Umesto sumnjivih diplomaca sa privatnih fakulteta podržati darovite studente i mlade naučne radnike!

Srpska radikalna stranka je podržala predlog da se iz budžeta Grada Novog Sada izdvoje sredstva za finansijsku podršku Fondu za stipendiranje i podsticanje darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu, uz očekivanje i nadu da će gradska vlast, konačno, imati daleko više sluha za njihove potrebe.

„Mi srpski radikali smatramo da je izdvajanje sredstava za 10 stipendija, u visini od
17.000 dinara mesečno, izuzetno malo i nezadovoljavajuće za Grad Novi Sad, koji ima godišnji budžet preko 30 milijardi dinara i suficit između 5 i 6 milijardi. Godinama u nazad insistiramo da se taj broj poveća i da Novi Sad bude lider i primer za sve ostale donatore Fonda, koji podstiče i stipendira mlade naučnike i stručnjake. 2 miliona dinara na godišnjem nivou za ove svrhe je poražavajuće u situaciji kada pojedina gradska preduzeća troše daleko više novca samo na godišnje reprezentacije. Iako se ovaj trošak u Odluci o budžetu vodi kao tekući, mi smatramo da od ulaganja u mladost i obrazovanje nema ništa kapitalnije“ – istakla je Marina Nedeljković, poslanik Srpske radikalne stranke u Skupštini AP Vojvodine.

„Predlažemo i da se uvede poseban broj stipendija za najbolje studente doktorskih
studija, te da se uspostavi saradnja između gradskih uprava, preduzeća i novosadskog
Univerziteta kako bi se najboljim studentima i mladim naučnim radnicima, odmah nakon završetka studija ponudio adekvatan posao u struci za koju su se školovali. Time bismo sprečili njihov odlazak iz zemlje, dugotrajno traženje posla, mogućnost da odmah nakon završetka školovanja steknu preko potrebno radno iskustvo i praksu, a Grad bi time, u redovima svojih preduzeća i uprava, dobio kvalitetan radni kadar i buduće mlade stručnjake“ – dodala je Nedeljković, smatrajući da smo godinama unazad, prilikom odabira čelnih ljudi Grada, a posebno direktora javnih i javno-komunalnih preduzeća svedoci potpuno porešne selekcije koja favorizuje sumnjive diplome sa privatnih fakulteta, koji niču kao pečurke posle kiše.

„Kvazi stručnjaka sa privatnih fakulteta, sa instant diplomama i krajnje sumljivi
znanjem ima i u sadašnjem Gradskom veću, a pogotovu ih ima među direktorima javnih i javno-komunalnih preduzeća. Samo četiri direktora imaju državne fakultete, a svi ostali privatne. Kakva se poruka šalje mladim ljudima, koji žele da se obrazuju, da za njih mesta u javnim služama nema, osim ako nisu kupili diplomu? Mi smo mišljenja da svaka vlast na mesta direktora treba da bira svoj kadar, da su javni konkursi čista farsa i mrtvo slovo na papiru, ali da na te pozicije treba da dođu časni, odgovorni i stručni pojedinic, od kojih nas neće biti sramot,a niti će nas boleti glava“ – zaključila je Marina Nedeljković.

https://www.youtube.com/watch?v=xD_32d339VM

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM