Vojislav Šešelj, konferencija za novinare, 10. septembar 2020. godine Dr Šešelj: Srbija trebalo da odbije pritiske EU, a ne da savija šiju i puzi

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dame i gospodo, novi neverovatan politički skandal desio se juče, kada je Vlada Republike Srbije odlučila da suspenduje sva naša učešća u vojnim vežbama sa drugim državama. Istina, oni su rekli da se to odnosi i na Rusiju i na Belorusiju i na pripadnike NATO pakta i tako dalje, ali danas je trebalo da počne vojna vežba „Slovensko bratstvo u Belorusiji, naši vojnici su već svi bili tamo, svečano dočekani i spremni da počnu sa izvođenjem vežbe i sad se vraćaju nazad. To je nešto što je nepodnošljivo.

Predstavnici Vlade kažu – Strašan je pritisak od Evropske unije na Srbiju da se ne učestvuje na vojnoj vežbi u Belorusiji. Kakav pritisak? Ja sam odmah pomislio da na glavne čelnike režima stavljaju ono kamenje što se stavlja inače na kiseli kupus, pa da ih time pritišću. Pritišću ih kao kiseli kupus. Da li smeju predstavnici jedne zaista nezavisne države tako da se postavljaju? Na pritiske treba reagovati odbijanjem, a ne prihvatanjem, ne savijanjem šije, ne puzeći, jer ako ovi sa Zapada sada vide da se ti pritisci isplate, sada će jedan za drugim pritisci da se plasiraju i tome neće biti kraja.

Srbija je morala da učestvuje na ovoj zakazanoj vežbi, unapred dogovorenoj, za koju su već naši vojnici dovezeni.

Sa druge strane vlada je, zbog sopstvenih gluposti, morala da donese odluku da se sve srpske snage u mirovnim misijama povuku u Srbiju. Mi imamo nekoliko stotina vojnika u Libanu. Glavna oružana sila u Libanu je Hezbolah. Naši vojnici su do sada tamo služili nepristrasno, da bi sačuvali mir. Kako sada neki srpski oficir može da ubedi oficira Hezbolaha da smo mi i dalje nepristrasni, da smo objektivni, kad je Srbija proglasila Hezbolah terorističkom organizacijom? Upozorili smo, Hezbolah nije teroristička organizacija i šta će nam sukob sa Hezbolahom. Hoće li sad naši vojnici i oficiri tamo ispaštati zbog toga, da reaguju ovi iz Hezbolaha – Ako smo mi teroristi, e sad ćete da vidite šta su pravi teroristi. Toliko je to bilo neozbiljno.

Mi zahtevamo da se odmah svi srpski vojnici i oficiri vrate iz svih mirovnih misija širom sveta gde su odlazili ovih godina. To treba obustaviti, a vojne vežbe sa prijateljskim zemljama nama su važne kao hleb nasušni i to ne smemo da otkazujemo. Ne smemo da kvarimo prijateljstvo sa Rusijom i Kinom.

Vidite šta saopštavaju iz ovog ministarstva koje još vodi Zorana Mihajlović. Ugovori su odavno potpisani da se uzmu krediti. Srbija će preuzeti kredite, a strane firme će obavljati poslove na realizaciji autoputa i železničke pruge od Niša do Merdara i dalje prema Prištini. Čak će nam nametnuti da finansiramo izgradnju novog tunela ili pročišćavanje starog, koji je urušen u vreme NATO bombardovanja kod Merdara. To je toliko neozbiljno postavljeno od strane naših državnih organa, da je prosto neverovatno.

Mi smo rekli na prošloj konferenciji za štampu da nemamo ništa protiv da se pravi autoput od Niša do Merdara, ali pošto su zapadne sile posebno zainteresovane za taj autoput, da bar oni plate pola cene, a mi pola cene i da srpske firme učestvuju u realizaciji, a ne tuđe firme da nam zidaju cenu do neba, a da mi onda vraćamo i te kredite, da naši sinovi, naši unuci vraćaju, pogotovo u situaciji gde ćemo do ’34. godine vraćati kredite komunističkog diktatora, zlikovca i zločinca Josipa Broza Tita.

Mi treba novim potezima naših vlasti da uverimo Rusiju i Kinu da se naši prijateljski odnosi neće menjati, da mi ostajemo pouzdan partner i prijatelj, a to možemo postići samo ako ti potezi budu zaista ubedljivi. Suviše smo se igrali sa strpljenjem Rusije, suviše smo se igrali sa strpljenjem Kine. Treba da kažemo – postoje nepouzdani zastupnici raznih kompanija koje žele da uvedu 5G mrežu, ali kineske firme su najpouzdanije. „Huavej je najpouzdaniji i „Huavej je bez premca, bar kada je reč o Srbiji. Hoćemo sa njima da to realizujemo, a sa Rusijom imamo tradicionalni savez, bratstvo, bliskost, i kulturnu i nacionalnu, i to se ne sme dovoditi u pitanje.

Izvolite, imate li vi neko pitanje?

Novinar Vojin Radovanović, Srbin info: Kako komentarišete sporazum koji su u Crnoj Gori potpisale tri opozicione, do sada opozicione liste: lista profesora Krivokapića, Dritana Abazovića i Alekse Bečića, u kojem se spominje to da neće biti revanšizma prema prethodnoj vlasti, ali i da neće biti otpriznavanja Kosova, tačnije povlačenja priznanja Kosova?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Ja sam već rekao, prethodni put kada sam o tome govorio, da nova vlast mora da bude veoma oprezna. Ne sme ništa da uradi što bi poremetilo unutrašnje odnose. Srpske partije nisu dobile više od 30 posto glasova i ne mogu da nametnu svoj stav i onda moraju preći na usaglašavanje i na kompromis. Sada je najvažnije da se otarase Mila Đukanovića, da se on potpuno razvlasti, da se odmah otpočne borba protiv kriminala i da se ukine taj monstruozni zakon o verskim zajednicama.

Borba protiv kriminala zahteva mnogo truda, mnogo napora, angažovanje svih potencijala, a posle, na nekim sledećim izborima ili izborima posle tih, doći će na red i druge stvari. Mi ne možemo postići ono što bismo mi Srbi želeli preko noći. Treba imati dovoljno glasova u parlamentu da se to sprovede, a rizikovali bi opstanak sadašnje koalicije ukoliko bi na tome insistirali. Jeste sa simboličkog aspekta, sa aspekta ponosa srpskog naroda katastrofalno što je Milo Đukanović priznao Kosovo, ali danas i da se povuče to priznanje, nama to praktično ne znači mnogo, a moglo bi da dovede u pitanje novu koaliciju. Nema potrebe da se odmah menjaju zastava i grb. Možda će i to jednog dana doći na red. Dakle, te stvari koje bi mogle da poremete formiranje nove vlasti treba ostaviti po strani.

Mi nemamo ništa protiv toga i nismo uopšte u poziciji da mi govorimo kako bi trebalo da se vodi crnogorska politika. Najvažnije je da se što pre otarase Mila Đukanovića, a ostalo posle kako bude.

Vojin Radovanović: Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević, juče je izjavila kako u javnoj izjavi koju je predsednik Srbije potpisao u Vašingtonu uopšte ne stoji da je premeštanje ambasade u Jerusalim obavezno, a sa druge strane, videli smo ono što je potpisano i videli smo šta tamo piše i da postoji ta tačka.

Kako da na kraju saznamo šta je zaista potpisano?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Videli smo u novinama da je to potpisano i da je ostavljen rok 21. jun, je li – kako beše ugovor, u junu sledeće godine da se mora ambasada premestiti iz Tel Aviva u Jerusalim. A mi smo vam saopštili na vanrednoj konferenciji za štampu, ako i mora i ako je to teška obaveza koja je prihvaćena, da vode računa da se slučajno ne preseli naša ambasada u onaj deo Jerusalima koji je okupiran u Junskom ratu 1967. godine. Dakle, mogla bi da se preseli samo u onaj deo Jerusalima koji je nesporno izraelski, jer Jerusalim je podeljen na izraelski i palestinski deo, a ratom 1967. godine Izrael je okupirao celi Jerusalim i celi svet neće Izraelu priznati tu okupaciju. Palestinska država postoji, ona je posmatrač u Skupštini Ujedinjenih nacija.

Mnoge države na svetu su priznale palestinsku državu, među njima i Srbija. Mi smatramo da Izrael ima pravo na postojanje, da se to ne može dovesti u pitanje. Protiv smo svih pokušaja da se uništi Izrael. Dakle, mora se naći kompromisno rešenje, a kompromisno rešenje je najadekvatnije po granicama iz juna 1967. godine, sviđalo se to nekom – ne sviđalo.

Vojin Radovanović: Samo još jedno pitanje. Postoje oni u opoziciji koji kažu da se ovim što se ambasada premešta u Jerusalim krši Rezolucija Saveta bezbednosti i da shodno tome mi nemamo pravo više da se pozivamo na Rezoluciju 1244. Kako to komentarišete?

Prof. dr Vojislav Šešelj: To su gluposti. To bi bilo kao da vi kao jedan građanin prekršite jedan zakon, pa da vam onda neko kaže – ne smete se sad, pošto ste prekršili taj i taj zakon, pozivati na ostale zakone koji vam daju određena prava. To je glupost. To što je prekršena rezolucija, to je jedan šamar srpskoj javnosti, srpskom ponosu i dostojanstvu. Nije trebalo do toga da dođe, ali ako je već došlo, jedan jedini način na koji bi se to moglo sprovesti je ovaj da se to preseljenje obavi u onaj deo Jerusalima koji je bio izraelski pre juna 1967. godine.

Vojin Radovanović: Hvala.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Molim.

Imate li još pitanja? Hvala što ste došli.

https://www.youtube.com/watch?v=dVpX9j7FXgQ

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM