Konferencija za novinare, 26. oktobar 2017. godine

Milorad Mirčić: Posle posete činovnika američke administracije predsedniku Aleksandru Vučiću strah Srpske radikalne stranke za dalju političku budućnost Srbije i srpskog naroda je povećan samom činjenicom da je predstavnik američke administracije, zamenik pomoćnika sekretara, svojim stavovima jasno dao do znanja da će američka administracija u narednom periodu primenjivati novi metod koji će se sastojati samo u štapu. Do sada su to bili štap i šargarepa, a očigledno je da šargarepe više nema, pa će od sada samo biti štap kao metod prisile. Jasno je da se ne možemo nadati ničemu dobrom kada je u pitanju sudbina Kosova i Metohije, kada je u pitanju odnos između Srbije i Ruske Federacije – to je i te kako naglašeno u tom susretu, gde se činovnik američke ambasade, pokazujući svoju rusofobiju, jasno deklarisao da Srbija mora što pre da se distancira od Rusije, da uvede sankcije Rusiji, ako želi – kako je on to u slobodnom prevodu naveo, ako želi u evropske integracije i ako danas, sutra želi u NATO pakt. Ono što zbunjuje, to je da nema odgovora sa srpske strane. Do dana današnjeg nije se oglasio predsednik Republike, a nije se oglasila ni Vlada Republike Srbije. Ovo je presedan u diplomatskim odnosima, odnosno političkoj saradnji.

Dan pre toga svedoci smo da je američki činovnik, koji je trenutno raspoređen na mesto ambasadora u Srbiji, jasno rekao svoje mišljenje kada je u pitanju sastav Vlade Srbije, što je presedan svih presedana ! Do sada nije zabeleženo da bilo koji ambasador, u bilo kojoj državi izražava na taj način svoje mišljenje o personalnom sastavu vlade, da jasno kaže koji mu se ministar sviđa, a koji ne sviđa.

Ono što je potkrepilo zebnju kod nas, srpskih radikala, to je sama činjenica da je nakon tog susreta zamenik pomoćnika sekretara američke administracije imao susret sa predstavnicima političkih partija i na taj način jasno poslao poruku da američka politika, američka administracija, ima alternativu za ovu trenutnu vlast koju predstavlja Srpska napredna stranka. To su Janković, to je Jeremić, to su predstavnici svih onih nekadašnjih dosovskih stranaka, odnosno američki miljenici. Računaju da će Srbija ponovo u svojoj naivnosti dati poverenje nekoj drugoj političkoj opciji koju predstavljaju Dragan Šutanovac, Janković ili Jeremić. Oni misle da će svoju politiku, pogubnu politiku po srpski narod – kada je u pitanju američka administracija i dalje nastaviti. Mi iz Srpske radikalne stranke očekujemo da se oglasi Vlada Srbije, ako ni zbog čega  drugog,  onda povodom činjenice da je činovnik američke ambasade napravio posetu i susret sa potpredsednikom Vlade Srbije, Zoranom Mihajlović.

Zamislite kakva je to drskost, kakav bezobrazluk, kakva je nemoć, u krajnjem slučaju, Vlade Srbije, kada predstavnik američke administracije posećuje ciljano, namerno samo potpredsednika Vlade. Je li to poruka da je Zorana Mihajlović alternativa Aleksandru Vučiću, na koju računa američka administracija ili je neki drugi kriterijum po kome se vodi ta administracija? U svakom slučaju, Vlada Srbije bi morala da se oglasi povodom tog događaja ko je dozvolio i po kom osnovu je Zorana Mihajlović, kao potpredsednik vlade, kontaktirala sa zamenikom pomoćnika sekretara američke administracije.

Mi iz Srpske radikalne stranke očekujemo što pre stav, jasan stav kada je u pitanju ucena od strane američke politike po pitanju odnosa sa Ruskom Federacijom, kada je u pitanju status centra u Nišu, kada su u pitanju sve one tačke koje je postavio kao ultimatum i ambasador Amerike, a i zamenik pomoćnika sekretara američke administracije.

Mi iz Srpske radikalne stranke imamo jasan stav koji smo i ranije saopštili – ne bismo voleli da smo uvek u pravu, da smo našim ukazivanjem i sada u pravu kada kažemo da je slabost politička u trenutnoj vlasti u Srbiji u tome što popušta pred američkom politikom, da je slabost Srpske napredne stranke u tome što su pogrešne saradnike izabrali. Izabrali su kao savetnika Montgomerija, izabrali su kao političku agenciju, marketinšku agenciju Toni Blera i izabrali su Stros-Kana i Guzenbauera. Pokazalo se da to nema nikakvog efekta, pokazalo se da to ne može promeniti odnos Amerike prema Srbiji, odnosno zvanične politike Amerike prema Srbiji. Mi se nadamo da će, ako ništa drugo, to shvatiti konačno i Aleksandar Vučić i Vlada Srbije – da treba što pre da se odreknu takve saradnje i takvih usluga od strane američke administracije, a da se okrenu prema Ruskoj Federaciji. Ali, ne iz razloga što smo mi rusofili, nego zato što je to racionalno i realno. Mi iz Srpske radikalne stranke stalno smo govorili: na teritoriji Rusije je veliko, ogromno tržište, koje nama treba za robu iz Srbije. Rusija ima energente, ima rudna bogatstva – ono što je potrebno Srbiji. Rusija ima sve ono što je potrebno za prodaju i za obradu u poljoprivredi i to je realno čime treba da se vodi Srbija.

Navodeći neke činjenice koje su vezane za pomoć, američki administratori su zaboravili da kažu da su samim bombardovanjem Srbije, kada su u pitanju privreda i privredni objekti, uništili u vrednosti preko 50 milijardi evra, a sa druge strane znaju da navedu da su kao pomoć Srbiji pružili u vidu milijardu i po evra. Razlika između 50 i milijardu i po evra je mnogo velika.

Ono što je nenadoknadivo, kada je u pitanju njihova „pomoć“, to su posledice bombardovanja, koje je izvršio NATO pakt na čelu sa Amerikom.

Ako imate pitanja, izvolite.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER