Srbija uvođenjem sankcija neće naneti štetu Belorusiji, ali hoće sebi veliku sramotu

Aleksandar Šešelj: Dame i gospodo, Srpska radikalna stranka poziva režim u Srbiji da hitno povuče odluku o pridruživanju sankcijama Belorusiji koje je nametnula Evropska unija. Evropska unija je nametnula već peti paket sankcija za Belorusiju. Srbija se, nažalost, toj politici i toj političkoj odluci priključila i to je još jedan pokazatelj da zbog iluzije o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, Evropska unija primorava Srbiju da pokvari tradicionalno dobre i bratske odnose sa zemljama koje su prema Srbiji prijateljske.

Posle sankcija na vazdušni prostor i sankcija koje su tokom leta uvedene, Srbija se priključila novom paketu sankcija protiv Belorusije. Srbija na ovaj način nikakvu štetu neće naneti Belorusiji, ali će zato sebi naneti izuzetno veliku sramotu. Imajući u vidu da je predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko jedini svetski državnik koji je podržao Srbiju za vreme bombardovanja, odnosno za vreme agresije NATO-a, koji je posetio u tom periodu Beograd, svakako ni beloruski narod, ni predsednik Lukašenko, ničim nisu zaslužili ovakvu politiku Srbije prema bratskoj Belorusiji. Republika Srbija je danas ovim potezom pokazala stav koji menja i kvari naše prijateljske, bratske, odnose između naših naroda, između naših zemalja. Taj potez nije u našem nacionalnom interesu i to treba hitno povući, pogotovo što će se na putu evropskih integracija od Srbije svakako očekivati da u potpunosti spoljnu politiku prilagodi spoljnoj politici Evropske unije, a to podrazumeva i sankcije Ruskoj Federaciji. To je nešto što je za srpski narod neprihvatljivo i sa tim treba odmah raskrstiti, a ovu odluku, za koju mogu slobodno da kažem da je sramna, treba što pre povući i uputiti izvinjenje Belorusiji. To je ono na šta Srpska radikalna stranka danas apeluje, da više ne dođemo u situaciju da kvarimo naše odnose sa tradicionalnim saveznicima zbog bilo kakvih obećanja i bilo kojih interesa zapadnih zemalja u Srbiji. Izvolite, ukoliko imate nekih pitanja.

Novinar: Gospodine Šešelj, da li mislite da je ovde u pitanju moguće peglanje odnosa, s obzirom na rezolucije koje su donesene u Evropskom parlamentu?

Aleksandar Šešelj: U svakom slučaju, šta god da je razlog, ova odluka je velika sramota za našu zemlju, nije ni u jednom segmentu u interesu našeg naroda i naše zemlje. Zbog toga je pre svega treba povući. Rezolucija Evropskog parlamenta i bilo kakve poruke koje nam dolaze iz Brisela, apsolutno nisu u vezi sa onim što Srbija radi. I kad bi Srbija bila apsolutno na liniji politike Evropske unije, po bilo kom pitanju, i dalje bi dobijala kritike, i apsolutno se ne bi ništa promeni u procesu integracija, pošto Srbija nikada neće postati član Evropske unije. To je ono što su nam i neki državnici i visoki zvaničnici najmoćnijih evropskih zemalja odavno već poručili. Ta politika se apsolutno neće promeniti.

Novinar: Da li mislite da taj potez priključivanja novom paketu sankcija Belorusiji može da ugrozi odnose između Srbije i Rusije?

Aleksandar Šešelj: U svakom slučaju neće ih popraviti. Zaista ne vidimo nijedan razlog zašto bi to Srbija uradila. Šta je to u istoriji Belorusija uradila na štetu Srbije? Čak i onda kada je ceo Zapad bio protiv Srbije, i kad je sprovodio agresiju na našu zemlju, tad nas je Belorusija podržala. Dakle, treba da negujemo naše bratske i prijateljske odnose, da pokažemo zahvalnost i prema beloruskom narodu, i prema vlasti koju je taj beloruski narod izabrao, a ne da se stajemo u front sa onima koji su otvoreno zagovornici rusofobne politike u Evropi, i koji će uvek biti protiv Rusije i Belorusije.

Novinar: Srpska radikalna stranka uvek sama izlazi na izbore. Da li će tako biti i ovog puta ili će se razmišljati o nekoj koaliciji?

Aleksandar Šešelj: Mi na parlamentarne izbore izlazimo samostalno, zato što smatramo da je to najpoštenije prema glasačima, prema narodu. Nikada nismo pravili trule kompromise i cenzus koalicije, i neprincipijelno se bavili politikom da bismo lakše došli do skupštinskih mesta. Mi smatramo da na izborima treba da se kandiduju politike, treba da se kandiduju alternativna rešenja za postojeće probleme, ona koja su drugačija od vlasti. Smatramo da je to jedino pravedno prema nekome koga pozivate da izađe na izbore, da izađete i nastupite sa svojim programom i nastupite samostalno. Nikada nećemo biti u tim cenzus koalicijama, koje predstavljaju mačku u džaku, koje se raspadnu posle tih izbora, a samo se iskoristi poverenje građana, kako bi se lakše došlo do skupštinskih mesta.

Novinar: Možete li reći nešto o ovom ekonomskom trenutku, uključujući i havariju u TENT-u.

Aleksandar Šešelj: Što se tiče energetske situacije u Srbiji, smatramo da treba preduzeti odlučne poteze. Svako ko je na odgovornoj funkciji treba da preuzme odgovornost za svoj rad ili nerad u dosadašnjem periodu. Ukoliko imate ministre na tako uticajnim mestima koji apsolutno ne rade ništa u korist građana Srbije, ukoliko imate nekoga ko godinama sistematski uništava javna preduzeća kako bi im sutra oborio cenu, morate sa tim da raskrstite i da se sa njima obračunate. Ne možemo da dozvolimo nedomaćinsko postupanje ni ministara, ni direktora, niti bilo koga drugog, a pogotovo onih koji sede u Vladi Republike Srbije, kojima interesi građana nisu na prvom mestu. Ukoliko nemate više pitanja, hvala vam što ste došli.

 

 

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM