Konferencija za novinare, 4. februar 2021. godine Aleksandar Šešelj: Predlozi Srpske radikalne stranke za međustranački dijalog

Aleksandar Šešelj: Dame i gospodo, Srpska radikalna stranka smatra da ne postoji nijedan razlog za odlaganje početka međustranačkog dijaloga oko budućih izbora u Srbiji. Smatramo da dijalog između političkih stranka nije nikakva epohalna stvar, nije ništa čemu treba da se iščuđavamo, već to treba da bude stvar normalne političke prakse u Srbiji.

U skladu sa tim predlažemo da osnovne promene u našem izbornom procesu budu uvođenje u Zakon o izboru narodnih poslanika u članu 104 – gde je propisana kazna zatvora od tri godine za svaki oblik mešetarenja u izbornom procesu – da budu taksativno navedene stavke kao krivična dela da se svaki predstavnik jedne političke stranke, koji prikuplja potpise za kandidaturu druge političke stranke, smatra odgovornim za to krivično delo. Dakle, prikupljanje od strane jedne političke stranke potpisa za kandidaturu drugoj političkoj stranci. Takođe, da svaki oblik mita, svaki oblik takozvanih poklona u kampanji prema građanima od strane bilo koje političke stranke bude isto tako kažnjiv. U kampanji ne sme da bude dozvoljeno: kupovina glasova, bilo kakav uticaj na građane u vezi sa njihovim slobodnim pravom da glasaju za koga god oni žele, bilo kakvim vrstama poklona, da li u hrani, nekim drugim predmetima i slično.

To su osnovne stvari koje treba da postignemo kako bismo mi mogli da pričamo o nekim ravnopravnijim i poštenijim izborima u Srbiji. U skladu sa tim, naravno, i zakon o lokalnim izborima, odnosno u izbornom procesu za lokalne izbore i za izbore za predsednika republike.

Takođe nam treba suštinska promena u informativnom uređivanju Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, koja će da omogući debatu između relevantnih političkih stranaka, koja će oslikavati ne samo suštinsku reprezentaciju svih političkih stranaka, već i format u kojem će moći da se svaka stranka izjasni po najosnovnijim političkim i društvenim pitanjima u Srbiji i da iznese svoj program u sučeljavanju mišljenja sa ostalim političkim strankama, a pre svega strankama vlasti.

Smatramo da su to osnovne stvari koje treba da budu postignute u Srbiji kako bi se izašlo na sledeće izbore, odnosno kako bismo imali ravnopravne i fer uslove za sledeće izbore. Smatramo da vlast u Srbiji ne treba da pristane na poniženja u vezi sa ovim međustranačkim dijalogom, na posredovanje iz inostranstva. To je nešto što Srbiji, svakako, nije potrebno. Nije nam potreban bilo kakav dijalog u kojem će se stranke vlasti i stranke prozapadne opozicije preporučivati strancima za njihove favorite na izborima u Srbiji. Treba sami da rešimo anomalije našeg izbornog procesa, a ne da čekamo da nam dođe diktat iz inostranstva kako bismo promenili izborne uslove. Takođe mislimo da su ovo osnovne promene koje treba da se uvedu u Srbiji, bez nekih predloga koji su van pameti, koji nigde na svetu ne postoje i samo služe za to da se odvrati od bilo kakve potencijalne promene koju treba da imamo u našem izbornom procesu.

Ne shvatamo zašto bi se taj početak dijaloga odlagao, to može da se organizuje već sutra, ali da se sami pogledamo u oči, kažemo šta u našem izbornom procesu ne valja i nađemo način da to rešimo.

Po mišljenju srpskih radikala ove tri stavke su najvažnije.

Izvolite, ukoliko imate nekih pitanja.

Gradimir Potić, novinar Srbin info: Gospodine Šešelj, da li Srpska radikalna stranka planira da otvori neki kanal komunikacije sa vlastima da bi zaštitila prosto svoje sopstvene interese kad izlazi na izbore, s obzirom da neće učestvovati u ovim predviđenim razgovorima sa posredstvom Evropske unije?

Aleksandar Šešelj:Mi smo otvoreni za razgovor na bilo koju temu sa svim političkim strankama u Srbiji, pre svega sa vladajućim strankama, ali nije do nas da uputimo tu inicijativu. Mi smo vanparlamentarna stranka. U interesu, pre svega, vladajućih stranaka je da se omogući izborni ambijent, odnosno izborni rezultati koji će oslikavati istinsku volju građana. To na izborima 21. juna nismo imali. Dakle, jednostavno ne pitamo se mi, pogotovo što ne možemo da razumemo predloge da će vlast izaći u susret nekim političkim strankama koje ne žele strano posredovanje tako što će se organizovati između njih poseban dijalog. Šta to znači? Mi treba da imamo jedan jedinstven dijalog sa svim relevantnim političkim strankama u Srbiji i koje su izašle i koje nisu izašle na izbore. Ne vidimo poentu u tome da se neki preporučuju i da bude od javne važnosti dijalog koji vode stranci, da će se samo ti predlozi usvajati, ali da se neko zadovolji tako što će predstavnik vlasti razgovarati sa njima, odnosno sa nama koji ne želimo strano posredovanje.

Gradimir Potić: Da li očekujete poziv od gospodina Dačića?

Aleksandar Šešelj: Svakako očekujemo poziv.

Ukoliko nemate više pitanja, hvala vam što ste došli.

https://www.youtube.com/watch?v=WpwHGbXGzNk

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM