Konferencija za novinare, 27. januar 2022. godine

Aleksandar Šešelj: Dame i gospodo, Srpska radikalna stranka će u okviru međustranačkog dijaloga koji se vodi u Narodnoj skupštini da zahteva da se iz Predloga zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima povuče odredba kojom se planira da se dopusti da jedan čovek, jedan birač, potpiše kandidaturu za više stranaka. To je jedna od preporuka ODIR-a, odnosno OEBS-a, koje je vlast u Srbiji spremna da prihvati, koja će u našem izbornom procesu napraviti veliki javašluk, koja će apsolutno da dozvoli kandidovanje nerelevantnih i lista koje imaju za cilj samo da spreče autentične opozicione stranke koje su u stanju sebi da prikupe potpise, da ostvare bolji rezultat na izborima.

Podsetiću vas da smo 21. juna 2020. godine na izborima imali 21 listu, 14 lista kojima je vlast prikupila potpise i bez toga se ne bi kandidovale, a i nekoliko lista, kao što su lista Čedomira Jovanovića, Zorana Živkovića itd., koje su osvojile manje glasova nego što su predale potpisa. Dakle, predali su 11.000 potpisa, a osvojili su 7.000 glasova. To je jednostavno nemoguće i to su pokazatelji da im je vlast prikupljala potpise.

Takođe, na prethodnim izborima mogli smo da vidimo da su određene partije i grupe građana prikupile potpise na teritorijama nekih opština gde nisu izašle na izbore, pa je tako stranka Sergeja Trifunovića prikupila više od 5.000 potpisa sa teritorije opštine Novi Beograd, gde nisu učestvovali na lokalnim izborima koji su se istovremeno održavali na teritoriji opštine Novi Beograd.

Ukoliko bi se takva odredba uvela u Srbiju, mogli bismo da se suočimo sa više od 50 izbornih lista na predstojećim parlamentarnim izborima, i to bi apsolutno bio udarac za relevantne i autentične opozicione stranke da na što bolji način iskoriste i vreme koje je predviđeno u medijima da predstave svoj program, kao i finansije koje se dobijaju od države za sprovođenje kampanje.

Ukoliko se i odredbe o finansiranju kampanje promene i poveća se deo kojim stranke mogu da raspolažu i pre izbora, to apsolutno nikakvog efekta neće imati u kampanji ukoliko se taj povećani iznos bude delio na mnogo više stranaka.

Dakle, u pitanju su stranke-falsifikati, stranke koje samo imaju za cilj da učestvuju na izborima kako bi nekog drugog sprečile da ostvari bolji rezultat i apsolutno nemaju interesa i nemaju mogućnosti da samostalno nastupe i kandiduju se bez podrške vlasti. To smo mogli da vidimo i to je nešto što mi zahtevamo da se u predloženim zakonima promeni. Ukoliko se tako nešto ne promeni, mi ne možemo da pričamo o tome da će sledeći izbori, koji su planirani za 3. april, biti fer što se tiče uslova kandidovanja svih političkih opcija.

Izvolite, ukoliko imate nekih pitanja.

Novinar Nikola Todorović, Beta: Ja se izvinjavam, propustio sam, jesu li takvi zakonski predlozi ušli u skupštinsku proceduru ili su u pripremi?

Aleksandar Šešelj: U okviru međustranačkog dijaloga predsednik Narodne skupštine je najavio da će ti zakoni biti doneti, odnosno da će biti izglasani do 2. februara. Dakle, oni bi trebalo da budu u skupštini do tog dana, a to je, meni se čini, sledeća sreda. Ali mi ćemo zahtevati, sutra je sednica nadzornog tela za kontrolu primene sporazuma iz međustranačkog dijaloga i mi ćemo zahtevati da se takva odredba, plus još mnogo spornih odredaba, kao što su odredbe o rodnoj ravnopravnosti u sastavima izbornih komisija i biračkih odbora, povuku iz tih predloga.

Novinar Nikola Todorović, Beta: Jasno, jasno, da se odustane praktično?

Aleksandar Šešelj: Da, tako je.

Ukoliko nemate više pitanja, hvala vam što ste došli.

 

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM