Konferencijaza novinare, 30. jul 2020. godine

Đurađ Jakšić:Dobar dan. Možemo li da krenemo?

Dame i gospodo novinari, dobar dan, dobrodošli na našu redovnu konferenciju za medije. Moje ime je Đurađ Jakšić, predsednik sam Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Novi Sad, a na poslednjoj sednici Centralne otadžbinske uprave, koja je održana pre dvadesetak dana, izabran sam za novog predsednika Izvršnog odbora Srpske radikalne stranke.

Za današnju konferenciju smo pripremili dve teme.

Prva tema tiče se najave dodatnog jačanja vazduhoplovnih snaga Vojske Srbije. Poslednjih dana režimski mediji suplasirali kako je Srbija odlučila da ojača svoje vazduhoplovne snage kupovinom dvadeset američkih bombardera, a da u slučaju da nas Sjedinjene Američke Države odbiju,država Srbija, kako režimskimediji pišu, ima plan „b ili rezervni plan, a to je kupovina ruskih aviona suhoj25. Tim povodom Srpska radikalna stranka je mišljenja da je daleko logičnije, racionalnije, pa čak i nekoliko puta jeftinije, krenuti u nabavku unapređene verzije ruskog aviona suhoj25, koji u tehničko-tehnološkom smislu ne zaostaje za američkim bombarderima koji se pominju, a to je taj model T7A.

Imajući u vidu prijateljski, bratski i zaštitnički odnos Ruske Federacije prema Republici Srbiji, nema nikakve dileme da bi Srbija dobila posebne uslove i da bi dobila beneficiranu cenu ukoliko bi se opredelila za nabavku ruskih aviona.

Dame i gospodo, nema nikakve logike da u ovom momentu Srbija ulazi u avanturu kupovine američkih bombardera, u momentu kada Vašington i Berlin gaze sve postulate međunarodnog prava i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, naoružavajući što tajno, što javno, oklopnim vozilima, tenkovima i artiljerijom šiptarske teroriste i separatiste na prostoru našeg Kosova i Metohije.

Naprednjački režim u Beogradu živi u zabludi ako misli da će kupovina vojnog naoružanja od Amerikanaca odobrovoljiti Sjedinjene Američke Države i da će omekšati njihov stav po pitanju Kosova i Metohije. To je čista iluzija i od toga nema ništa, a pogotovo imajući u vidu činjenicu da je NATO predvođen upravo Amerikom bio glavni saveznik šiptarskim teroristima, separatistima i odmetnicima prilikom okupacije južne srpske pokrajine, prilikom okupacije Kosova i Metohije.

Srpska radikalna stranka apeluje na naprednjački režim u Beogradu da se okane ćorava posla, da se dozove pameti, jer za Srbiju Ruska Federacija, pa i rusko naoružanje nikad ne smeju biti nikakav drugi izbor, niti bilo kakav plan „b, nego isključivo i samo primaran i prvi izbor u svakom smislu i u svakom pogledu.

Mi srpski radikali pozivamo naprednjački režim da momentalno prekinu sa fabrikovanjem rusofobične atmosfere u srpskom društvu, da prekinu sa ispaljivanjem ovih otrovnih, poganih strelica koje su usmerene prema bratskoj Rusiji i prema bratskom ruskom narodu.

Kap koja je prethodnih dana prelila čašu je tvrdnja glavnog i odgovornog urednika takozvanog „Srpskog telegrafa, inače verne sluge režima, koji se zove Milan Lađević, kako tobože ruska duboka država, koja je valjda samo njemu znana, pokušava iza Putinovih leđa da obori, da sruši Vučićev režim u Beogradu. Ova idiotska, maloumna tvrdnja je izazvala reakciju Ruske ambasade u Beogradu.

Dame i gospodo, u momentu kada se sprema žestok pritisak na Srbiju sa Zapada po pitanju potpisivanja takozvanog pravnoobavezujućeg sporazuma, a zapravo kapitulacije Republike Srbije u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, nikako nam ne ide u prilog bilo kakav incident, bilo kakvo varničenje ili ne daj Bože kvarenje odnosa sa našim istorijskim saveznikom i našom velikom silom zaštitnicom kakva je Ruska Federacija.

Srpska radikalna stranka je mišljenja da samo najčvršći politički i ekonomski vojni savez sa bratskom Rusijom mogu da nam garantuju očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije. To je jedini način da sačuvamo Kosovo i Metohiju i to je jedini način da sutra odbranimo Republiku Srpsku od nasrtaja sa Zapada.

Srpska radikalna stranka apeluje i zahteva od naprednjačkog režima da se konačno dozove pameti i po sledećem pitanju, da prekine sa kalkulacijama i premišljanjima i da dodeli diplomatski status osoblju Srpsko-ruskog humanitarnog centra, koji se nalazi u Nišu. Krajnje je vreme da se to uradi posle već više godina čekanja, odugovlačenja. Srpska radikalna stranka će u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine i u novom sazivu rehabilitovati, obnoviti ideju da se poput centra u Nišu jedan moderan centar za hitne intervencije u saradnji sa bratskom Rusijom formira i na prostoru severne srpske pokrajine, da se formira na prostoru Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Podsetiću vas da smo mi početkom 2018. godine prikupili preko 31.000 potpisa podrške za ovu ideju, međutim tada nije bilo političke volje, tada nije bilo političke mudrosti, rekao bih, od strane naprednjačkog, pokrajinskog režima, da ova ideja zaživi i da bude sprovedena u delo. Ipak, mi srpski radikali po tom pitanju nismo digli ruke. Dakle i u novom sazivu i u novom mandatu Skupštine Vojvodine insistiraćemo na tome da inicijativa čiji je krajnji cilj formiranje Srpsko-ruskog humanitarnog centra na prostoru Autonomne Pokrajine Vojvodine bude sprovedena u delo.

U okviru druge teme želim da vas informišem da je za sutra zakazano konstituisanje Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine. Srpska radikalna stranka je na izborima, koji su održani 21. juna, ostvarila parlamentarni status, odnosno preskočili smo izborni prag i u mandatu koji nam sledi predstavljaće nas četiri pokrajinska poslanika. Za sutra je zakazano, dakle, konstituisanje Skupštine, izbor predsednika Skupštine. Tim povodom želim da vas informišem, sva je prilika da će ponovo Ištvarn Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, biti predložen za novog starog predsednika Skupštine Vojvodine.

Evo jedna ekskluzivna informacija za sve vas: Srpska radikalna stranka će, kao i pre četiri godine, podržati izbor Ištvana Pastora za novog predsednika Skupštine Vojvodine.

Ono što nas srpske radikale motiviše da damo glas za izbor Ištvana Pastora nije personalno rešenje, dakle, nismo mi impresionirani likom i delom gospodina Pastora, ali i te kako poštujemo, uvažavamo činjenicu da je gospodin Pastor čovek koji se nalazi na čelu dominantne političke parije, najbrojnije nacionalne manjine na prostoru Autonomne Pokrajine Vojvodine, a to je mađarska nacionalna manjina.

Dakle, glas srpskih radikala za Ištvana Pastora, kao predsednika Skupštine, izraz je poštovanja Srpske radikalne stranke prema bratskom mađarskom narodu.

Uostalom, mi smo jedina opoziciona partija koja je i pre četiri godine dala glas da gospodin Ištvan Pastor bude predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Izvolite, ako imate neko pitanje. Izvolite.

Vojislav Janjić,novinar Slobodne televizije: Danas smo bili na konferenciji koju je držao predsednik Aleksandar Vučić. On je govorio maltene o svemu, osim o formiranju Skupštine i Vlade. Da li mislite da je to na bilo koji način povezano sa izbornim neregularnostima, odnosno sa žalbama pred Ustavnim sudom koji ste podneli pokret Dosta je bilo i vi? Imate li komentar na tu temu?Zašto mislite da tako dugonakon završetka izbora i dodele mandata poslanicimane govori o tome?

Đurađ Jakšić:Ubeđeni smo da Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić kalkulišu. Po našem mišljenju,njih apsolutno ne interesuje ustavna žalba koju je podnela Srpska radikalna stranka, ali trebalo bi da interesuje Ustavni sud Republike Srbije.

Dakle, naše je mišljenje da ne može da se konstituiše Parlament Republike Srbije, a da se ne reši po žalbi koju je Srpska radikalna stranka podnela, koja se tiče neregularnosti prilikom utvrđivanja konačnih rezultata izbora za Narodnu skupštinu Republike Srbije. Primetili ste da su praktično svuda na lokalnom nivou naprednjaci iskoristili mogućnost da za krajnji rok, za 20. ili za 21. avgust zakažu konstituisanje lokalnih parlamenata i skupština. Postavlja se pitanje – Zašto to rade? Iz prostog razloga što imaju gotovo u velikom broju opština ili u svim opštinama apsolutnu većinu. U nekim opštinama imaju čak i dvotrećinsku većinu. Očito da je to neka njihova kalkulacija i očito da je to igra koja je poznata isključivo Aleksandru Vučiću.

Nema nikakve logike da se (sad je već prošlo više od mesec dana od izbora, prošlo je gotovo mesec dana od utvrđivanja konačnih rezultata) ne formiraju kako lokalni, tako pokrajinski i republički parlament. Nema potrebe da se čeka neki krajnji zakonski rok, pogotovo imajući u vidu da je potpuno sve izvesno – ko ima većinu i u kojoj meri tu većinu ima.

Dakle, mišljenja smo da Aleksandar Vučić ne čeka kako će da reši Ustavni sud po ustavnoj žalbi Srpske radikalne stranke.

Vjerica Radeta:A moralo bi.

Đurađ Jakšić:To bi apsolutno morao da uradi.

Imali smo prilično loše iskustvo sa rešenjima Ustavnog suda u nekom prethodnom periodu, gde se ispostavilo da za Ustavni sud nije Ustav Republike Srbije „Biblija i „Sveto pismo, nego da se u svom radu i u svojim odlukama vrlo često rukovode isključivo političkim nazorima, odnosno političkim principima.

Nadamo se da sada neće biti tako. Dakle, očekujemo odgovor Ustavnog suda na ustavnu žalbu Srpske radikalne stranke koja je precizna i jasna kao dan.

Vojislav Janjić:Dakle, nemate neku slutnju zašto bi eventualno odlagao, pošto već nije bio problem dodeliti mandate poslanicima, iako je to urađeno mimo zakona.Zašto sada okleva da uradi ono za šta je sebi već obezbedio prostor?

Đurađ Jakšić:Poslednjih osam godina naučilo nas je, između ostalog, da Aleksandar Vučić voli da drži čitavu zemlju u neizvesnosti, pa tako pretpostavljamo i buduće koalicione partnere. Šta je u njegovoj glavi i zašto se čeka krajnji zakonski rok, to pitanje biste morali uputiti njemu. Mi insistiramo na tome da Ustavni sud, po našoj ustavnoj žalbi, donese odluku ako bude sudio po Ustavu, koji mu je, ponavljam, „Sveto pismo i „Biblija. Nema nikakve dileme da je Parlament koji treba da se konstituiše neregularan i da je potrebno praktično organizovati ponovljene izbore za Narodnu skupštinu Republike Srbije.

Vojislav Janjić:U redu. Hvala.

Đurađ Jakšić:Izvolite, da li imate još pitanja?

Novinar: Priča seda će sledeće nedelje doći do konstituisanja Narodne skupštine. Hoće li Srpska radikalna stranka tada izaći na proteste protiv takve Skupštine?

Đurađ Jakšić:Ponavljam, dakle, mi čekamo odluku Ustavnog suda po našoj žalbi. Imali smo vrlo negativna iskustva u dosadašnjem delovanju Ustavnog suda koji se rukovodio političkim principima, a ne Ustavom, pravom i pravdom. Navešću vam samo jedan primer: Srpska radikalna stranka je pre četiri godine podnela ustavnu žalbu povodom sedam ilegalaca iz pokreta Dosta je bilo, koji nisu imali dovoljan broj potpisa, a učestvovali su na pokrajinskim izborima. Mi smo sve to dokumentovali, dostavili Ustavnom sudu. Prošao je čitav mandat i još uvek odgovor od Ustavnog suda po tom pitanju nismo dobili.

Dakle, očekujemo da ovog puta Ustavni sud vrlo ozbiljno uzme našu žalbu u razmatranje i očekujemo pozitivnu odluku po pitanju naše ustavne žalbe. O protestima i svemu drugom razgovaraćemo kada za to dođe vreme. Dakle, očekujemo odgovor Ustavnog suda, pa ćemo dalje videti kakve ćemo korake preduzimati.

Novinar:Poznato je, oružje se uvek kupovalo od prijatelja i od saveznika, ne sad, vekovima unazad. Po vašoj oceni, da li je ovo samo u cilju pregovora o Kosovu ili se radi o nekom pokušaju udaljavanja Srbije od Moskve, Beograda i Moskve, ono što Vučić pokušava?

Đurađ Jakšić:Najiskrenije se nadamoda to nije pokušaj udaljavanja od bratske Rusije. Nema nikakve dileme da samo u najtešnjem savezu, političkom, ekonomskom i vojnom sa Ruskom Federacijom možemo očekivati da ćemo očuvati Kosovo i Metohiju i odbraniti sutra Republiku Srpsku. Tu nema nikakve dileme.

Ova evrounijatska stranputica, koja traje već punih 20 godina, i u nacionalnom, i u ekonomskom i u svakom drugom pogledu dovela nas je na ivicu nacionalne katastrofe i propasti. Iskreno se nadamo da Aleksandar Vučić ne zaokreće prema Zapadu trajno i definitivno, da ne zaokreće prema Amerikancima i NATO-u, ali pratićemo sa dužnom pažnjom ono što se dešava. Mišljenja smo da bi daleko logičnije, normalnije, politički zrelije, racionalnije i jeftinije bilo ići u jačanje vazduhoplovnih snaga kupovinom unapređene verzije tog ruskog suhoja25, nego američkih bombardera.

Ponoviću još jednom: Apsolutna je iluzija ako Aleksandar Vučić ili bilo ko misli da će kupovinavojnog naoružanja od Amerikanaca promeniti njihov stav po pitanju Kosova i Metohije. To se, nažalost, neće dogoditi. To je najobičnija iluzija.

Izvolite, da li imate još pitanja? Ukoliko nemate pitanja, hvala što ste bili na našoj konferenciji za medije.

Hvala vam.

https://www.youtube.com/watch?v=sGWd1oL5f7Y

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM