Konferencija za novinare, 7. septembar, 2017. godine

Miljan Damjanović: Poštovani novinari, danas smo za konferenciju za novinare pripremili samo jednu jedinu temu, a to su gradski izbori o kojima se već duže vreme spekuliše: da li će biti u redovnom terminu, da li će biti vanredni, te da li će biti u novembru. Ali, ima mnogo bitnija stvar, a to je atak sadašnjeg režima na odbornike, funkcionere, pa i na aktiviste Srpske radikalne stranke. Ja moram da vas podsetim, da i posle 10 godina, otkada je Srpska napredna stranka formirana krađom mandata u republičkom parlamentu, da oni tu svoju praksu nastavljaju i da su je prosto usavršili za ovih 10 godina. Da iver ne pada daleko od klade, pokazuje i činjenica, da jednom kada neko nastane krađom mandata, što je, prostim jezikom rečeno, čist lopovluk, onda oni to nastavljaju da rade, kako oni kažu – i jače, i brže i bolje. Osim što krše i zakone i Ustav ove zemlje, ovih dana je sve jači intenzitet režimskih funkcionera, isključivo u ovom trenutku predstavnika Srpske napredne stranke, koji atakuju na naše članove i funkcionere, ne samo u Beogradu, nego i po čitavoj Srbiji. Jedan od drastičnih primera jeste događaj koji se desio u Kanjiži. Preko sveštenog lica su pokušali da vrbuju našeg predsednika opštinskog odbora ( nudili su mu novac, radno mesto). I to niko drugi nego pop! Ja želim da podsetim javnost, da taj predsednik opštinskog odbora nije čak ni odbornik, ali da mu je ponuđeno da bude potpredsednik Skupštine opštine – i kako je pop to rekao – Mi možemo sve, pa možemo i da te postavimo, iako nije po zakonu. Da oni žele uvek da prekroje volju građana, poslednji dokaz su i dešavanja na našoj opštini, opštini Zvezdara u Beogradu. Imamo i video-snimak, na kom se vidi da je odbornik Srpske radikalne stranke, Aleksandar Smiljanić, vrbovan od strane Srpske napredne stranke. Na tom audio- snimku se jasno čuje (imamo neoboriv dokaz) kako našem predsedniku opštinskog odbora Zvezdara nude i novac. Radi se o desetinama hiljada evra, ali pod uslovom da prevede i ostale odbornike, članove opštinskog odbora i funkcionere opštinskog odbora sa Zvezdare Srpske radikalne stranke.

On čak navodi primer, koji u javnosti nije ispraćen, a to je slučaj koji se desio u Surčinu, da „cenovnik“ koji se desio u toj našoj beogradskoj opštini, gde su kupili naših šest članova, dat je kao pozitivan primer, da je to garancija i za Zvezdarce, da će dobiti radna mesta i, kako on u ovom audio-snimku kaže – 30.000 evra. Čak ide i dotle da on dalje objašnjava da postoji „cenovnik“ za obične aktiviste, pa ih naziva klošarima. Kaže da oni vrede po 300 evra. A radna mesta, kako on tu navodi, vode se po javnim preduzećima grada Beograda. Što znači da oni, Srpska napredna stranka koristi javna preduzeća kako bi na taj način isplatila svoj najnoviji finansijski poduhvat, a to je kupovina naših odbornika. Na ovaj način jasno su stavili do znanja, da ovim putem krše izbornu volju građana. Ovo nije prvi slučaj, ovo je poslednji slučaj koji se sada desio, i zato izlazimo u javnost. Bilo je ponuda i u drugim opštinskim odborima za koje smo saznali u Beogradu: nuđena su radna mesta, a poverenici Srpske napredne stranke su nudili ni manje ni više nego radna mesta u EPS-u, u javnom preduzeću Infostan i na mestima članova Veća i političkim funkcijama u tim opštinama.

Srpska radikalna stranka neće dozvoliti da joj se nijedan mandat preotme, ukrade, kupi, otme, pogotovo stoga što su ti ljudi izabrani sa liste Srpske radikalne stranke. Ovim putem nedvosmisleno pozivamo odbornike sa Zvezdare, Aleksandra Smiljanića i Bobana Smiljanića, da u najkraćem roku vrate mandate, jer ćemo ih mi sigurno vratiti i nećemo dozvoliti nigde više da se ovakvi slučajevi ponavljaju, a mi znamo kako ćemo vratiti te mandate. I ovo je upozorenje i za sve ostale, ali i upozorenje za režim da se ne igra sa ovakvim stvarima.

Režimu u Beogradu, naprednjačkom režimu, bilo bi bolje da objasne građanima Beograda zašto nisu ispunili svoje obećanje iz 2014. godine, kada smo išli na gradske izbore. Tada je sadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obmanuo građane Beograda obećavši da će uhapsiti, odnosno lišiti slobode Dragana Đilasa zbog malverzacije oko mosta na Adi. Valjda po uzoru na svog lidera Aleksandra Vučića koji je obećavao da će hapsiti Mlađana Dinkića, pa ga je uzeo za svog savetnika. Tada su govorili ono za šta se i mi zalažemo, da je Bus plus izuzetno loš ugovor, da je ne samo loš ugovor, nego da se na taj način tim ugovorom sa fizičkim licem uništava javno preduzeće Gradsko saobraćajni prevoz, i da se na taj način poništavaju i radnici koji su tamo zaposleni. I treću stvar: obećavao je kancelariju za brze odgovore, brzu legalizaciju i sve ostale stvari koje su zaboravili preko noći, onog momenta kada su zaseli u fotelje Skupštine grada Beograda. Umesto da su istakli, krili su kao što i sada kriju svog kandidata, svojim lažima i prevarama na način na koji su i dobili glasove, a zatim su nam instalirali u gradu Sinišu Malog i Gorana Vesića. Mislim da o Goranu Vesiću ne treba previše trošiti reči, jer svaki građanin, ne samo Beograda, nego i Srbije, zna ko je taj čovek, i pod navodnicima mogu da kažem „svako zna o njegovoj blistavoj političkoj karijeri dovoljno“.

Još jednom podvlačimo da mi nećemo dozvoliti da se izborna volja građana na ovaj način krši i nećemo zbog toga dozvoliti da ijedan mandat Srpske radikalne stranke ode kupovinom od strane Srpske napredne stranke. Evo, mi smo imali za danas toliko. Ako imate nekih pitanja, izvolite. Ukoliko ne, hvala vam što ste došli.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER