Konferencija za novinare, 20. januar 2022. godine

Aleksandar Šešelj: Dame i gospodo, Srpska radikalna stranka poziva naprednjački režim da apsolutno poništi sve dozvole i sve planove koje je imao sa kompanijom Rio Tinto predviđeno za eksploataciju litijuma u mačvanskom kraju u dolini Jadra.

Mi smatramo da tako velike projekte, kakvi su eksploatacija litijuma, moraju sprovoditi kompanije sa mnogo boljom reputacijom nego što je ima Rio Tinto. Svedoci smo da, gde god se Rio Tinto pojavio i bio u poslu eksploatacije litijuma, iza sebe je ostavio apsolutnu pustoš. Ono što je takođe skandalozno jeste što mi tako velike projekte, tako velike poslove dajemo stranim kompanijama bez ikakvog tendera. Tender je nešto što je u najboljem interesu krajnjih korisnika, što je u ovom slučaju država Srbija, odnosno svi građani Republike Srbije i da bismo mi imali što bolju ponudu, moramo da raspišemo tender za jedan tako važan projekat kakav bi bila eksploatacija litijuma.

Mi smatramo da od eksploatacije litijuma ne treba odustati, da ona treba da se sprovodi u našoj zemlji, ali sa maksimalnim poštovanjem svih modernih ekoloških standarda, a ne da se u nekim burazerskim dogovorima omogućava sve nekoj kompaniji, koja posle ne bi imala nikakvu obavezu ni da brine o zaštiti životne sredine, ni o svim posledicama koje bi eksploatacija litijuma mogla da ostavi na mačvanski kraj.

Ne mogu da postoje nikakve obaveze između Republike Srbije i te kompanije. Ako postoje bilo kakve obaveze, onda su to obaveze republičkih funkcionera ili lokalnih funkcionera koje mogu biti samo koruptivne prirode. Mi smo svedoci da se i pojedini ministri u Vladi Republike Srbije ponašaju kao strani lobisti za kompanije iz Sjedinjenih Američkih Država ili bilo koje druge zapadne kompanije. Njima treba, pre svega, interes građana da bude na prvom mestu, a ne profit bilo koje strane kompanije, da li američke, australijske ili bilo koje druge. To je nešto što je nedopustivo, to je nedomaćinsko ponašanje i to je protiv interesa svih građana Srbije, čak i onih koji su takvu vladu izabrali i to je nešto što u našoj zemlji ne sme da se dozvoli.

Mi smo svedoci da pojedini ministri, a i potpredsednik vlade apsolutno lobira za strane kompanije, vodi otvorenu kampanju protiv kompanija koje dolaze sa nekih drugih mesta, primera radi, iz Narodne Republike Kine ili Ruske Federacije i zalaže se za profit stranih investitora koji ovde ne moraju da vode računa o bilo kakvom poštovanju pravila, zakona i standarda, a ono što je krajnje skandalozno jeste da dolazimo u situaciju da se i zakonska rešenja i zakoni koji se usvajaju u Srbiji kroje po meri onih koji navodno treba da ulože u Srbiji nekakav novac, a dolaze iz inostranstva. To je ono što je nedopustivo.

Izvolite, ukoliko imate nekih pitanja.

Novinarka Bete, Jelena Spasojević: Da li vi podržavate ekološka udruženja koja protestuju?

Aleksandar Šešelj: Mi ne podržavamo ekološka udruženja. Mi smo se o tim protestima izjasnili. Smatramo da je skandalozno što apsolutno policija nije prisutna na tim protestima, što su protesti neprijavljeni i što se razni incidenti događaju na tim protestima.

Mi ne podržavamo nikakva udruženja, ni politička, ni nevladine organizacije, ni bilo šta slično. Mi apsolutno zastupamo ono što smatramo da su interesi svih građana. Ne mogu bilo kakva ekološka udruženja imati bilo kakav prioritet ili ekskluzivno pravo da zastupaju interese građana, stavove građana ili bilo šta slično po bilo kojem političkom pitanju, a to je, pre svega, jedno političko pitanje.

Ukoliko nemate više pitanja, hvala vam što ste došli.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM