Konferencija za novinare prof. dr Vojislava Šešelja, 24. septembar 2020. godine

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dobar dan.

Dame i gospodo, Srpska radikalna stranka zahteva od Vlade Srbije da odmah zabrani uvoz svih vrsta svežeg mesa i mesnih prerađevina, iz više razloga. U Nemačkoj se pojavila afrička svinjska kuga. Kina je obustavila uvoz ogromnih količina mesa iz Nemačke. U Nemačkoj je meso već palo na tržištu za 30 procenata svoje prethodne cene. Sad zatrpavaju Austriju. Za očekivati je da će krenuti svim silama da zatrpavaju i ostale zemlje. Mi moramo zaštititi domaću proizvodnju, a moramo i sprečiti uvoz te svinjske kuge.

Nama su pravili probleme kad smo pelcovali svinje protiv obične svinjske kuge i Evropska unija nije htela meso takvih svinja da kupuje. Mi sad moramo postaviti nove uslove kako bismo sprečili poplavu stranog mesa na srpskom tržištu i kako bismo zaštitili domaće proizvođače, a da ujedno zaštitimo domaći stočni fond, uključujući i svinjski fond, od te opake, opasne bolesti.

Smatramo da treba tako raditi i u sferi drugih poljoprivrednih proizvoda. Kod nas se već godinama uvoze mesni otpaci i od tih mesnih otpadaka se prave prerađevine: viršle, hrenovke, mesni naresci, paštete, ko zna šta sve prave od uvezenih mesnih otpadaka. Zahtevamo da se propisi promene i da se sve to može proizvoditi samo od zdravog mesa.

Vi znate da sam ja dvanaest godina živeo u Evropskoj uniji. Živeo sam u Holandiji. Tamo se mesni narezak proizvodi od najboljeg mesa. Tamo se paštete proizvode od najkvalitetnije džigerice. Nemoguće je da se otpaci ubace u tu proizvodnju. Mi imamo zdravo meso, hvala Bogu, imamo zdrave svinje. I kod nas se nekad pojavi opasnost i od obične kuge i od afričke kuge, ali državni organi na vreme reaguju. Imamo goveda koja su zdrava i u proseku se hrane zdravom hranom. Sve više imamo goveda koja idu na ispašu, koja su na suncu. Moramo sada uvesti takve odredbe da se forsira proizvodnja zdravog mesa, a zdravo meso daje samo stoka koja je uzgajana na suncu, koja dnevno viđa sunce, a ne koja je zatvorena ili pod sijalicama. Na perad se sve ovo takođe odnosi.

Srbija može da se afirmiše u celom svetu kao pouzdani proizvođač zdrave hrane a kad proizvodite zdravu hranu onda uglavnom kod svetskih kupaca cena i nije toliko važna. Spremni su da plate mnogo skuplje ako znaju da kupuju kvalitetno i da kupuju zdravo.

U sferi provođenja finansijskih propisa dešavaju se stvari koje su nepodnošljive, da finansijske inspekcije, gde zateknu određene prekršaje, olako zatvaraju radnje. Trenutno je najveći problem sa pekarskim radnjama. Samo u avgustu mesecu inspekcije su zatvorile 356 pekara. Nekad imaju određene razloge, koji su u skladu sa zakonom, na primer, neizdavanje fiskalnih računa ili neprijavljivanje radnika, ali ne sme obavezna mera uvek da bude zatvaranje radnje. Radnja se zatvara kad se pronađu nekvalitetni, nehigijenski, zaraženi proizvodi, kad ono što se prodaje nema pouzdanu kontrolu kvaliteta izvora, gde je nabavljena osnovna sirovina, meso, sir, brašno i sve ostalo. Dakle, zbog nehigijenskih uslova opravdano je zatvoriti radnju. A kad se takvi prekršaji naprave onda su dovoljne novčane kazne. Nekima su radnje zatvorene zato što su im zatečene supruge kako rade, a nisu u radnom odnosu. Uvek je u Srbiji bilo da privatnik uposli i suprugu i sinove i kćeri i da nikoga od njih ne zapošljava. To se smatralo prirodnim, normalnim. Zašto oni moraju biti u radnom odnosu? Ako otac radi, normalno je da mu cela porodica pomaže.

Ne smemo zatvaranjem ovih radnji da stvaramo dodatne ekonomske probleme, da stvaramo dodatne spiskove nezaposlenih i od ljudi koji su uspešno zarađivali, stvarali, da stvaramo sirotinju. Pogotovo što ima indicija da se prave neki ugovori sa lancem hrvatskih pekara, koji bi preuzeli srpsko tržište, a oni žele da uguše svaku konkurenciju i oni forsiraju zatvaranje radnji kao meru odmazde ako je slučajno neki propis prekršen.

Nije nama cilj da zbog kršenja propisa uništavamo privredne preduzetnike, nego da ih nateramo da plate kaznu zato što su prekršili propis i da nastave da posluju i ako jednom plate kaznu, sledeći put će valjda voditi računa da ne počine isti prestup. A ovako, stalnim zatvaranjem, mi zapravo naše tržište dajemo na izvol’te stranim konkurentima, a vi znate kakve su nam probleme napravili Hrvati i u „Karneksu” i u fabrici sladoleda u Pančevu i u „Zorki”, fabrika čokolade Beograd, je li tako, to je nekad bila jedna od najkvalitetnijih čokolada, „Soko Štark”. Dosta je više toga.

Neko je očigledno podmićen da bi forsirao strance, u ovom slučaju Hrvate, a na štetu srpskih privrednika, umesto da to bude obrnuto.

Srpska radikalna stranka zahteva da vlada pod hitno ukine zakon koji je donesen pre nekih dve godine, kojim se zabranjuje uzgoj životinja zbog krzna. Kakav je to ludački zakon! Sad postoje dodatni razlozi da se to ukine. Poljska je upravo zabranila uzgoj životinja zbog krzna, a Poljska je bila najveći evropski izvoznik krzna. Sad nam je otvorila ogroman prostor da mi obnovimo proizvodnju životinja zbog krzna, da li su to činčile, da li je to bizamski pacov ili kako se još zovu te životinje. Ako se mogu proizvoditi životinje radi klanja zbog mesa, a što ne bi i zbog obuće i odeće. Sa svinja i junadi se skida koža da bi se pravile cipele, da bi se pravila raznorazna kožna galanterija, novčanici, ukrasi i šta se sve još pravi od kože. Pazite, to su životinje višeg stepena na evolucionoj lestvici. Svinja spada među najpametnije životinje. Ako je dozvoljeno da uzgajamo svinje, pa i da ih koljemo i da ih jedemo, što ne bi činčile? Pružamo im šansu da žive, ovako više nemaju šansu da žive. Nema činčila u Srbiji, ima li? Ima li bizamskih pacova? Ako mislite da su bizamski ovi što plivaju po Savi i Dunavu, grdno se varate. Dakle, da bi se njima dala šansa da žive, da se rode i da stasaju do zrelosti i da sami daju potomstvo, moramo ih uzgajati, a kad dođe vreme, naravno, onda se oni ubijaju zbog kože, ali se njihovo meso ne mora bacati. Njihovo meso se vrlo dobro može iskoristiti za proizvodnju hrane za kućne ljubimce, za pse, za mačke, za uzgajanje novih generacija životinja koje se uzgajaju zbog krzna. Na primer, bizamske pacove kad zakoljete, onda hranite činčile i obratno, a kod pacova nije problem i kanibalizam. On postoji u prirodi, što ih onda ne bi tako i hranili? A mogu se i svinje dok ne poodrastu hraniti mesom činčila, bizamskih pacova i drugih sličnih životinja. One se hrane nekoliko meseci mesom, a onda određeno vreme, pred klanje, prebace se na kukuruz, isključi se meso, potpuno se očiste i meso je sasvim kvalitetno i ukusno.

Nema zdrav razum objašnjenje zašto je zabranjena proizvodnja, a imali smo mnogo tih proizvođača. Krzno je iz Srbije izvoženo u razne zemlje sveta. Hoćemo li sad sve prepustiti Turcima da proizvode? Tu nema razloga za intervenciju Društva za zaštitu životinja, jer ove životinje dobijaju šansu da žive i da budu dobro hranjene i čak veterinarski zaštićene do perioda kad su zrele da budu zaklane zbog kože, a bez toga nemaju uopšte šansu za život, nikad se roditi neće. Šta je onda bolje sa aspekta interesa životinja? Da li je bolje uzgajati svinje? Uzgajati milion svinja pa ih zaklati, a oni već daju i potomstvo i žive određeno vreme i raduju se životu, ili zabraniti potpuno upotrebu svinjskog mesa pa ih onda nikad više i nema? To zdrav razum nalaže. A pogotovo što se dobija velika zarada, poznati su naši krznari bili u svetu, vrlo su kvalitetno proizvodili i bili su vrlo konkurentni na stranim tržištima.

Dakle, odlučili smo da se bavimo konkretnim ekonomskim temama, onim što smeta razvoju srpske ekonomije, što je problem koji stvara birokratija.

Mi smo bili protiv ovoga Zakona o zabrani uzgajanja životinja zbog krzna. Ako se mogu životinje uzgajati zbog mesa, zašto ne bi mogle i zbog krzna? Ako se može koža junadi i svinja koristiti za cipele, za kožne mantile, zašto ne bi i koža glodara, koji su uglavnom iz porodice pacova i tu negde bliski? Zašto da ne? Izvolite, imate li vi neko pitanje?

Vojin Radovanović, novinar Srbin info: Kako gledate na orkestrirane napade u režimskim tabloidima na crnogorsku opoziciju, koji traju već nedeljama unazad?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Ja sam odlučio, nakon ovih izbora, iznoseći stav Srpske radikalne stranke i radost zbog toga što je stranka Mila Đukanovića pobeđena, da ne dosoljavam svaku čorbu koja se tamo skuva.

Mene boli kad neko kaže – treba isključiti sve Srbe iz vlade, a opet, problem je što se i najmanji sukob može iskoristiti da Milo Đukanović ostane na vlasti. Zato se u taj sukob ne bih mešao. Deklarisao sam se u više navrata sasvim oštro da sam protiv Mila Đukanovića i sada bih pustio ovim strankama koje su pobedile na izborima – ako mogu da se dogovore, da se dogovore. Načelno smo protiv ponižavanja srpskih stranaka i njihovih lidera, ali nismo u poziciji da se mešamo u to.

Vojin Radovanović: A mislite li da ti napadi dolaze možda direktno iz kuhinje Aleksandra Vučića?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Ne znam odakle dolaze, zaista. Znam da postoji dosta ljutnje i u ovim srpskim strankama u Crnoj Gori, da su neki zaprepašteni, da su neki ozlojeđeni i zaista ne bih mogao da dam pouzdane informacije.

Vojin Radovanović: Osnovan je pokret Ljubav, vera, nada generala Delića i Nemanje Šarovića. Možemo li da dobijemo komentar na tu temu?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Oni mogu da osnuju svašta, od pederske ljubavi preko hohštaplerske nade, do ateističke vere generala koji je začet u Savezu komunista – Pokretu za Jugoslaviju. Svašta od njih možete očekivati. Imaju tri člana do sada, čuo sam.

Jeste li se vi učlanili, niste?

Vojin Radovanović: Nisam.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Jeste li vi iz Srbin info?

Vojin Radovanović: Srbin info, da.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dobro.

Zaista me ne interesuje. Nama je laknulo kada su oni otišli. Nemanja Šarović je sam otišao, Božu Delića smo morali da izbacimo. Ja sam krivac. Kad je on jednom izdao Srpsku radikalnu stranku, onda ga je Nemanja Šarović nagovarao da se vrati. Kad je odlučio da se vrati, ja sam rekao da se prihvati misleći da će se možda još neko vratiti. Grdno sam se prevario. Jednom izdajnik – uvek izdajnik. A oni izdajnici koji ukradu poslanički ili opštinski mandat nikad ne zaslužuju milost. Njih jednostavno treba politički uništiti i gotovo.

https://www.youtube.com/watch?v=fMApFTgOWtM

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM