Konferencija za novinare prof. dr Vojislava Šešelja, 5. novembar 2020. godine

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dobar dan.

Dame i gospodo, Srpska radikalna stranka zahteva od Vlade Republike Srbije da odmah donese deklaraciju kojom se osuđuje falsifikovanje glasova na američkim predsedničkim izborima, posebno u federalnim državama Mičigen i Viskonsin u korist Džoa Bajdena, a na štetu Donalda Trampa. Posebno u ove dve država je očigledno bilo falsifikovanje. Celi svet se mogao uveriti kako ubacuju lopatama glasačke listiće sa zaokruženim Bajdenovim imenom.

Pošto je srpska vlada nagovestila da će zauzimati principijelan stav, pa je napravila tešku grešku što je potpisala deklaraciju Evropske unije povodom izbora u Belorusiji, iako su izbori u Belorusiji bili sasvim čisti, bez falsifikovanja glasačkih listića, pa se srpska vlada priključila osudi predsednika Lukašenka, ovoga puta srpska vlada mora da pokaže doslednost i principijelnost i da reaguje oštro na ovako flagrantno kršenje izbornih zakona i izborne volje građana. Dakle, odmah da se donese deklaracija kojom se podržava predsednik Tramp i kojom se osuđuje pokušaj falsifikovanja izborne volje građana, posebno naglašavam u Mičegenu i Viskonsinu.

Srpska radikalna stranka je blagovremeno upozoravala da se pod hitno iz Vlade Srbije mora odstraniti Zorana Mihajlović. Ona je u toliko kriminalnih afera ogrezla, da je odavno morala biti u zatvoru, a sad se toliko osilila, da je krenula đonom da ponižava direktore važnih javnih preduzeća, a za koji dan, ako joj se ne stane u kraj, krenuće u osvajanje funkcije predsednika Vlade Srbije. Imaće veliku podršku ambasada zapadnih sila u Beogradu. Vrlo je ozbiljna situacija. Ona je odavno pokazala želju i volju da se dočepa premijerske funkcije. Upozoravamo Aleksandra Vučića, koji je do sada štitio Zoranu Mihajlović, u slučaju da ona postane predsednik Vlade, Vučićeva uloga će se svesti na izdavanje pomilovanja, dodelu odlikovanja, prijem akreditiva stranih ambasadora i dodelu akreditiva domaćim ambasadorima. Velika opasnost za Srbiju je Zorana Mihajlović jer će beskrupulozno, bez imalo zazora da se dočepa vlasti i tu vlast ostvaruje na štetu interesa srpskog naroda u celini.

Dame i gospodo, mediji su nas obavestili da je Viši sud u Beogradu odobrio izručenje 11 državljana Sjedinjenim Američkim Državama. Nadam se da se vi dobro sećate da smo mi srpski radikali gotovo jedini glasali u Narodnoj skupštini protiv donošenja tog zakona. Taj zakon je donesen 14. februara 2019. godine. Mi smo povodom toga podneli Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti, o čemu smo medije obavestili. Ako neko od vas želi, može da dobije i kopiju te inicijative. Podneli smo, dakle, to odmah nakon usvajanja zakona i Ustavni sud još uvek nije reagovao. Mi zahtevamo da sad Ustavni sud hitno odluči po našoj inicijativi i da taj zakon proglasi neustavnim. Mora to da uradi pod hitno.

S druge strane, mi smatramo da naši državljani ni po ovom zakonu ne mogu biti izručeni Sjedinjenim Američkim Državama, jer zakon koji je u pitanju kaže jasno da se izručenje može obaviti za sledeća krivična dela, ima ih pet, pet vrsta krivičnih dela. To nisu takva krivična dela, nigde ne postoji, dakle, neki međunarodni sporazum multilateralnog karaktera, kojim bi se oni mogli isporučiti.

Prvo, ubistvo, ubistvo na mah, namerno uništavanje fizičkog integriteta, nanošenje teških telesnih povreda, napad u nameri nanošenja teških telesnih povreda i teže krivično delo protiv polne slobode, obično je to silovanje. Dakle, isključena su i ta krivična dela, koja se uobičajeno nazivaju krvnim deliktima.

Dalje, krivično delo koje obuhvata kidnapovanje, otmicu ili bilo kakav drugi vid nezakonitog lišavanja slobode, uključujući uzimanje talaca. Dakle i ta krivična dela su isključena, nije reč o takvim krivičnim delima.

Dalje, krivično delo koje obuhvata postavljanje, upotrebu, pretnju upotrebom ili posedovanje eksploziva, zapaljivog sredstva ili kakvog razornog uređaja, odnosno biološko-hemijskog ili radiološkog agensa. Kada takvo sredstvo ili agens može da ugrozi život, nanese teške telesne povrede ili prouzrokuje značajnu materijalnu štetu, ni o tome se ne radi.

I na kraju, zločinačko udruživanje, odnosno pokušaj da se izvrši bilo koje od prethodno navedenih krivičnih dela. Zločinačko udruživanje koje se odnosi samo na ove četiri vrste krivičnih dela, pomaganje ili podstrekivanje lica koje je izvršilo ili pokuša da izvrši takva dela. Dakle, ni po ovom zakonu nije moguće njihovo izručenje. Mi zahtevamo da se u žalbenom postupku ukine rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je odobreno izručenje 11 državljana Srbije. To ne znači da se mi slažemo s njihovim krivičnim delima. Oni moraju odgovarati za krivična dela te vrste, krivična dela počinjena preko interneta, prevarom građana, ako se dokaže da su ih izvršili, ali isključivo pred srpskim sudovima, jer su državljani Srbije i krivična dela koja im se pripisuju, ako su izvršili, izvršili su na teritoriji Srbije.

Izvolite, ako vi imate neko pitanje.

Žikica Stevanović, novinar agencije Beta: Mogu ja?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Izvolite.

Žikica Stevanović: Žikica Stevanović, agencija Beta.

Kako komentarišete to što su Kadri Veselji i Hašim Tači potvrdili da je protiv njih dvojice pokrenut postupak u Hagu i oni će dobrovoljno otići?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Nikako da odu.

Žikica Stevanović: Danas bi trebalo. Tako su kazali.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Videćemo.

Ja sam već izrazio sumnju u ozbiljnost tog suda, i ako odu, očekujem da će se desiti nešto što se desilo sa Haradinajem i Limajem pred Haškim tribunalom. Držaće ih tamo neko vreme dok ne budu politički smetali u Prištini i onda će ih pustiti na slobodu, jer oni su miljenici Zapada, a zapadne sile su naterale vlast u Prištini da formira ovaj sud i taj sud već godinama kasni sa početkom rada. Uopšte nemam poverenja u taj sud i ne smatram ga legalnim, ali mislim da je to politička ujdurma, koja će se na ovaj način okončati.

Žikica Stevanović: Hvala.

Gradimir Potić, novinar Srbin info: Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani je juče izjavio da su juče na izborima u Filadelfiji glasali mrtvi. Na koje izbore vas to podseća?

Prof. dr Vojislav Šešelj: To se počelo dešavati još 1990. godine u Srbiji. To je bilo na prvim parlamentarnim izborima 1990. godine. Tad su donošena imena umrlih koji su glasali. Dakle, izborne rezultate su falsifikovali socijalisti. Meni su oteli na taj način izbornu pobedu na predsedničkim izborima 1997. godine. Time su se služili režimi Zorana Đinđića, Borisa Tadića, sad se i Vučićev režim služi time. Mi smo izbačeni brutalno iz Narodne skupštine izbornim manipulacijama. Naprednjaci su izmislili 14 političkih stranaka, njima su prikupili potpise, omogućili da izađu na izbore, da se opozicioni glasovi što više disperzuju i to je bio jedan od elemenata da se radikali isključe. Ima tu i drugih argumenata, nažalost. Mi smo samo na 1.000 biračkih mesta imali kontrolore, njima se cirkus pravio, građani su podmićivani, deljeni su skupi pokloni, novac, prisiljavani ponegde i tako dalje. Dakle, nije to za nas ništa novo, ali srpska vlada mora da reaguje iz principijelnih razloga. Mi smatramo da je pogrešila u slučaju Belorusije, a sad neće pogrešiti ako se oglasi deklaracijom.

Gradimir Potić: Pomenuli ste sukob ministarke Mihajlović i manje-više svi mislimo na gospodina Bajatovića.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Da.

Gradimir Potić: Da li se tu radi o ličnom sukobu, ili kako opet neki procenjuju da Vučić na taj način disciplinuje članove SPS-a?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Ne mislim, on je disciplinovao maksimalno članove SPS-a i mislim da je ovo van Vučićeve kontrole bilo, da su samoj Zorani SPS-ovci nepodnošljivi u Vladi. Ona bi isterala i njih i Šapićeve. Ona bi u Vladu uvela novi ešalon prozapadnih politikanata kako bi se srpska politika promenila za 180 stepeni. Do sad je Vučić nekako igrao na dve stolice, a ona bi potpuno Vladu Srbije okrenula u prozapadnom pravcu.

Gradimir Potić: Što se tiče slučaja izručenja naših građana, s obzirom na to da se radi o internet kriminalu, da li se radi o manjkavosti našeg pravnog sistema, da to nije ispratio, ili o nedostatku suverenizma kod nas?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Koliko se ja sećam, postoji kod nas krivično delo prevare preko interneta, to je i kod nas kažnjivo. Da kod nas nije kažnjivo, tek onda ne bi bilo moguće izručenje. Ne može se neko izručiti za krivično delo koje nije u našem zakonu predviđeno kao krivično delo. To je onda ipak najviši oblik zaštite.

Gradimir Potić: Da li i kakve mere treba da sprovede Vlada, s obzirom na povećan broj zaraženih i na situaciju u Evropi, gde su svi već zatvoreni?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Mislim da stručnjaci treba o tome da odlučuju, mi određene mere sprovodimo. Otkazali smo sve sastanke na kojima bi moglo biti više od 30 ljudi. Vidite da kod nas skoro svi od službenika stranke nose maske, sa izuzetkom mene koji moram da govorim. Nažalost, voleo bih da neko drugi govori, pa da i ja nosim masku. Svi mi kažu da mi dobro stoji. Kažu mi neki da mi tako dobro stoji, kad bih znao koliko mi dobro stoji, da bih dve nosio.

Gradimir Potić: Hvala.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Molim.

Ima li još pitanja?

Hvala vam što ste došli.

https://www.youtube.com/watch?v=sM4-QTnFs5M

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM