Konferencija za novinare, 3. februar 2022. godine

Vjerica Radeta: Dame i gospodo novinari, dolazak Lajčaka i Eskobara u Prištinu i u Beograd, i ovo što su razgovarali, i stavovi koje su izneli, nedvosmisleno pokazuje da ni Sjedinjene Američke Države, a ni najveće zemlje Evropske unije, zemlje Zapada, nemaju nameru, nemaju iskrenu nameru da rešavaju probleme na Kosovu i Metohiji, pogotovo ne probleme Srba i ne u interesu srpske države.

Stav Srpske radikalne stranke, koji smo mi više puta iznosili, je da nikakav razgovor između Beograda i Prištine ne sme da se nastavi sve dok se ne reši pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, i to isključivo na način kako je predviđeno još 2013. godine takozvanim Briselskim sporazumima.

Mi jesmo bili protiv Briselskih sporazuma, mi smo se i obraćali Ustavnom sudu sa zahtevom da se ponište Briselski sporazumi, mi smo podnosili krivične prijave protiv svih koji su učestvovali u pripremama Briselskih sporazuma, do konačnog njihovog usvajanja, znači još iz vremena vlasti Demokratske stranke, zaključno sa aktuelnom vlašću, ali Briselski sporazumi postoje. Republika Srbija je sve što je predviđeno tim Briselskim sporazumima ispunila. Albanska strana nije ispunila ništa ili gotovo ništa, i nije ispunila najvažniju stvar – nije formirana Zajednica srpskih opština.

Stav Srpske radikalne stranke je da nikako vlast u Beogradu ne sme da prihvati bilo kakve eksperimente. To što pokušavaju i Lajčak i Eskobar da nam nude nekakve modele iz njihove mašte ne može biti i nije prihvatljivo za Beograd, nije prihvatljivo za Srbiju, nije prihvatljivo za Srbe sa Kosova i Metohije pre svega i dakle, mora se insistirati isključivo na obliku Zajednice srpskih opština na način kako je to regulisano Briselskim sporazumima.

Predstavnici režima, mi to takođe često ponavljamo, moraju u svakom međunarodnom kontaktu, da li su to bilateralni razgovori, da li su to razgovori na nivou nekih institucija, insistirati na formiranju te zajednice i nikada nijedan razgovor sa nekim, bilo kim, iz sveta ne sme biti a da se ne pomene Rezolucija 1244 i da se ne insistira na vraćanju rešavanja problema Kosova i Metohije na nivo Ujedinjenih nacija, jer ovo što nam rade preko kojekakvih predstavnika, evo sad su to Lajčak i Eskobar, očigledno pokazuje da oni nemaju nameru da to reše, da njima odgovara sve ovo što se dešava na Kosovu i Metohiji.

Da nije tako, ne bi se dešavali i ovi incidenti koje smo imali baš u vreme najave dolaska ove dvojice. Ovo što se desilo sa upadom u šume u opštini Kuršumlija je takođe jedna od provokacija, koja nije jedina i koja nije prva. Mi smo još u Narodnoj skupštini, mislim da je to bilo negde 2017. godine, pokazivali fotografije, iznosili puno podataka kada su takođe ti, navodno šumokradice – kakve šumokradice, to su teroristi koji dolaze. Ko dolazi, i ako krade šumu, ne dolazi sa dugim cevima da je krade. To se, dakle, i tada dešavalo i nažalost, tada je naša policija prilično mlako reagovala, tako da su se tada ljudi sami organizovali i sami su pravili neke straže i pokušavali da zaštite svoju imovinu, ali bogami, i da zaštite svoje živote, jer Albanci, kada dođu tako naoružani, ne bi prezali. Uostalom, pucali su i sad, kada je reagovala i policija. Sada je policija reagovala nešto energičnije, ali ubuduće mora zaista potpuno energično da reaguje.

Videli ste da je i Vučić rekao da Lajčak i Eskobar nisu došli sa namerom da reše problem Kosova i Metohije i to je onda razlog više da se mora insistirati, pre svega na toj Zajednici srpskih opština, da tu mora biti obuhvaćeno dvanaest opština na Kosovu i Metohiji, opština i enklava, da te opštine moraju da se vrate pod jurisdikciju, potpunu jurisdikciju Republike Srbije, a da ostatak Kosova i Metohije može da funkcioniše po nekakvim albanskim propisima, ali je suština da sve to mora biti u okviru Republike Srbije, da granice Republike Srbije čuva naša vojska i naša policija, da carina bude u nadležnosti Republike Srbije, a neke njihove lokalne probleme mogu slobodno da rešavaju, da im se da najveća moguća autonomija.

Ali, ponavljamo, ne može se dalje razgovarati, jer ovi razgovori traju godinama i samo se traži od Srbije. Znate, najsmešnije je kad neko sa Zapada dođe ili poruči iz Brisela da obe strane treba da se urazume, da obe strane treba ovo, da obe strane treba ono i onda Beograd kao jedna strana ispuni sve što se traži, odnosno sve što se dogovore, a Albanci ne žele da ispune baš ništa i ništa nisu ni ispunili. Srbi tamo trpe teror, trpe strah, svaki čas neko od Srba bude iz čista mira napadnut.

I očigledno je sada, posle ovog Lajčaka i Eskobara, da ni oni nisu uspeli da ih ubede da se formira Zajednica srpskih opština. A kad kažemo da oni nisu uspeli, to znači da oni to nisu hteli. Lažna država Kosovo je njihovo čedo i kako su njih naterali ili nagovorili da naprave tu takozvanu državu, oni su tako u stanju i da im nalože kako da se ponašaju.

Dakle, oni ne žele, Amerika i Evropa, Evropska unija, ne žele rešavanje ovog problema i problem mora da se vrati na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, na Rezoluciju 1244, a to će se svakako desiti ako predstavnici vlasti, ponavljam to, svaki međunarodni razgovor počnu time. Bez obzira šta je tema – hajde mi najpre da kažemo ovo, pa ćemo preći na temu.

Mi smo danas imali toliko. Ako imate pitanja, izvolite. Ako nemate pitanja, hvala što ste došli.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM