Konferencija za novinare Okružnog odbora Beograd Srpske radikalne stranke u prostorijama Opštinskog odbora Savski venac, 14. oktobar 2020. godine

Marko Petković: U ime Srpske radikalne stranke pre nekoliko nedelja govorio sam o tome kako Vlada i predsednik Republike Srbije obmanjuju javnost nerelevantnim ekonomskim pokazateljima. Nameštanjem parametara umanjuju naše gubitke i prikazuju netačan rast stope BDP-a i nezaposlenosti.

Ono što zaista jeste istina i što moramo priznati jeste da smo, za razliku od razvijenih zemalja Evropske unije, imali manji pad BDP-a za nekoliko procenata, zahvaljujući samo srpskom seljaku, srpskom poljoprivredniku ili srpskom voćaru i uopšte našoj prehrambenoj industriji.

Naime, kako je Srbija zemlja srednjeg stepena ekonomskog razvoja, tako i njen BDP uveliko zavisi od poljoprivrede, stočarstva, prehrambene industrije, od sedam do deset procenata, procentnih poena. Kada su turizam, ugostiteljstvo i oblasti auto- industrije imale pad od 30 do 50 posto u visoko razvijenim zemljama, srpsku privredu, srpsku ekonomiju i mogućnost da se država, ako opet mora dodatno zadužuje, spasili su srpski seljaci ili srpsko selo, koje je od 2000. godine do danas sistematski uništavano.

To što smo mi imali neznatno manji pad BDP-a od zemalja Evropske unije i što
je srpska ekonomija opstala ili i dalje opstaje, za to samo možemo zahvaliti i
skinuti kapu srpskom seljaku, koji je, kao i u drugim istorijskim okolnostima, opet
poput ratova sa početka 20. veka i po ko zna koji put, podmetnuo svoju grbaču i
spasio državu. Za to što je bio u mogućnosti da pomogne državi i njenoj ekonomiji,
opet može zahvaliti samo i isključivo samome sebi, a nikako vlastima ove države
od 2000. godine do sad, jer je stopa našeg poljoprivrednog rasta od tog doba do sad u
konstantnom opadanju.

Zato, gospođo predsedniče Vlade i gospodine Vučiću, kada govorimo o BDP-u, moramo zahvaliti srpskom seljaku, jer je on taj koji nas je u ovom trenutku spasao, u doba pandemije.

Naravno da će Srpska radikalna stranka podržavati i strane investicije i modernizaciju države, a ne preko grbače srpskog seljaka i srpskog privrednika. Zašto stranim investitorima besplatna zemlja, besplatni doprinosi, besplatna infrastruktura? Zašto srpski seljak ne može da dobije subvencije? Zašto srpski seljak ne može da dobije zemlju za obradu? Kad bi i oni imali ravnopravne uslove kao strani investitori, videli biste kako bi onda poljoprivredna proizvodnja počela da raste. Zašto mi da prodajemo naše poljoprivredne proizvode samo kao sirovine? Zašto da ne ulažemo u našu industriju i našu privredu? Zašto da izvozimo sirovine u Zapadnu Evropu, pa da nam oni to upakovano u neke ambalaže prodaju ovde po 20 do 50 puta većoj ceni, i to da napomenem bez carina? Zato možemo svakom ekonomisti i svakom fiskalnom savetu u ovoj zemlji reći – Srpsku privredu u doba pandemije i srpski BDP je spasio srpski seljak, ne strani investitor.

Zato, gospodine Vučiću, kada se obraćate i kada govorite o BDP-u, zahvalnost samo srpskom seljaku, a ne stranom investitoru. Zato, gospodine Vučiću, srpski seljak, njegovo veličanstvo srpski seljak.

Toliko za današnju konferenciju.
Hvala vam.

https://www.youtube.com/watch?v=vT0RYEqVItA

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM