere na štalama, na pomoćnim objektima – šta oni to moraju da plaćaju svakog meseca, niko ne zna to da objasni. Jer, pored cene struje, za koju kažu da ne poskupljuje puno (samo 2%), građani Srbije imaju ovakve iznose na računu koje svakog meseca Elektroprivredi, odnosno Elektromreži Srbije, donose između 4,5 do 5 miliona evra. Najpre, Elektromreža Srbije –a što Srpska radikalna stranka stalno ističe – je posle restruktuiranja Elektroprivrede Srbije jedno izmišljeno preduzeće. Preduzeće koje će da naplaćuje protok električne energije – 160 dinara svaki korisnik tarifnog brojila u Srbiji plaća za protok električne energije. I ono što je najskandaloznije, rekli bismo, to je visina akcize od 7,5% na svaki kilovat čas utrošene struje. Akciza, što znaju studenti srednjih ekonomskih škola i što je osnov ekonomije, se naplaćuje samo na luksuznu robu. Ako Vlada Srbije i rukovodstvo Elektroprivrede smatraju da je trošenje električne energije luksuz – onda je to zaista skandal i mi ćemo u vezi sa tim i u narednim danima da – kada budu skupštinska zasedanja i eventualna mogućnost da postavljamo pitanja na razne teme – pored ove konferencije da insistiramo, jer ovo će sve biti veliki atak na siromašni džep i budžet građana Srbije. Naime, ne postoji mogućnost više da niko ni sa kakvim reprogramima koje nudi Elektroprivreda Srbije, posle svake grejne sezone izađe iz dugova za električnu energiju. Uostalom, mnogi građani Srbije, pa i ljudi koji teško, jedva opstaju na selu su prinuđeni da uzimaju raznorazne keš ili druge kredite kako bi isplatili račune za struju, zato što se država na ovakav način ponaša i zato što nemamo ono što mi zahtevamo. A treba da bude jedna jedina tarifa, i jedna cena koja bi štitila svakog potrošača u našoj zemlji. Izvolite, ako imate za nas pitanja, a mi smo spremni da odgovorimo.

Na kraju da dodamo još i to – tu su sa mnom i kolege narodni poslanici koji su svedoci toga, imali smo to i početkom ove godine, za vreme vlade Aleksandra Vučića, a tim putem nastavila je i Ana Brnabić, to radi naprednjačka vlast, to je radila i vlast Demokratske stranke i sve dosmanlijske vlade posle 2000. godine. Država Srbija je dala garancije, Republika Srbija je dala garancije za preko milijardu evra za razne kredite, za remont postrojenja Elektroprivrede Srbije, a koja i dan-danas ima ogromne gubitke, a sa druge strane ovakve račune naplaćuje građanima. Gde tu ima logike? Naravno da je nema. I to je samo jedan u nizu promašaja i lošeg vođena ekonomske politike i od strane ove naprednjačke vlasti, i od svih onih pre njih koji su počeli, krenuli sa ovakvim putem i načinom pljačkanja građana.

Ako nema pitanja, hvala vam što ste došli.

 

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER