Umesto masovnih subvencija strancima, subvencije usmeriti na domaću privredu

Aleksandar Šešelj: Poštovani novinari, mi srpski radikali smatramo da je neophodno promeniti postojeći ekonomski model u Srbiji i program subvencionisanja stranih investitora koji dolaze u našu zemlju, i koji dobijaju po deset-petnaest, neki i više desetina hiljada evra po radnom mestu da otvaraju svoje pogone ovde. Najčešće u tim kompanijama naši radnici rade u lošim uslovima, za minimalne plate, dok te kompanije koje su došle u Srbiju dobijaju zemljište, vredno nekad i više stotina hiljada evra besplatno, sve dozvole besplatno i po ubrzanoj proceduri, a odavde izvlače ekstraprofit.

Smatramo da je takva ekonomska politika na dugi rok neodrživa i da moramo promeniti odnos prema strancima u korist domaćih privrednika.

Domaći privrednici u Srbiji ne smeju da budu diskriminisani ni na koji način. Srbija je njihova zemlja, oni drugu zemlju osim Srbije nemaju i svima njima je Srbija na srcu. Ukoliko bi domaći privrednik, mali ili srednji, imao priliku da dobije pet ili deset hiljada evra po radnom mestu, on bi mogao da proširi svoju proizvodnju, mogao bi da zaposli još više ljudi. Iskorenili bismo na taj način sivu ekonomiju, a sav novac bi ostajao u Srbiji.

Srbija mora da neguje svoje domaće privrednike. To ne znači da treba prekinuti sa stranim investicijama, strane investicije su Srbiji potrebne i neophodne, ali ne smemo diskriminisati građane Srbije u sopstvenoj zemlji na račun stranaca, ma odakle oni u Srbiju dolazili. To je ključna tačka ekonomskog programa Srpske radikalne stranke.

Izvolite, ukoliko imate nekih pitanja.

Novinar: U koji bi deo privrede najbolje bilo ulagati?

Aleksandar Šešelj: Smatramo da je pre svega neophodno povećati ulaganja u poljoprivredu, ali i u nove tehnologije kao što je IT sektor, i u sektor usluga i kod malih i srednjih privrednika, naravno, što se tiče programa subvencija. Dakle, oni se bave raznim delatnostima, oni nisu jednoobrazni što se tiče njihovih delatnosti. Mi treba da cenimo to što mali privrednici rade, što se bore na tržištu i Srbija njima treba da bude na usluzi. Ne sme ni u jednom momentu da ima prema njima maćehinski odnos. To je naš stav, naše razmišljanje i način na koji bismo mi, ukoliko nam građani Srbije ukažu poverenje, promenili dosadašnju ekonomsku politiku koja je na snazi više od 15 godina u našoj zemlji, a nije dala onakve rezultate kakve su obećavali.

Novinar: Vaši utisci, šta poljoprivrednici najviše traže?

Aleksandar Šešelj: Poljoprivrednicima su najveći problem nameti, koji se povećavaju iz godine u godinu, tu su cena goriva, male subvencije za zemljište i niske otkupne cene poljoprivrednih proizvoda. Što se tiče poljoprivrednika, oni su u jako teškom položaju zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojim su ukinute carine na robu koja dolazi iz Evropske unije. Naše tržište je preplavljeno damping proizvodima iz Evropske unije i naši poljoprivredni proizvodi zbog ukidanja carina postaju nekonkurentni na domaćem tržištu.

Poljoprivrednicima je primarno da proizvode i prodaju svoje proizvode u Srbiji, a sekundaran im je izvoz. Neki su, naravno, više koncentrisani na izvoz, ali to nikako ne sme da bude naš primarni ekonomski model, kao i sporazum o takozvanom open (otvorenom) Balkanu ili mini-Šengenu.

Dakle, umesto da jačamo našu domaću poljoprivredu, mi sada otvaramo vrata za poljoprivredne proizvode iz Severne Makedonije i Albanije da takođe budu prisutni na našem tržištu bez carina i na taj način opet dovodimo naše poljoprivrednike u nepovoljan položaj. Smatramo da to treba da se promeni.

Ukoliko nemate više pitanja, hvala vam što ste došli.

 

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM