Konferencija za novinare Srpske radikalne stranke, 29. jul 2021. godine

Aleksandar Šešelj: Poštovani novinari, Srpska radikalna stranka poziva sve političke partije, i iz vlasti i iz opozicije, u Republici Srpskoj da održe političko jedinstvo koje je neophodno srpskom narodu koji živi u Republici Srpskoj, odnosno u Bosni i Hercegovini, u ovim trenucima koji su izuzetno teški za njegov položaj u Bosni i Hercegovini.

Skandal je neviđenih razmera što je visoki predstavnik doneo jedan nedemokratski i necivilizacijski zakon, odnosno nije ga doneo, nego nametnuo. Republika Srpska treba da to oštro odbaci i ne sme da pristane da se u Bosni i Hercegovini primenjuje zakon koji treba da laž pretvori u istinu. To je nešto što je neviđeno u celoj evropskoj, odnosno demokratskoj svetskoj praksi, da se uvodi verbalni delikt na način kakav je postojao u nekim komunističkim ili staljinističkim diktatorskim režimima. Ova situacija je pokazala da Bosna i Hercegovina kao država ne može da opstane, ne može da postoji, da je to jedna država u kojoj, umesto naroda koji u njoj žive, vrhovnu vlast vrši jedan stranac. Taj stranac, visoki predstavnik Valentin Incko, kao i mnogi pre njega, otvoreno je stao u zaštitu političkih interesa muslimanske političke elite, sa ciljem da se izvrši likvidacija Republike Srpske, pod izgovorom da je to genocidna tvorevina, da kao takva ne može da postoji i da treba da se utopi u unitarnu Bosnu i Hercegovinu. To je nešto što srpski narod u Republici Srpskoj ne sme da dozvoli.

Republika Srpska je jedna velika pobeda srpskog naroda koju je slobodarski srpski narod izborio u oružanoj borbi kada se suočio sa istim onim opasnostima sa kakvim je bio suočen i između ’41. i ’45. godine 20. veka. Dakle, imperativ je za sve političke aktere, za sve predstavnike srpskog naroda u Republici Srpskoj, da Republika Srpska opstane i da se sačuva, da se ne dozvoli nametanje ovog zakona, da se održi jedinstvo koje sada vidimo da je prisutno, da se istraje sa blokadom institucija Bosne i Hercegovine i da se na taj način pokaže da je ovako nešto, kao što je nametanje ovog zakona, za srpski narod neprihvatljivo.

U Srebrenici se nije desio genocid. Srebrenica je jedna tačka preko koje pokušava da se slomi kičma i državotvornost srpskog naroda na Balkanu, i u Republici Srbiji i u Republici Srpskoj i to je nešto što, zajedničkim snagama, ni Srbija ni Republika Srpska ne smeju da dozvole.

Republika Srbija, odnosno njeno rukovodstvo, treba da na svaki mogući način pomogne Republici Srpskoj, i ekonomski, i politički, i diplomatski i na svaki drugi mogući način. To je dužnost ove vlade i dužnost svake vlade koja treba da bude izabrana u Beogradu, i da se kaže glasno i jasno – NE nametanju lažnih genocida i proglašavanju srpskog naroda genocidnim.

Izvolite, ukoliko imate nekih pitanja.

Novinar Srbin info, Gradimir Potić: Da li mislite da je ovaj, da tako kažem, incident, odnosno ovo što je Incko uradio, da je to namerno urađeno da se isprovocira reakcija Republike Srpske, da bi se time dao povod za njeno ukidanje?

Aleksandar Šešelj: U svakom slučaju to je svojevrsna klopka za Republiku Srpsku. Ukoliko bi njeno rukovodstvo izašlo sa nekim ishitrenim potezima, to bi moglo da bude na štetu interesa srpskog naroda. Ali, ovaj potez Valentina Incka je jedan kukavički potez. To je čovek koji je dvanaest godina proveo u Bosni i Hercegovini, koji ništa apsolutno nije uradio, uvek je stajao u zaštitu političkih partija Bošnjaka i sedam dana pre kraja svog mandata on je nametnuo ovaj zakon, koji je zaista skandalozan. Vidimo da je i uticaj takozvane međunarodne zajednice, odnosno zapadnih zemalja sve slabiji, po prvi put nema konsenzusa u Savetu bezbednosti da se izabere novi visoki predstavnik. Visoki predstavnik će biti izabran na nekakvom savetu za implementaciju mira, što do sada nije bio slučaj i biće postavljen tamo na nelegalan način. Ovaj novi, Šmit, je tamo izabran na nelegalan način, budući da se o njegovom izboru nije razgovaralo u Savetu bezbednosti. To pokazuje da više ne postoji ni konsenzus u međunarodnoj zajednici da postoji strana uprava u Bosni i Hercegovini, da je sa tim završeno. I sa tim treba da se završi i Republika Srpska ne sme ni da pristane na novo nametanje zakona i zahteva koji budu dolazili od visokog predstavnika koji bude nelegalno izabran.

Gradimir Potić: Šta mislite, kakva bi trebalo da bude reakcija Srbije na celu ovu situaciju?

Aleksandar Šešelj: Srbija treba da se bori protiv kampanje koja je veoma prisutna u ovom takozvanom regionu. Danas se te laži o Srebrenici šire i u Crnoj Gori i među šiptarskim separatistima, ali i u Bosni i Hercegovini. Videli smo da je jedan od hrvatskih uslova za članstvo Srbije u Evropskoj uniji da se prizna da se u Srebrenici desio nekakav genocid. To je nedopustivo i Srbija treba na tome da istraje. I naravno, na svaki mogući način da pomogne opstanak Srpske i da pomogne rukovodstvu Republike Srpske da zaštiti interese Republike Srpske i u ovom veoma teškom trenutku.

Ukoliko nemate više pitanja, hvala vam što ste došli.

https://youtu.be/xFy8Btph3qo

 

 

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM