Konferencija za novinare Srpske radikalne stranke, 13. januar 2020. godine

Aleksandar Šešelj: Dame i gospodo, Srpska radikalna stranka još jednom poziva Vladu Republike Srbije da što hitnije podnese inicijativu da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija razgovara o pitanju ugroženosti srpskog naroda u Crnoj Gori.

Dakle, već dve nedelje se tamo tenzije ne smiruju. Očigledno je da, posle stvaranja crnogorske nacije i crnogorskog jezika, mafijaški režim Mila Đukanovića želi da očisti iz Crne Gore sve što ima prefiks – srpsko.

Mi smo videli promene u retorici vlasti u Srbiji, i predsednika Republike i ministra spoljnih poslova, ali da to sve ne bi ostala samo marketinška predizborna kampanja trebalo bi i da se na taj isti način dela.

Mi imamo jake saveznike u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, u Ruskoj Federaciji i Narodnoj Republici Kini. Mi, ukoliko zaista želimo da pomognemo Srbima u Crnoj Gori, treba da na taj način pokrenemo jednu vrstu diplomatske ofanzive, kako bi to pitanje došlo na dnevni red.

Imajući u vidu necivilizacijski karakter Zakona o slobodi veroispovesti, koji ne samo što je uperen na uništavanje srpskog identiteta u Crnoj Gori, već je i duboko protivpravan, pre svega u segmentu razdvojenosti crkve i države, ljudskog prava na slobodu veroispovesti i neprikosnovenosti privatne svojine. To su sve argumenti koje treba srpska strana da istakne i da vidimo, zaista, tu brigu o kojoj se govori za Srbe i srpsku crkvu u Crnoj Gori i na delu.

Mi mislimo da svakim danom odugovlačenja, situacija po Srbe u Crnoj Gori postaje sve teža i da bi jedna odgovorna vlast, a mogli smo da čujemo više puta tokom prethodnog zasedanja Narodne skupštine kako sada ova vlada, prvi put u istoriji, ili najbolje u istoriji, brine o svim Srbima ma gde oni žive. Evo, ovi Srbi u Crnoj Gori su trenutno najugroženiji, pored Srba sa Kosova i Metohije, nisu toliko daleko – ne znam šta je problem da se nešto uradi po tom pitanju.

Dakle, još jednom, Srpska radikalna stranka poziva da se što hitnije uputi inicijativa za održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija po pitanju položaja srpskog naroda, kao i ugroženosti srpskog naroda u Crnoj Gori.

Izvolite, ukoliko imate nekih pitanja. Ako ne, hvala.

Komentari

0 KOMENTARA