Konferencija za novinare, 2. septembar 2021. godine

Đurađ Jakšić: Dame i gospodo novinari, dobar dan, dobro došli na našu redovnu konferenciju za medije. Srpska radikalna stranka zahteva od naprednjačkog režima da pre održavanja najavljenih vanrednih parlamentarnih izbora smeni Gordanu Čomić sa mesta ministra za ljudska i manjinska prava i takozvani društveni dijalog i da raskine koalicioni savez na republičkom i lokalnom nivou u gradu Novom Sadu sa Čankovom Ligom socijaldemokrata Vojvodine zbog otvorenog subverzivnog, protivustavnog delovanja, zbog zalaganja za dalje razbijanje srpskog nacionalnog identiteta i učešća u fabrikovanju još jedne lažne, takozvane, vojvođanske nacije. 

Dame i gospodo, za manje od godinu dana na mestu ministra u Vladi Republike Srbije Gordana Čomić je pokazala zaista ogroman raskošan talenat za antisrpsko i izdajničko delovanje i nanela je ogromnu štetu našim nacionalnim i državnim interesima. 

Srpska radikalna stranka podseća javnost da je upravo ministarstvo, na čijem čelu se nalazi Gordana Čomić, izradilo dva skandalozna protivustavna zakona i to Zakon o rodnoj ravnopravnosti i Zakon o zabrani diskriminacije koje je, nažalost, Narodna skupština Republike Srbije usvojila. Gordana Čomić je neko ko ne posustaje da po svaku cenu gurne u skupštinsku proceduru i sramni zakon o takozvanim istopolnim zajednicama, a zapravo zakon koji treba da legalizuje gej brakove u Srbiji i omogući čak i usvajanje dece istopolnim partnerima. Vama je poznato da je Srpska radikalna stranka, unazad nekoliko meseci, prikuplja veliku narodnu peticiju protiv ovog sramnog i skandaloznog zakona. Sada, valjda kao šlag na torti, dolazi situacija gde Gordana Čomić, sa svojim dugogodišnjim pajtosima, osvedočenim srbomrscima i izdajnicima kao što su Nenad Čanak i Aleksandar Odžić, dakle, vrlo aktivno učestvuje u fabrikovanju i davanju legitimiteta lažnoj takozvanoj vojvođanskoj naciji. 

Srpska radikalna stranka je mišljenja da Gordana Čomić ne sme ostati ministar u Vladi Republike Srbije više ni jedan jedini dan, a koalicija sa separatističko-autonomaškom klikom, koja je okupljena oko takozvanog vojvođanskog fronta, po našem mišljenju mora biti raskinuta kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou, u prvom redu u gradu Novom Sadu. 

Dame i gospodo, koristim ovu priliku da vas informišem da Srpska radikalna stranka pokreće inicijativu za izmenu Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine, kojom bi se eliminisali iz službene upotrebe takozvani oficijelni zvanični simboli Autonomne Pokrajine Vojvodine, u narodu poznatiji kao Čankovi simboli, koje je dosmanlijski režim političkim nasiljem, bez zakonskog i ustavnog osnova, oktroisao odlukama iz 2002. i 2004. godine. Takozvani grb Autonomne Pokrajine Vojvodine iz 2002. godine i takozvana Čankova zastava iz 2004. godine predstavljaju neuko, šarlatansko, diletantsko i nakaradno rešenje i čist istorijski i heraldički falsifikat. 

Čuveni srpski heraldičar Mirko Stojnić je demaskirao i u potpunosti ogolio u čemu se sastoji istorijski i heraldički falsifikat dosmanlijskih simbola ili znamenja Autonomne Pokrajine Vojvodine. Upravo je Mirko Stojnić ukazao na činjenicu da elementi takozvanog zvaničnog, oficijelnog grba Autonomne Pokrajine Vojvodine nisu preuzeti iz relevantne heraldičke građe, već iz jedne popularne slikovnice, koju je tridesetih godina dvadesetog veka izdavala zagrebačka firma „Kavahag. Naime anonimni, neznani „heraldičar koga su angažovale dosmanlije je 2002. godine tri grba tri ugarske županije, preuzete iz pomenute slikovnice, neuko, nevešto izmenio i to praktično servirao kao simbol, odnosno kao znamenje, zvaničan grb, Autonomne Pokrajine Vojvodine. 

Mi srpski radikali smo mišljenja da je krajnje vreme da se ova karikaturalna, na falsifikatu zasnovana dosmanlijska znamenja, odnosno simboli Autonomne Pokrajine Vojvodine, pošalju na smetlište istorije. Srpska radikalna stranka upućuje apel i poziva naprednjački pokrajinski režim da prihvati ovu inicijativu srpskih radikala, jer je bukvalno krajnje vreme da se tome stane na put i da se ova dosmanlijska svinjarija, ispod koje je potpis Nenada Čanka iz 2002. i 2004. godine, eliminiše iz službene upotrebe u severnoj srpskoj pokrajini. 

Izvolite, ako vi imate neko pitanje. 

Novinar „Srbin info” Gradimir Potić:Gospođa Čomić kaže sledeće: – Vi znate da ste Srbin i ja znam da sam Srbin, ali postoje ljudi koji su Mađari i Hrvati u međusobnim brakovima i ne znaju šta su. Zato im treba identitet. Kako komentarišete to? 

Đurađ Jakšić: To su najobičnije budalaštine i gluposti iz arsenala Gordane Čomić. Mi ništa pametnije od Gordane Čomić nismo ni očekivali. Ne bih se sad vraćao mnogo u prošlost i u njenu političku istoriju i praksu i tako dalje, ali očito da je ona deo Vlade Republike Srbije koja treba da sprovodi određene stvari koje su izrazito na štetu i u nacionalnom i državnom i u svakom drugom pogledu. Po našem mišljenju, kap koja definitivno mora da prelije čašu i zbog koje Gordana Čomić mora leteti iz Vlade Republike Srbije sa kompletnom garniturom koju je dovela u ministarstvo jeste to što vrlo otvoreno, sa svojim koalicionim partnerima sa poslednjih izbora, a to su Nenad Čanak i Aleksandar Odžić, radi na fabrikovanju i na davanju legitimiteta lažnoj vojvođanskoj naciji. To su obične budalaštine i gluposti. 

Vama je poznato da se Srpska radikalna stranka od svog osnivanja zalaže za unitarnu, jedinstvenu srpsku državu, dakle, bez autonomnih pokrajina. Autonomija na prostoru nekada južne Ugarske, odnosno Austrougarske je imala smisla kad se srpski narod borio za očuvanje svog kulturnog, verskog, nacionalnog i svakog drugog identiteta. Danas Srbi, srpski narod u severnoj srpskoj pokrajini čine između 65 i 70 procenata. Videćemo, doduše, na ovom sledećem popisu koliko je to tačno stanovništva. Potpuno je bespredmetno i nenormalno da Srbi teže za autonomijom u vlastitoj, sopstvenoj državi. 

Vama je poznato da su jugoslovenski komunisti 1945. godine, rukovodeći se onom zloglasnom krilaticom „Slaba Srbija, jaka Jugoslavija”, formirali na prostoru tadašnje Socijalističke Republike Srbije dve autonomne pokrajine samo da bi otežali poziciju upravo srpskog naroda. Dakle, mi se zalažemo za ukidanje Autonomne Pokrajine Vojvodine zato što ona nema niti istorijsko utemeljenje, niti ekonomsko opravdanje. 

Izvolite, da li imate još neko pitanje? 

Gradimir Potić: Čanak i Čomićka ne bi dobili glasove ni u svojoj ulici, u svojoj zgradi. Zašto ih Vučić drži? 

Đurađ Jakšić: To je pitanje za Aleksandra Vučića, ali vrlo interesantno i vrlo precizno. Koalicija koja je okupljala, čini mi se, nekih nekih 11 partija nevladinih organizacija, čiji su deo bili Gordana Čomić, Aleksandar Odžić, Nenad Čanak i još neki drugi, na poslednjim parlamentarnim izborima je osvojila, čini mi se, 0,9 procenata i na taj način smo mi došli u situaciju da je Srbija jedina zemlja danas na svetu koja pored vanparlamentarne opozicije ima i vanparlamentarnu vlast. Dakle, o izdajničkom subverzivnom delovanju Gordane Čomić, Nenada Čanka i Aleksandra Odžića koji se otvoreno zalaže za Republiku Vojvodinu i za rušenje ustavnog poretka Republike Srbije, narod je na izborima jasno rekao šta i kako misli. Pomalo je stanovništvo u Srbiji, rekao bih, ostalo zatečeno imenovanjem Gordane Čomić koja je nekada, vi ćete se setiti toga, bila jedna od udarnih pesnica i perjanica dosmanlijskog režima i tada je služila za obavljanje kojekakvih prljavih poslova. 

Ja ću vas podsetiti, iako to Srpska napredna stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka na neki način kriju kao zmija noge, ta koaliciona ljubav između naprednjaka i Čankovih ligaša u Novom Sadu nije od juče. Oni su na vlasti još od 2016. godine i u mandatu, ovom novom, posle poslednjih lokalnih izbora, Nenad Čanak je takođe ostao deo parlamentarne većine. To je jedan od najvažnijih koalicionih partnera, rekao bih, Srpske napredne stranke u Novom Sadu. Zašto najvažniji? Zato što njegovi kadrovi rukovode ključnim, strateškim, Javnim komunalnim preduzećem u gradu Novom Sadu, a to je „Vodovod i kanalizacija”, praktično najvažnijom firmom u gradu. 

Zašto ih Vučić drži to je pitanje za njega, ali posle ovoga poslednjeg što čine i što rade i kako deluju i dejstvuju Čomićka, Odžić i Čanak, po našem mišljenju, Gordana Čomić više ne sme ostati ni sekunde, ni sata na funkciji ministra, a Čankova Liga socijaldemokrata Vojvodine iliti takozvani Vojvođanski front moraju takođe biti razrešeni odgovornih funkcija na lokalu, u prvom redu gradu Novom Sadu i još pojedinim opštinama širom Autonomne Pokrajine Vojvodina. 

Gradimir Potić: Hvala. 

Đurađ Jakšić: Da li imate još neko pitanje? Ukoliko nemate, ja vam se zahvaljujem.

 

https://youtu.be/YdWbFbSFsOQ

 

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM