Konferencija za novinare, 23. septembar 2021. godine

Aleksandar Šešelj: Poštovani novinari, Srpska radikalna stranka smatra da povodom novonastale situacije na Kosovu i Metohiji Srbija mora da inicira održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, zato što se još jednom pokazalo da su Srbi na Kosovu i Metohiji ugroženi i da im preti neprekidna opasnost od albanskih separatista na Kosovu i Metohiji.

Novi događaji su pokazali da ovaj dijalog, koji se vodi u okviru Evropske unije, nema nikakvu perspektivu, da je taj dijalog propao i da je potrebno voditi dijalog o Kosovu i Metohiji u okrilju Ujedinjenih nacija, gde bi se za razliku od ovoga sada postigao balans u velikim silama koje podržavaju i sponzorišu kosovsku nezavisnost sa onim stalnim članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koje poštuju i brane teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije.

Dakle, platforma za pregovore mora biti Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 koja takođe garantuje teritorijalni integritet Republike Srbije, a već je sada ogoljeno da su ovi procesi i dijalog koji je održavan u Briselu imali za cilj samo da Srbija prihvati i prizna nezavisnost Kosova. Ova provokacija je samo jedan u nizu poteza koje preduzimaju separatističke privremene vlasti na Kosovu i Metohiji, ne bi li se Srbija primorala da prizna nezavisnost Kosova i tako doživi istorijsku sramotu.

Mi smatramo da je Srbija preduzela niz loših poteza, ispunila niz uslova, od potpisivanja sporazuma iz 2011. godine i briselskih sporazuma 2013. godine, koji nisu bili u skladu sa našim nacionalnim interesima, a da nije dobila čak ni ono što je tim sporazumima bilo predviđeno, jer se Zajednica srpskih opština nije formirala i ne postoji nikakva namera ni od šiptarskih separatista, ni od njihovih sponzora sa Zapada da se jedna takva organizacija na Kosovu i Metohiji formira.

Mi smatramo da Vlada Srbije i pregovarački tim i Aleksandar Vučić moraju da pokažu doslednost da neće pregovarati dok se ova novonastala situacija ne reši, da neće popustiti kao što je to bio slučaj kada je u Kosovskoj Mitrovici ubijen Oliver Ivanović, kada je ROSU upadala na sever Kosova i pretresala ljudima stanove i maltretirala Srbe koji tamo žive, kao i kada je takozvana vlada u Prištini uvela carine od 100 posto, odnosno takse na robu iz centralne Srbije i iz Bosne i Hercegovine. Tada je bilo najava da neće doći do dijaloga dok se to pitanje ne reši, pa se popustilo. Mi smatramo da Srbija mora da ostane sada dosledna i da pokaže jasnu nameru da je spremna da učini sve da sačuva 2 teritorijalni integritet i suverenitet na Kosovu i Metohiji. Dakle, nemamo šta više da tražimo u Briselu, nemamo šta više da tražimo u Evropskoj uniji. Njima je jedini cilj da Srbija prizna Kosovo. To ne sme da se desi. Smatramo da ni ova vlada, ni svaka buduća vlada ne sme da dovodi to u pitanje. Očuvanje teritorijalnog integriteta mora biti pitanje od opšteg političkog konsenzusa u Srbiji i sve stranke jasno da stanu iza toga. 

Izvolite, ukoliko imate nekih pitanja. 

Novinar „Srbin info” Gradimir Potić: Gospodine Šešelj, ko je po vašem mišljenju najodgovorniji za ovu situaciju u kojoj smo se našli na Jarinju?

Aleksandar Šešelj: Najodgovornija za ovu situaciju je Evropska unija, zato što Evropska unija ima za cilj da zaokruži državnost Kosova. Oni uslovljavaju neprekidno Srbiju već više od decenije da se to desi. Odgovorni su i šiptarski separatisti koji pokušavaju da seju strah među Srbima. Mi smo videli, mislim da je srpski narod ponosan na to, nepokolebiv i nesalomivi duh Srba koji su na Jarinju i Brnjaku, koji ne dozvoljavaju da budu maltretirani od strane paravojnih formacija iz Prištine. Smatramo da Srbija mora da učini sve da ih zaštiti na diplomatski način, da zaštiti i svoju pregovaračku poziciju, ali i živote svih Srba koji žive na Kosovu i Metohiji.

Gradimir Potić: Može li se za sadašnju vladu u Prištini sa Kurtijem bilo šta potpisati?

Aleksandar Šešelj: Aljbin Kurti jeste jedan otvoreni ekstremista koji ne pristaje ni na kakav kompromis, ni na kakav dijalog, ni kakav dogovor, osim bezuslovnog priznanja Kosova od strane Beograda. To nije loša pozicija za Srbiju zato što je lakše razgovarati sa nekim ko je promašio istorijske okolnosti, ko je promašio vreme, koji i dalje misli da neko može vojnom silom NATO-a da stane iza njega ukoliko se njihove želje ne ispunjavaju, mislim na kosovske Albance. To trenutno u međunarodnim odnosima nije slučaj. Dakle, danas postoji velika ravnoteža između velikih sila u geopolitičkim odnosima koja nije postojala 1999. godine. Jednostrane reakcije više nisu moguće i ne može se Srbija kazniti ni sankcijama, ni na bilo koji drugi način, ukoliko ne pristaje na diktate sa Zapada. To mora da bude i nama jasno i da u skladu sa tim postupamo i držimo se u tim pregovorima, koji, ponavljam, moraju da budu, kako bi se naša pozicija sačuvala, u okviru Ujedinjenih nacija.

Gradimir Potić: Krećem se među ljudima, među običnim svetom. Niti govore o izbornim uslovima, niti o drugim stvarima. Ljudi govore o eksploziji cena u prodavnicama, na pijacama, o čemu političke stranke ne govore. Vaša stranka je 3 govorila o tome ranije, manje nego što bi možda trebalo, a druge strane uopšte nisu govorile. Zašto je to tako?

Aleksandar Šešelj: Srpska radikalna stranka se bavi svim važnim životnim temama, temama koje zanimaju sve građane i koje opterećuju njihovu svakodnevicu. Mi se izbornim uslovima i tom temom ne bavimo, osim kada nas neko pita šta mi o tome mislimo. Smatramo da je ponižavajuće da se kuka, da se nariče nad svojom sudbinom, kako su teški izborni uslovi. Oni su teški, i ako se promeni, promeniće se u nekoj manjoj meri. Svakako neće biti u punoj meri pošteni i fer. Nikada neće biti ravnopravne stranke vlasti i opozicije. To građane Srbije ne zanima i ne treba da ih zanima. To zanima samo one koji nemaju pametnija posla i koji smatraju da treba neko sa strane da ih dovede na vlast u Srbiji. Dakle, volja građana je prioritet, volja građana je jedino što je bitno u izbornom procesu, a ne šta o tome misli bilo koja stranka, bilo opoziciona ili vladajuća, ili bilo koji diplomatski predstavnik.

Dakle, stranke koje se žale na izborne uslove, provele su više od godinu, možda čak i dve godine, razgovarajući o tome kakav treba da bude dijalog, šta treba da se promeni, da se promeni fasada, a ne suština, što je ono o čemu se raspravlja u našoj javnosti. Televizije sa nacionalnom frekvencijom, koje kontroliše režim, kao i ove kablovske televizije koje kontroliše prozapadna opozicija, bave se tim pitanjima. Ta pitanja su besmislena i uopšte nebitna za bilo koga u Srbiji, osim za potencijalnu poziciju neke političke stranke posle sledećih izbora. Onaj ko misli da će nekog sa Zapada da umilostivi da mu pomogne da poboljša svoju poziciju u Srbiji, prevario se. Takođe je u velikoj zabludi i onaj koji misli da treba da zadovolji ono što kažu njegovi koalicioni partneri ili neki koji ih podržavaju, bili oni iz Beograda ili iz inostranstva, na taj način što će da propagira tu temu.

Gradimir Potić: Hvala vam.

Aleksandar Šešelj: Ukoliko nemate više pitanja, hvala vam što ste došli.

https://www.youtube.com/watch?v=ZrQVr-_-PPs

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM